Goedkoop boodschappen doen is een van de meest effectieve manieren om geld te besparen. De meeste mensen brengen jaarlijks enkele duizenden euro's naar de supermarkt. Hier ligt dus zeker ruimte. In plaats van alleen een lange lijst met tips, benader ik het wat strategischer. Ik bespreek in vijf stappen hoe jij geld bespaart op boodschappen op een manier die bij jou past. 

In dit artikel leer je:

  • Hoe je bepaalt wat voor jou belangrijk is bij het boodschappen doen
  • Waarom een goede planning het halve werk is
  • Hoe je geld kunt besparen door de manier waarop je betaalt
  • Bonus: tussendoor nog een paar handige extra tips

Stap 1: Bepaal de huidige situatie

Voordat je kunt denken aan goedkoper boodschappen doen, kijk je eerst naar hoe het nu gaat. 

In de ideale situatie doe je dit met je bonnetjes. Bewaar over een periode van vier weken al je bonnetjes. Tel op wat je gemiddeld over vier weken kwijt was en noteer bij welke supermarkten en andere winkels je bent geweest. Probeer ook na te gaan hoeveel tijd het heeft gekost om alle boodschappen te doen. Noteer grote afwijkingen, bijvoorbeeld als je een feestje hebt georganiseerd. 

Boodschappen doen gaat niet alleen over kwantiteit, maar ook over kwaliteit. Zijn er producten die je graag had willen eten, maar die je niet gekocht hebt omdat ze te duur waren? Heb je producten gekocht die een slechte kwaliteit hebben?

Als je deze drie dingen op een rijtje zet, heb je straks die knoppen waar je aan kunt draaien om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen gezien jouw wensen.

Stap 2: Bepaal je kaders

Je weet nu hoe je altijd boodschappen deed, maar is dit ook hoe je boodschappen wilt doen? Dit bepaal je in de volgende stappen. 

1. Tijd: Uit stap 1 weet je hoeveel tijd je kwijt bent aan het winkelen. Ben je hier tevreden mee? Kun of wil je meer tijd besteden aan boodschappen doen? Ook als dit bijvoorbeeld betekent dat je naar de andere kant van de stad moet fietsen voor aanbieding. 

2. Budget: Hoeveel geld wil jij uitgeven aan boodschappen? Reken niet alleen de kosten van de boodschappen zelf mee. Je maakt misschien ook andere kosten. Denk aan geld voor benzine, parkeren of OV.

Een indicatie nodig van wat een redelijk budget is? Op deze pagina van het Nibud vind je wat richtlijnen.

3. Gewenste kwaliteit: Wil jij graag luxe stukken vlees of vis eten, zoals een bavette of een stuk verse tonijn? Of zijn gehaktballen en tilapia voldoende? Wil jij graag biologisch eten? Dit heeft invloed op je budget. Soms ben je ook tijd kwijt als je hiervoor naar een speciaalzaak moet.

Deze drie kaders hierboven hebben immers allemaal invloed op elkaar. Als je een heel strak budget hanteert, heb je vaak wat meer tijd nodig om aanbiedingen te shoppen. Als je langer de tijd neemt, heb je misschien ook tijd om iets bij een speciaalzaak op te halen, waardoor je dus eten van betere kwaliteit hebt.

Als je huidige situatie ver van de gewenste situatie afligt, dan moet je keuzes maken. Stel dat je nu €200 per week uitgeeft en je wilt dit naar €125 brengen. Dit is een flink verschil. Bekijk dan eens of je keuzes kunt maken die veel impact hebben. Als je gaat stoppen met frisdrank, bespaar je wellicht zo €5-10.  

Niet alle supermarkten zijn even duur. Soms verschilt de prijs zelfs tussen filialen van dezelfde supermarkt. Bij de Consumentenbond lees je welke supermarkt het goedkoopst is. 

Uiteraard hebben wij hier ook over nagedacht. Dit zijn onze kaders:

Tijd: We gaan naar maximaal drie supermarkten (Jumbo, Albert Heijn en Lidl) en soms naar de slager. Heel af en toe halen we vis bij de Makro. Er zitten ook nog twee andere supermarkten in de buurt, maar deze nemen we uit tijdsoverwegingen niet mee. 

