• Home
  • Blog
  • Crypto
  • Volg de cryptomarkt met een index – inclusief stappenplan

Je hebt eigenlijk maar twee soorten crypto-investeerders, HODLers en handelaars. De eerste kopen een munt in de hoop dat die in waarde stijgt, handelaars proberen meer crypto te bemachtigen. Ik ben, beïnvloed door het FIRE-gedachtegoed, meer een derde type. Ik wil de markt als geheel volgen, alsof ik een crypto-ETF heb.

In dit artikel lees je waarom ik de markt als geheel wil volgen, waarom andere oplossingen niet voldoen en waarom ik mijn eigen keuzes heb gemaakt. Tot slot krijg je een stap voor gids om mijn index te volgen.

>> Helemaal nieuw met crypto: lees dan mijn artikel over beginnen met crypto

Waarom een crypto-index

Ik geloof dat cryptovaluta een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een nieuwe interneteconomie. Er zijn veel crypto-initiatieven die nu nog relatief in de kinderschoenen staan, maar die mogelijk de manier waarop wij het internet gebruiken gaan veranderen.

De cryptomarkt is op dit moment goed voor een marktwaarde van circa $270 miljard. Een bedrijf met een marktwaarde van die orde van grootte had al lang in een indexfonds gezeten. Waar je bij goud en edelmetalen nog kunt zeggen dat deze wel onderdeel zijn van een wereldwijd indexfonds via bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven, is dit bij crypto niet zo, even afgezien van een kleine durfinvestering hier en daar.

Tot zover mijn redenen om in crypto te beleggen, dan nu waarom ik dat doe met een index en niet door te hodlen.

Ik wil geen winners picken. Ik heb niet voldoende kennis om te bepalen of Basic Attention Token (de munt van de ontwikkelaars van de Brave-browser) of Coil (draaiend op XRP) de belangrijkste manier gaat worden om kleine betalingen via het internet te doen. Ik weet niet of Monero of Zcash de koppositie gaat pakken in het privacydomein en misschien kunnen ze wel naast elkaar verslaan.

Tegelijkertijd geloof ik ook bij crypto dat het oude adagium van indexbeleggers opgaat dat het heel moeilijk is om de markt op consistente basis te verslaan. Ja, je kunt een keer mazzel hebben dat je goedkoop een kleine munt inslaat die je voor veel verkoopt. Bij aandelen verslaat 92% van de fondsmanager de markt niet over de langere termijn en ik denk dat dit in een markt die af en toe gemanipuleerd wordt, niet anders is.

Bestaande crypto-indices

Er zijn een paar bestaande bedrijven die een soort indexfondsen aanbieden voor crypto, zoals Iconomi en Bit20 en Bitpanda.

Er is van alles aan te merken op deze bestaande bedrijven. De kosten zijn vrij hoog en de verdeling van de assets vind ik persoonlijk wat raar. Bij Bit20 heb je bovendien niet de onderliggende assets, maar een CFD, een soort optie. Dit is riskant als de marktwaarde van crypto snel stijgt, want mogelijk kan het bedrijf dan niet aan zijn verplichtingen voldoen.

De indices van Bitpanda zijn de beste optie als je je aan wilt sluiten bij een bestaande index.  Bitpanda rekent een percentage over het bedrag dat verhandeld is aan het eind van de maand. 

Mijn eigen index

Uiteindelijk heb ik daarom besloten om zelf een index te bouwen met behulp van Shrimpy. Dit is een tool waarmee je cryptoportfolio’s kunt herbalanceren. Deze koppel je met een API-key, een soort toegangscode, aan een cryptobeurs. Shrimpy koopt en verkoopt namens jou munten als je portfolio uit balans is.

Het is op dit moment niet mogelijk om een perfecte index te maken, ik heb daarom een aantal keuzes gemaakt. Ik leg eerst uit welke dit zijn. Op sommige keuzes is heus wat aan te merken.

