Als je wilt beginnen met crypto zoals Bitcoin en Ethereum, dan duizelt het je allemaal misschien wat toe. Je komt allemaal nieuwe begrippen tegen en hoe maak je nu een keuze uit al die duizenden munten die er zijn.

In dit artikel help ik je op weg in de wereld van de crypto. Ik verwijs hierbij af en toe naar andere pagina's op mijn website en naar bronnen ergens anders. Zo help ik je aan een vliegende start in de wondere wereld van de crypto

  • Wat zijn cryptovaluta precies?
  • Hoe koop je crypto?
  • Hoe zorg je ervoor dat je je crypto veilig bewaart?
  • Welke strategie past bij jou?

Een vliegende start maken met crypto:

Meld je dan aan bij de goedkoopste exchange van Nederland. 

Alles leren over crypto? Volg dan de gratis training van Derek en Patrick

Wat zijn cryptovaluta precies?

Cryptovaluta zijn digitale vormen van geld die ontworpen zijn om elektronische betalingen te faciliteren. Kenmerkend aan deze cryptomunten is dat de transactiegeschiedenis bewaard wordt in een blockchain.

De blockchain is een grote openbare database met daarin alle transacties die eerder hebben plaatsgevonden. Deze transacties zijn hierdoor onomkeerbaar. Er is geen centrale autoriteit die dit kan aanpassen. 

Deze gegevens op deze blockchain zijn opgeslagen met versleuteling. Dit maakt dat het bijna onmogelijk is om de transactiegeschiedenis aan te passen. Deze blockchain wordt ook nog eens bijgehouden op duizenden verschillende computers over de hele wereld. 

Let op: dit is een hele simpele uitleg van cryptomunten. In werkelijkheid is het allemaal wat ingewikkelder dan dit. 

Digitaal geld?

Is crypto digitaal geld? 

Zo is het wellicht ooit bedoeld, maar dat is allang niet meer zo. Bitcoin komt wat mij betreft nu meer overeen met goud. Bitcoin wordt steeds meer gezien als een manier om waarde op te slaan.

Ethereum, de andere grote cryptomunt is ook geen digitaal geld, maar eerder een platform voor smart contracts en decentrale applicaties. Er zijn meer projecten die deze functie nastreven, waaronder ook Binance Coin, Cardano en Solana.

Tot slot zijn er munten met allerlei verschillende functies. Monero is bedoeld om de privacy van gebruikers zo goed mogelijk te beschermen. Stellar en XRP (Ripple) zijn bedoeld om internationale betalingen makkelijker te maken. 

Er zijn allerlei toepassingen van crypto denkbaar. Er zijn decentrale exchanges. Je kunt plaatjes of eigendomsbewijzen opslaan op de blockchain. 

De mogelijkheden zijn eindeloos en er is echt een grote wereld die je kunt ontdekken. 

Wat zijn de bekendste cryptomunten

Op dit moment bestaat de top 10 van cryptomunten uit:

  1. 1
    Bitcoin (BTC)
  2. 2
    Ethereum (ETH)
  3. 3
    Binance Coin (BNB)
  4. 4
    Tether (USDT)
  5. 5
    Solana (SOL)
  6. 6
    Cardano (ADA) 
  7. 7
    XRP (XRP)
  8. 8
    Polkadot (DOT)
  9. 9
    USD Coin (USDC)
  10. 10
    Dogecoin (DOGE)

Dit is slechts een greep uit de duizenden cryptomunten die bestaan. Een volledige lijst van alle projecten vind je op Coinmarketcap. Let wel, een groot deel van deze projecten heeft weinig toekomst.

Hoe koop je crypto?

Als je de keuze hebt gemaakt om te beginnen met crypto, is natuurlijk de vraag waar je dit gaat doen. 

Kies voor een 'echte' cryptobeurs en ga niet in zee met een partij die allerlei CFD's verkoopt. 

Als beginner kun je bij het kiezen van een exchange op de volgende zaken letten:

  • Kosten: Hoeveel moet je betalen voor een transactie. Er zijn bedrijven die transactiekosten van meer dan een procent berekenen. Dit is behoorlijk veel. De transactiekosten mogen normaal gesproken niet hoger zijn dan 0.3%. 
  • Liquiditeit: Hoeveel volume is er op de beurs? Als er weinig volume is, dan betaal je soms meer voor een munt dan nodig is door de 'spread'. 
  • Aanbod: De meeste beurzen verkopen Bitcoin en Ethereum, maar als je kleinere munten wilt kopen, is het soms zoeken naar een plek. 
  • Veiligheid: Ook al staan je munten vaak maar kort op een beurs, het is wel belang dat deze veilig is.
  • Service: Zeker als beginner is het belangrijk dat je vragen kunt stellen als je iets niet snapt. 
Crypto kopen bitvavo

Een goede keuze is het Nederlandse Bitvavo. Via deze beurs kun je meer dan 150 verschillende soorten crypto aankopen tegen lage kosten (max. 0.25%). 

Groot voordeel is dat je Nederlandstalige ondersteuning hebt. Deze ondersteuning is ook nog eens razendsnel. 

Je gaat simpelweg naar de website van Bitvavo toe, maakt een account aan verifieert deze. Vervolgens kun je met iDeal geld storten waarmee jij je eerste crypto koopt. 