Budget: Wij willen maximaal €125 in de week uitgeven (twee volwassenen plus kleine kinderen). Dit bedrag is inclusief cosmetica, schoonmaakspullen en luiers. Dit bedrag is geen richtlijn en het kan ongetwijfeld lager. 

Gewenste kwaliteit: Wij eten altijd minimaal scharrelvlees (soms biologisch). Wij eten minimaal twee keer in de week vis of zeevruchten. Hier willen we geen concessies doen. Wij vinden het verder niet erg om een klein beetje meer te betalen voor een product als het dan ook lekkerder is. 

Goedkoop en lekker eten

Stap 3: Maak een plan

Vrijdagavond of zaterdagochtend maken wij altijd een plan voor de komende week. We nemen de digitale folders door van onze supermarkten. We maken een plan wat we de komende dagen gaan eten. 

Het plannen heeft meerdere functies. Als eerste zorg je ervoor dat de producten goed gebruikt worden. Bij een van onze vegetarische pastarecepten blijft er vaak een half bakje mascarpone over. Hier zoeken we alvast een bestemming voor. Een lekker toetje bijvoorbeeld.  

Het plannen in het weekend scheelt doordeweeks ook veel stress. We hoeven niet op een drukke dag na te denken over wat we de volgende dag gaan eten.  Bovendien kunnen we alvast voor meerdere dagen boodschappen doen. 

Wij checken bij duurdere producten (zoals wasmiddel) altijd nog even Voordeelmuis om te kijken of er niet ergens een goede aanbieding is. 

Als laatste maken we alvast een boodschappenlijstje. We zetten alleen de ingrediënten voor de hoofdmaaltijden in onze boodschappenlijst. Fruit, cosmetica en andere producten voegen we tussendoor aan de lijst toe. Doordat we van tevoren een plan hebben gemaakt, is het in de supermarkt makkelijk om je aan het lijstje te houden. 

Wij houden ons boodschappenlijstje bij in de app Todoist. Op deze manier heeft zowel mijn vrouw als ik altijd toegang tot de lijst. Als een supermarkt een logische indeling heeft, kun je zelfs nog een indeling per afdeling maken. Dit maakt je lijst overzichtelijker. Ik heb mijn template beschikbaar gemaakt.

Soms halen wij vis bij de Makro. Goede kwaliteit en goedkoper dan de supermarkt.

Stap 4: In de supermarkt

Verreweg het belangrijkste voordeel van ons boodschappenlijstje, is dat wij ons ook aan het lijstje houden. Een heel enkele keer komt er een keer een kortingsproduct of een onverwachte aanbieding mee.

Toen wij begonnen met ons boodschappenbudget, hadden we een uitgebreide lijst gemaakt om de producten te kunnen vergelijken. Bij Albert Heijn en Jumbo kun je de prijzen van producten opzoeken (de prijzen bij Jumbo variëren wel van filiaal tot filiaal) en bij de Lidl niet. Met deze lijst in de hand gingen we naar de Lidl. Van tijd tot tijd vergelijken we nog steeds de prijzen. Meestal nemen we dan even een bonnetje van een andere winkel mee. 

Tip: ga altijd boodschappen doen met een volle maag. Zo voorkom je dat je teveel koopt. Kies een mandje als je maar een paar producten hoeft te kopen. Een winkelkar lijkt erg leeg als er maar een paar producten in liggen.

Hebben we van tevoren niet gekeken waar een product het goedkoopst is, dan komt het aan op kiezen. De gouden regel is om altijd even onder- en bovenin het schap te kijken. Daar staan vaak de producten van huis- en B-merken. 

We kijken wel altijd even op het etiket of de kwaliteit vergelijkbaar is. Bij bijvoorbeeld pastasaus bevatten goedkopere merken vaak maïszetmeel. Het goedkopere product is dan duidelijk minder goed. Als we die week nog ruimte hebben in ons budget, dan pakken we het betere product.

Vaak doen de supermarkten seizoensproducten in de aanbieding. Je eet dan niet alleen relatief goedkoop en gezond, maar ook duurzaam. 

