Wil je beginnen met beleggen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel help ik je op weg. Ik help je om te bepalen wat het doel is van jouw belegging. Dit is onmisbaar om te bepalen waar je uiteindelijk in gaat beleggen. 

We doorlopen in dit artikel de volgende stappen, zodat jij klaar bent voor je eerste stappen op de beurs.

  • Wat is het doel van je beleggingen?
  • Welke soorten beleggingen passen bij je doel?
  • Wat zijn de eerste praktische acties om te doorlopen
  • Wat zijn de volgende stappen

Wanneer beginnen met beleggen?

First things first, wanneer is het tijd om te starten met beleggen? Bij vrijwel alle beleggingen geldt dat er een groot risico is dat je belegging (tijdelijk) minder waard is. Investeer dus geen geld dat je op de korte termijn niet nodig hebt.

Zorg voor een goed gevulde buffer en ga dan pas aan de gang. Investeer geen geld dat je binnen enkele jaren nodig verwacht te hebben. Ook bij wat minder risicovolle beleggingen is de kans best aanwezig dat je een tijd lang in het rood staat. 

Je hebt geen grote sommen geld nodig om te beginnen. Er zijn manieren om met enkele tientjes per maand al te beginnen. 

Doel bepalen

Alles begint met een doel en dat is bij beleggen niet anders. Mijn doel is om vroeg met pensioen te kunnen. Wellicht is dit bij jou anders. 

Houdt je doelen wel realistisch. Als je nu €10000 hebt en je wilt volgend jaar een nieuwe auto van €50000 kopen, dan lukt dat alleen met hele speculatieve beleggingen. Daarbij is het risico ook groter dat je alles verliest.

Welke soorten beleggingen passen bij je doel?

Als je een passief inkomen wilt, dan kun je kiezen voor dividendaandelen, vastgoedfondsen of zelf vastgoed verhuren.

Mijn doel is het opbouwen van vermogen, zodat ik daar later van kan leven. Ik beleg daarom in breed gespreide indexfondsen. 

Vergeet niet dat beleggen ook best leuk mag zijn. Plezier is soms een doel op zich. Het kan heel leuk en leerzaam zijn om een biotechbedrijf helemaal binnenstebuiten te keren om te bepalen of het een goede investering is. 

De eerste stappen

Als eerste moet je een broker kiezen waar je kunt beleggen. Ik zit voor mijn wereldwijd gespreide aandelenfondsen bij ABN AMRO.

Een broker als Degiro heeft een ruimere keuze voor individuele fondsen en sectorfondsen. 

What's next

Niemand is gelijk een volleerd belegger. Vaak begin je klein en bouw je langzaam op. Laat je niet uit het veld staan als je ergens leest dat er mensen zijn die tonnen belegd hebben en maandelijks duizenden euro's toevoegen aan hun portefeuille.

Vergeet ook niet om af en toe je strategie te herijken. Je doelen kunnen veranderen. Probeer je strategie wel op vaste momenten te heroverwegen. Houd in andere situaties gewoon vast aan je plan. 

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

investeren in private equity

Beleggen in private equity

Beleggen in Private Equity (PE) klinkt als iets wat alleen voor de rijken van de wereld is weggelegd. Je belegt via een investeringsfonds in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, zoals familiebedrijven als start-ups.Je leest in dit artikelWaarom Lees meer

Beleggen in private equity
Alles over crypto review ervaringen

AllesOverCrypto review en ervaringen

AllesOverCrypto ken je wellicht van de reclame op TV of van hun educatie producten over crypto. Missie van het bedrijf is om beginnende investeerders in cryptocurrencies te helpen om wegwijs te worden in dit wereldje.Laten we wel wezen, dit is Lees meer

AllesOverCrypto review en ervaringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}