  • Binance als exchange: De bot draait via Binance, de grootste exchange die er is en ook een die veel munten in de aanbieding heeft. Verder heeft Binance lage kosten.  
  • 20 munten in de index: Ik heb 20 munten in mijn index opgenomen. In combinatie met een paar uitsluitingen en munten die niet op Binance verhandelbaar zijn, heb ik dan min of meer de top 25 in mijn portfolio. Ik had eerder 50 munten, maar dit resulteerde in wat teveel turnover. 
  • Uitsluitingen: Ik sluit munten met een grote spread uit, omdat deze de effectiviteit van de bot verhandelen. Dit zijn munten die een waarde hebben van minder dan 40 satoshi (een soort cent van de Bitcoin). Tevens heb ik een paar forks uitgesloten (zoals Bitcoin Gold en Diamond), hoewel ik wel Bitcoin Cash en Ethereum Classic heb. Als laatste heb ik stablecoins, munten die een vaste waarde hebben, uitgesloten.
  • Gemiste munten: Doordat ik via Binance handel, mis ik munten van andere exchanges, bijvoorbeeld Crypto.com token en Huobi Token. Ik mis ook coins die niet te koop zijn via Binance, zoals Leo en Hedgetrade. Ik heb geen adequate manier gevonden om dit te ondervangen.
  • Equal Weight Index: Dit is wellicht de meest controversiële keuze van allemaal. Alle munten in mijn index hebben hetzelfde gewicht. Reden, op die manier kan ik optimaal profiteren van volatiliteit, welke je vooral hebt in de onderste regionen van mijn index.
  • Wisselingen: De index staat niet vast. Een snelle stijger krijgt een plek in de index op het moment dat deze 5% boven de onderste munt staat. Ik blijf daarmee ook niet onbeperkt een daler bijkopen.
  • Bitcoin dominantie: Bitcoin (55%), Ethereum (15%) zijn een stuk groter dan de rest van de markt. Dit heb ik ondervangen door buiten mijn index om nog wat Bitcoin, Ethereum aan te houden. Impliciet handel ik wel vanuit de aanname dat Bitcoin niet dé allesomvattende cryptomunt is (zoals sommige mensen wel geloven).
  • Frequent herbalanceren: Om te kunnen profiteren van volatiliteit, herbalanceer ik vaak. In een markt waar prijsveranderingen van 5% in een uur regelmatig voor komen (ik denk zeker een keer per dag ergens in de index), is dat geen overbodige luxe.
De volatiliteit van Theta Token over een periode van een week (Mei 2020). Ik heb alle pieken en dalen in deze grafiek wel meegepakt.

Beperkingen

  • Begininvestering: Er is een vrij behoorlijke investering vereist voordat je een index als deze efficiënt kan laten draaien. De index werkt pas efficiënt als je ongeveer $200 per munt inlegt. Enige workaround is dat je met een paar mensen gezamenlijk inlegt.
  • Exchange risico: ‘Not your keys, not your crypto’ zeggen veel mensen. Je ontkomt er niet aan om geld op een beurs te laten staan, met als risico dat je gehackt wordt of je geld kwijtraakt.
  • Betaalde service: Ik handel via Shrimpy en dit is een betaalde service. Als je zelf een programma zou programmeren, moet dit in de cloud draaien of je moet zorgen voor een computer die altijd aanstaat.

Als iemand manieren weet om deze beperkingen te omzeilen, dan hoor ik dat graag.

Belangrijk: Shrimpy heeft een nieuwe abonnementsstructuur ingevoerd. De mogelijkheid om zelf een index te bouwen, zit nu in het professional abonnement van $79. 

Met het volgende stappenplan kun jij vanaf $15 per maand de index volgen. 

1. Meld je aan bij Shrimpy via deze link

2. Koppel je Shrimpy account aan Binance. De index werkt alleen via Binance.

3. Ga links in het menu naar social en voer in het zoekscherm 'Omnimercado' in. Dit is een index met de top 20 munten. Deze is zonder extra te kosten te volgen. 

Extra mogelijkheden

  • Staking: Sommige munten die op de exchange of in een eigen wallet staan, kun je staken. Dit is het best te vergelijken met het ontvangen van dividend of rente. Je krijgt zo 'gratis' wat extra rendement.
  • Binance Savings: Binance biedt de mogelijkheid om munten uit te lenen. Je krijgt dan rente. Soms loopt deze rente op tot 8% als je bereid bent munten wat langer vast te zetten. Ook op deze manier kun je je rendement verhogen. 
  • Winst opslaan: Je kunt handmatig winst ‘opslaan’ door hier Bitcoin of een stablecoin van te kopen. In het stappenplan leg ik uit hoe je dat doet.
  • Deels in cold wallets: Ongeveer 70% van de munten uit de top 25 kun je opslaan in een cold wallet. De onderste tien munten worden soms vervangen door nieuwe stijgers.

Stappenplan

Het volgende stappenplan is om de index die ik gemaakt heb te volgen. Als ik de index in de toekomst verbeter, dan krijg je de verbeteringen automatisch. Sommige stappen kun je wellicht overslaan, omdat je deze in het verleden al hebt gedaan.