Wij houden ons altijd uitstekend aan ons lijstje, maar dit geldt niet voor iedereen. Kun je slecht omgaan met de verleidingen in de supermarkt, dan is bestellen een goede optie. Soms levert dit zelfs geld op. Als je bijvoorbeeld een bezorgbundel koopt bij Albert Heijn, dan betaal je soms maar €8 in de maand voor de bezorging. Als je in een dorp zonder supermarkt woont ben je wellicht al meer kwijt aan benzine.

Ga zoveel mogelijk alleen naar de supermarkt. Dit maakt het makkelijker om je aan je plan te houden. 

Stap 5: Betaal op de juiste manier

Een onderschat onderdeel van het hele boodschappen doen is de wijze van betaling. Er zijn verschillende manieren om je uitgaven in toom te houden.

Mijn vrouw en ik bankieren bij Knab. Hier hebben we gratis een extra betaalrekening aangemaakt die wij alleen gebruiken voor het afrekenen van de boodschappen. Wekelijks gaat er €125 naar deze rekening toe. Het is routine geworden dat we deze rekening even checken voor we naar de winkel gaan. We weten dan hoeveel geld er nog is.

Je kunt er ook voor kiezen om een extra spaarrekening aan te maken met daarin wat reservegeld. Op deze manier kun je grote uitgaven makkelijker opvangen. Dit kan handig zijn als de wasmiddel of een ander duur product in de aanbieding is. 

De verleiding bestaat natuurlijk dat je toch extra geld gaat overmaken naar je boodschappenrekening. In dat geval kun je wekelijks een vast bedrag pinnen. Je betaalt je boodschappen dan dus gewoon met contant geld. Psychologisch is dat voor sommige mensen een voordeel. Ik vind het zelf onhandig, omdat zowel mijn vrouw als ik boodschappen doen.  

Een laatste mogelijkheid om geld te besparen is met een cashback creditcard. Deze worden niet overal geaccepteerd, maar je krijgt dan wel een gedeelte van je aankoop terug. 

Heeft een van jouw vaste supermarkten een koopzegelsprogramma? Doe hier dan aan mee. Dit levert een vrijwel zeker rendement op. Jumbo geeft 4% en Albert Heijn geeft 6%. Bij deze laatste kun je sparen in de app en is het risico op verlies dus nihil. Wij hebben de kosten voor de koopzegels gewoon mee gebudgetteerd. 

Boodschappen inladen

Hoe blijf je goedkoop boodschappen doen?

Je hebt nu een basisstrategie waarmee jij goedkoop en goed boodschappen kunt doen. Blijf wel af en toe kritisch naar je uitgaven kijken. 

Het verlagen van je kosten is uiteindelijk een mooie manier om je vroegpensioen te versnellen. Het geld dat je bespaart, kun je mooi beleggen. 

Wat zijn jouw tips om geld te besparen op boodschappen? Deel ze hieronder in de comments. 

Goedkoop boodschappen doen infographic

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

geld vrijheid

Het gaat niet om het geld, het gaat om de vrijheid

Vrijwel alle artikelen op dit blog, bevatten wel iets over geld. Geld opzij zetten. Geld verdienen. Geld besparen. Diepe analyses over hoe indexfondsen werken en of dividendbeleggen effectief is. Ja, het gaat veel over geld. Maar uiteindelijk is dit niet Lees meer

Het gaat niet om het geld, het gaat om de vrijheid
bitvavo review

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?

Laatst bijgewerkt: 02-11-2021Bitvavo is een van de grootste exchanges van Nederland, maar is het ook de beste? In deze Bitvavo review lees jij alles over deze Amsterdamse exchange. Ik laat je zien hoe de exchange werkt en of Bitvavo een betrouwbaar Lees meer

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?
crypto trading signals review

Crypto Trading Signals Review (AllesOverCrypto)

Crypto Trading Signals is een nieuw product van de mannen achter AllesOverCrypto. Als jij aanmeldt voor deze service krijg jij bericht van actuele trading alerts inclusief instructies zoals stop-loss en take profit. Dit is wat je verwacht, maar stiekem krijg je Lees meer

Crypto Trading Signals Review (AllesOverCrypto)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}