Er zijn tientallen crypto exchanges en brokers, allemaal met hun eigen sterke en zwakke punten. Hoe kies je nu de beste crypto exchange voor jou.

In dit artikel geef ik aan waar je op let bij het kiezen van een exchange. Uiteraard help ik je ook even op weg door te vertellen welke exchanges ik gebruik en waarom.

Je leest in dit artikel:

 • Welke soorten exchanges er zijn
 • Waar moet je op letten bij het kiezen van een exchange?
 • Wat mijn huisexchanges zijn?

Welke exchange raad ik de meeste mensen aan? Bitvavo. Nederlands. Goedkoop. Veilig. 

Meerdere soorten exchanges

Het is belangrijk om te realiseren dat er twee soorten crypto exchanges zijn.

Je hebt hoe dan ook een exchange nodig waar je euro's (fiat) om kunt zetten in crypto, oftewel een fiat-to-crypto exchange.

Daarnaast heb je exchanges waarbij je alleen crypto kunt omzetten naar andere crypto.

Er is een belangrijk verschil tussen deze soorten exchanges. Een fiat-to-crypto exchange moet zich aan allerlei strenge regels houden rondom witwassen. Sommige crypto-to-crypto exchanges houden zich niet goed aan de regels.

Daarnaast is er een nog verschil tussen centrale en decentrale exchanges. Deze laatste exchanges werken in de blockchain. Decentrale exchanges zijn vrij ingewikkeld voor beginners en daarom beperk ik mij in dit artikel tot de centrale exchanges.

Kosten

Als een exchange verder gewoon betrouwbaar is, dan maken de kosten het grootste verschil. Reken voor de grap maar eens uit hoeveel verschil het maakt als de kosten 1.5% of 0.15% zijn.

Een hele goedkope om je euro's om te zetten in crypto is Bitvavo. Bij deze Nederlandse exchange betaal je tussen de 0.15% en de 0.25% aan kosten (en nog minder als je veel handelt). Alle andere exchanges en brokers, zoals Litebit en Bitcoinmeester zijn duurder.

De crypto-to-crypto exchanges zijn over het algemeen iets goedkoper. Bij Binance betaal je 0.08% (wanneer je mijn aanmeldlink gebruikt). FTX is nog goedkoper, met 0.02% aan kosten als je een limietorder plaatst (anders 0,07%).

Dat FTX en Binance goedkoper zijn is logisch. Ze hebben minder administratieve verplichtingen. Toch heb je een beurs als Bitvavo nodig om bij FTX en Binance te kunnen handelen, omdat je eerst euro's naar crypto moet omzetten.

Handelsaanbod

De kosten zijn belangrijk, maar je wilt gewoon de munten kunnen kopen die je nodig hebt. Helaas moet je hier soms de exchange bij de munt zoeken en niet omgekeerd.

Toch is een bepaald basisaanbod natuurlijk wel handig.

Bij de beurzen waar je met euro's terecht kunt, zien we dat er grote verschillen zijn in het aanbod. Zowel Bitvavo, Coinbase als Bitcoinmeester hebben allemaal meer dan 100 verschillende munten in het aanbod.

Er is veel overlap tussen de verschillende aanbieders (uiteraard kun je overal Bitcoin en Ethereum kopen), maar er zijn ook genoeg projecten die maar op een of twee van deze platformen te krijgen is.

Uiteindelijk moet je voor een echt ruim aanbod naar de crypto-to-crypto beurzen. Binance heeft vele honderden handelsparen.

Let op bij FTX, hier kun je veel coins wel verhandelen, maar je kunt ze niet allemaal opnemen naar je eigen wallet.

Een speciale vermelding moet ik geven aan gate.io. Op deze exchange worden heel veel nieuwe, veelbelovende projecten als eerste verhandeld. Het is niet de meest ideale exchange om mee te handelen, maar wel de beste als je op zoek bent naar nieuwe munten met heel veel potentie.

Handelsmogelijkheden

Voor veel mensen is het voldoende als je gewoon crypto kan kopen tegen de op dat moment geldende prijzen.

Maar als je een beetje serieus gaat handelen, dan wil je meer. Je wilt dan in ieder geval een stop-loss of een limietorder kunnen plaatsen (een munt kopen of verkopen als een bepaalde prijs is bereikt).

Bij Bitvavo is dit prima mogelijk als je het geavanceerde gedeelte opzoekt. Dit vind je boven in het menu (bekijk mijn review voor een korte uitleg).

De enige beurs die qua handelstypen nog een extra mogelijkheid heeft, is Binance. Hier kun je one-cancels-other orders plaatsen. Dit is een soort combinatie van meerdere orders, waarbij de eerste gepakt wordt.