  1. Maak een account aan op Binance via deze link.
  2. Koop crypto via Binance met je creditcard. Dit doe je door linksboven in beeld Buy Crypto te kiezen.
    Alternatief is om dit via Bitvavo te doen (dan kan het met iDeal of Bankoverschrijving) en een storting naar Binance te doen. Aangezien Bitcoin de basismunt is, kun je het beste Bitcoin kopen en versturen.
  3. Maak een account via Shrimpy en sluit een abonnement af. Een jaarabonnement is aanmerkelijk goedkoper, maar is wellicht niet handig als je wilt experimenteren.
  4. Maak in je Binance-account een API-Key. Hiermee geef je Shrimpy toestemming om te handelen. Je vindt deze mogelijkheid rechtsboven in het scherm op Binance. Doorloop de stappen en zorg dat je Shrimpy open hebt.
    Let er goed op dat de key ook handelsmogelijkheden krijgt. Standaard krijgt een API bij Binance alleen inzagemogelijkheid.
  5. Je kunt extra veiligheid toevoegen door alleen de IP-adressen van Shrimpy toegang te geven tot jouw API.
  6. In Shrimpy, klik rechtsboven op je naam en op ‘Add Account’. Voer de API-key en de API-secret in.

Instellingen van de index

De instellingen van de index zijn behoorlijk flexibel. Je hebt wel ongeveer $100 per munt nodig en meer is beter. 

  1. Maak een automation aan en koppel deze aan een portfolio.
  2. Kies equal weights als weighting
  3. Selecteer bij assets '1 to x', waarbij x het aantal munten is dat je in je index wilt opnemen.
  4. De buffer is een bescherming tegen overmatig handelen. Een nieuwe munt moet 5% groter zijn dan de laagst gewaardeerde munt om in het portfolio te komen.
  5. Bij exclude heb ik de volgende uitsluitingen staan:
    • Stablecoins (USDT, PAX, USDC, DAI, BUSD)
    • Forks die niet onderhouden worden of in slechte staat zijn: Bitcoin Diamond, Bitcoin Gold en Ethereum Classic
    • Wrapped Bitcoin
  6. De rebalance strategy staat op 'Threshold 5%'. Dit is volgens onderzoek van Shrimpy het meest efficiënt. Dit betekent dat als de waarde van een coin meer afwijkt dan 5%, dan wordt er gehandeld.
  7. Stop-loss staat op een onmogelijke waarde van -80% in een uur. Vaak maak je juist veel winst tijdens de perioden waarin de markt onrustig is.
  8. Dollar cost averaging is een instelling voor het toevoegen van geld aan de markt. Deze staat uit.
  9. Fee optimization with maker trades: niet relevant voor Binance gezien de kostenstructuur, maar op jouw exchange mogelijk wel.
  10. Max Spread Percent op 5%. Bescherming tegen hoge kosten bij een grote spread. Komt in de praktijk weinig voor omdat het volume hoog is.
  11. Max slippage percent op 5%. Slippage betekent het verliezen van geld doordat je een te groot gedeelte van het orderboek pakt. Dit komt in de praktijk weinig voor als je in de topmunten investeert.

Optioneel: winst nemen

Binnen Shrimpy kun je een extra portfolio aanmaken, waarin je winst kunt nemen. Je kunt ervoor kiezen om je winst te pakken in Bitcoin of in een stablecoin (met een vaste dollarwaarde). Klik boven in beeld op 'manage portfolios' en maak een extra portfolio aan.

Vooralsnog is het alleen mogelijk om handmatig winst te nemen. Dit doe je daar 'transfer funds te kiezen' en munten van je indexportfolio naar je winstportfolio te verplaatsen.

Houd er rekening mee dat de verschillende portfolio's alleen op Shrimpy bestaan en dat sommige acties (zoals een handmatige trade op Binance) je portfolio-indeling in de war kunnen schoppen.

Mocht je er niet uit komen, dan help ik je graag.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

shrimpy review

Shrimpy Review – geautomatiseerd winst maken met crypto?

Shrimpy is een tool waarmee je automatisch je crypto portfolio kunt beheren. Klinkt ideaal, winsten veilig stellen terwijl je zelf iets anders aan het doen bent. Hoe handig is Shrimpy echt en is het een betrouwbare club. Dat lees je Lees meer

Shrimpy Review – geautomatiseerd winst maken met crypto?
bitvavo review

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?

Laatst bijgewerkt: 02-11-2021Bitvavo is een van de grootste exchanges van Nederland, maar is het ook de beste? In deze Bitvavo review lees jij alles over deze Amsterdamse exchange. Ik laat je zien hoe de exchange werkt en of Bitvavo een betrouwbaar Lees meer

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?
investeren in private equity

Beleggen in private equity

Beleggen in Private Equity (PE) klinkt als iets wat alleen voor de rijken van de wereld is weggelegd. Je belegt via een investeringsfonds in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, zoals familiebedrijven als start-ups.Je leest in dit artikelWaarom Lees meer

Beleggen in private equity

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}