>> Lees hier mijn Bitvavo Review


Voor andere traders zijn Coinbase en Binance een goede optie. Dit zijn grote internationale exchange met een goede trackrecord op het gebied van veiligheid. Binance heeft een iets groter aanbod, maar de app van Coinbase is een stuk overzichtelijker.

Hoe bepaal je waar je in moet investeren

Er zijn twee methoden om te bepalen waar je in gaat investeren.

De eerste methode is fundamentele analyse. Je kijkt naar de karakteristieken van een project.

Je let dan bijvoorbeeld op:

  • De functie van het project
  • Welke mensen zitten er achter en met wie werken ze samen?
  • Is er veel concurrentie? Wat maakt jouw project uniek en beter dan anderen?
  • Heeft jouw project de potentie om te hypen

Kijk vooral ook naar de marktkapitalisatie; de totale waarde van alle uitstaande munten. Hieruit kun je het beste de potentie afleiden. 

De tweede methode gebruik je vooral als je gaat daghandelen en dan kijk je naar de grafieken en naar zaken als het volume. Meer over het handelen in crypto lees je hier.

Strategieën crypto

Net als bij alle andere vormen van beleggingen, zijn er veel verschillende strategieën om geld te verdienen met cryptocurrencies. Ik bespreek de belangrijkste. 

Hodlen

Hodlen of eigenlijk holden is de meest simpele strategie van allemaal. Je kiest een of meerdere cryptomunten waarvan jij denkt dat zij een veelbelovende use-case hebben. Deze houd je voor langere tijd vast omdat je een waardestinging verwacht.

Je kunt heel veel geld verdienen als je echte crypto parels koopt. Dit zijn kleine coins met een grote potentie op waardestijging. In het e-book Crypto Parels vind je een selectie van 10 coins met grote potentie én een lijst van punten waar je op moet letten bij de selectie van cryptocoins. 

>> Lees hier mijn review van het e-book Crypto Parels <<

Als je liever voor wat grotere coins gaat, dan kun je hier ook mee rentenieren. Je laat je crypto dan staan bij een derde partij die je crypto uitleent. Hoe dit werkt en waarom het betrouwbaar is, lees je in mijn review van Celsius Network.

Daytraden

Bij daytraden handel je op basis van technische analyse tussen verschillende cryptomunten of tussen de Euro of Dollar en een cryptomunt. Via de grafieken bepaal je wanneer je moet kopen en verkopen. Doel is om hier meer geld mee te verdienen. 

In mijn artikel 'winst met crypto trading in 7 stappen' lees je alles over hoe je winstgevend kunt handelen. 

Index

Ik heb vertrouwen in de technologie achter crypto en daarom heb ik een index gebouwd, zodat ik de markt kan volgen. Lees hier hoe deze index werkt. 

In de cryptowereld zijn grote verschuivingen van tientallen procenten per dag niet ongewoon. Zorg dat je van tevoren je strategie vastlegt en er ook over nadenkt hoe je je risico's beperkt. 

Hoe sla je je crypto veilig op?

Een volgende vraag die heel belangrijk is, is hoe je je cryptomunten veilig opslaat. Eerder heb ik uitgelegd dat transacties met crypto onomkeerbaar zijn, dus dit is enorm belangrijk.

In het volgende artikel lees je uitgebreid hoe je je crypto zo veilig mogelijk opslaat

De plaats van crypto in je totale portfolio

De meningen hierover zijn verdeeld. Beleggen in cryptocurrency brengt hoge risico's met zich mee. De kans is zeer zeker aanwezig aan dat je bijna al je geld kwijt raakt. Zeker als je een weloverwogen small bet plaatst, bijvoorbeeld door in te stappen in een volledig nieuwe munt. 

Er zijn ook veel mensen die met een klein gedeelte van hun portfolio risico nemen. Ik doe dat zelf ook. Het risico betaalt zich dan hopelijk uit in de vorm van meer winst.

Als het je doel is om vroeg met pensioen te gaan, dan is het wel verstandig om je blootstelling aan risicovolle assets te beperken. Denk aan maximaal een procent of 10 van je portfolio. 

Nog meer dan bij andere beleggingen geldt: beleg alleen geld dat je kunt missen

Meer weten?

Wil je ondanks alles nog meer weten over beginnen met crypto? Dan is wellicht de Crypto Masterclass van Alles over Crypto iets voor jou. In deze cursus leer je alles over crypto en de achterliggende technologie van begin af aan. Je leert ook hoe je geld kunt verdienen door te handelen.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

investeren in private equity

Beleggen in private equity

Beleggen in Private Equity (PE) klinkt als iets wat alleen voor de rijken van de wereld is weggelegd. Je belegt via een investeringsfonds in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, zoals familiebedrijven als start-ups.Je leest in dit artikelWaarom Lees meer

Beleggen in private equity
goedkoop boodschappen doen

Goedkoop boodschappen doen in 5 stappen + extra tips

Goedkoop boodschappen doen is een van de meest effectieve manieren om geld te besparen. De meeste mensen brengen jaarlijks enkele duizenden euro's naar de supermarkt. Hier ligt dus zeker ruimte. In plaats van alleen een lange lijst met tips, benader Lees meer

Goedkoop boodschappen doen in 5 stappen + extra tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}