Hefbomen

Het enige dat je nog extra nodig kunt hebben: hefbomen. Op verschillende exchanges kun je future-contracten afsluiten die eeuwigdurend zijn.

Je leent dan in feite geld om meer van het onderliggende product (bijv. de Bitcoin te kopen). Je hebt bijvoorbeeld €100 en je leent €400 bij (totaal €500), zodat je een hefboom hebt van 5.

Het risico bij futures is dat je niet de onderliggende crypto hebt en dat je je volledige inleg kunt verliezen.

Wil je dat, dan is FTX de beste beurs om naar toe te gaan. Deze beurs heeft een goede mobiele app en ook wat andere hefboomproducten dan alleen de eeuwigdurende futures. Zo zijn er ook futures met een einddatum.

Let op: de producten met een hefboom brengen een heel hoog risico met zich mee. Ik benoem ze hier alleen omdat ik soms de vraag krijg waar je het beste met futures kan traden. Als je voor het eerst crypto wilt kopen, vergeet dit dan.

crypto exchange leverage

Extra geld verdienen

Sommige crypto exchanges bieden de mogelijkheid om extra geld te verdienen. Deze exchanges geven bijvoorbeeld stakingvergoedingen door.

Bitvavo is een hele prettige beurs in dit opzicht. Zij geven de vergoedingen door en je hoeft hier in principe niets voor te doen. Je laat het gewoon staan bij Bitvavo en het komt goed.

Bij Binance of Bitcoinmeester bijvoorbeeld, moet je je coins bewust aanmelden voor de staking. Vooral bij Binance heb je veel kortlopende deposito's die je steeds moet verlengen. Dit is niet heel passief, al zijn de rentes hier soms wel keurig.

Overigens, als je echt je crypto passief wilt laten renderen, kijk dan eens naar Celsius. Zij betalen op vrijwel elke crypto de beste rente. 

>> Lees hier mijn review van Celsius <<

Gebruiksgemak

Voor het onderdeel gebruiksgemak kijken we naar drie subonderdelen, te weten geld stort, de interface (hoe makkelijk koop je nu crypto) en mobiel handelen.

Geld storten

Zoals gezegd zijn er meerdere soorten exchanges en bij lang niet alle beurzen kun je met euro's terecht.

Het is voor mij een groot pluspunt als dit wel kan. Sterker nog, het liefst maak je geld over via iDeal. Dit kan gewoon bij beurzen als Bitvavo of bij een broker als Bitcoinmeester.

Bij buitenlandse fiat-to-crypto beurzen kun je vaak wel betalen met een SEPA-overboeking. Dit duurt vaak een werkdag en is niet handig als je snel wilt inspringen op een dip.

Bij de crypto-to-crypto beurzen heb je eerst cryptovaluta nodig. Dit is nu eenmaal hoe zo'n beurs werkt, maar dit is totaal niet gebruikersvriendelijk. Zeker voor een beginner is dit lastig.

Interface

Als je crypto koopt, wil je vooral dat dit gewoon makkelijk is.

Sommige beurzen hebben alleen maar een gecompliceerde view met allerlei grafieken, orderboeken, en nog meer ruis.

Bitvavo combineert wat mij betreft het beste van beide werelden. Je hebt een gedeelte waar je simpel crypto kunt kopen en verkopen tegen de dan geldende marktprijs.

Zoals je hier ziet, veel makkelijker wordt het niet. 

Het betalen van een bekeuring is moeilijker. 

Wil je iets ingewikkelders doen, dan ga je naar het geavanceerde gedeelte, waar je bijvoorbeeld limietorders kunt plaatsen.

bitvavo crypto kopen

Mobiele app

Een derde onderdeel van gebruiksgemak is de aanwezigheid van een mobiele app.

Het heeft niet mijn voorkeur om op de mobiel te gaan handelen, maar soms is het handig als het wel kan.

Elke zichzelf respecterende beurs of broker heeft tegenwoordig wel een app.

Die van mijn favoriete exchange Bitvavo is goed genoeg om crypto te kopen, maar je hebt geen toegang tot het geavanceerde gedeelte met grafieken en dergelijke.

Dat is wat mij betreft een gemis. Het kan wel. De app van FTX heeft wel alles dat je nodig hebt en je ziet grafieken, indicatoren en de hele mikmak. Ook bij Binance en Gate.io lukt het wel.

Veiligheid

Bij veiligheid van de exchanges zijn er opnieuw drie onderdelen die van belang zijn. De veiligheid van de wallets, de bescherming van je eigen account en de rechten bij een faillissement.

Beveiliging van wallets

De standaarden voor de beveiliging van wallets liggen over het algemeen best hoog. Vrijwel iedere exchange heeft cold storage, oftewel wallets die offline staan. Opnames worden vanuit een 'hot' wallet gedaan.

Het is lastig om te zeggen welke exchange het veiligst is. Bitvavo heeft wel een duidelijke uitleg over wat zij doen om hun tegoeden veilig op te slaan.

Beveiliging van accounts

De zwakste plek bij een exchange is je eigen account. Ook hier zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen die je overal wel kunt nemen, zoals:

 • Tweefactorauthenticatie (2FA)
 • Bericht bij inlog vanaf een vreemd IP-adres of de vraag om deze inlogpoging goed te keuren
 • Adresboek voor wallets
 • Een anti-phishing code

Er zijn weinig beurzen die deze maatregelen niet hebben en het is dus geen belangrijke factor in je overweging.

Bescherming tegen faillissement

Zo nu en dan gaat er eens een exchange failliet, vaak als gevolg van een hack of een ander probleem in de bedrijfsvoering. Meestal zijn de traders bij deze exchange dan alle crypto kwijt.

Er is maar één exchange die hier iets anders doet dan de rest en dat is good old Bitvavo. Zij hebben een eigen stichting waar de tegoeden van de klanten staan. Als de bedrijfsvoering van Bitvavo niet meer rendabel is, dan blijven de tegoeden gewoon in de stichting staan.

Bij aandelenbrokers is zo'n constructie verplicht, maar Bitvavo doet dit vrijwillig.

Regulering

Wellicht is niet iedereen het met mij eens, maar regulering in crypto is een kwestie van tijd. Het is ook nodig ook, bijvoorbeeld om te zorgen dat institutionele partijen gaan instappen.

Nederland heeft een van de beste kaders voor de regulering van cryptobedrijven in de hele wereld. Alle bedrijven die zich op Nederland richten zijn netjes geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en ze voldoen aan regels om witwassen tegen te gaan.

Dit is uiteindelijk in je voordeel, omdat het de acceptatie van crypto makkelijker maakt.

Vooral crypto-to-crypto exchanges zijn vaak geregistreerd in allerlei vage landen. De Kaaimaneilanden of Antigua en Barbuda.

Het is heel moeilijk om deze bedrijven dan voor de rechter te slepen als je denkt dat ze je geld achterhouden.

betrouwbaarste crypto exchange

Uiteindelijk is de vuistregel; hoe dichterbij huis een exchange gereguleerd is, hoe beter. Een exchange die geregistreerd is in de VS of een ander Europees land, is relatief veilig.

Het liefst heb ik een Nederlands bedrijf, zoals Bitvavo of Bitcoinmeester.

Exchanges die zich registreren in allerlei belastingparadijzen zoeken bewust de grens op.

Dienstverlening

Als je een keer vragen hebt, dan wil je hier snel een antwoord op.

Over het algemeen zijn de Nederlandse cryptobedrijven razendsnel met een antwoord. Bedrijven als Bitcoinmeester kun je zelfs bellen.

Van de ondersteuning bij internationale exchanges heb ik geen hoge pet op. Ik heb best vaak een standaardantwoord gekregen.

Vooral als je net begint is de ondersteuning wel prettig. Na een poosje weet je wel hoe het er aan toe gaat en dan heb je eigenlijk nooit geen ondersteuning meer nodig.

Wat is nu de beste exchange?

Bij het kiezen van een exchange gaat het om het totaalplaatje.

Bitvavo is een beetje het Zwitserse zakmes onder de exchanges. Het scoort op alle vlakken een ruime voldoende. Qua veiligheid en regulering is de exchange ongeëvenaard. Het handelsaanbod is goed en de kosten zijn prima. Omdat ik met iDeal kan storten, neem ik de ietsje hogere kosten graag voor lief.

Dat is dan ook de reden dat ik Bitvavo aanraad aan alle beginnende traders. Het is de beste fiat-to-crypto exchange die er is en het is mooi meegenomen dat het gewoon een Nederlands bedrijf is.

Binance en FTX zijn prima uitstekende crypto-to-crypto exchanges. Als je fanatiek gaat handelen, zijn de kosten hier lager. Ik vind het zelf wat gevaarlijk om hier tegoeden voor langere tijd aan te houden, omdat de beurzen niet gereguleerd zijn.

Welke exchanges gebruik ik zelf:

 • Bitvavo: Mijn ingang naar de cryptowereld. Een betrouwbare Nederlandse exchange waar ik mijn geld met een gerust hart durf te parkeren.
 • Binance: Heeft een enorm ruim aanbod
 • FTX: Voor het traden met leverage
 • Gate.io: een uitstekende plek om nieuwe crypto parels te vinden.
 • Celsius: Voor het ontvangen van passief inkomen over mijn crypto. 

Welke exchange raad ik de meeste mensen aan? Bitvavo. Nederlands. Goedkoop. Veilig. 

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

crypto index

Volg de cryptomarkt met een index – inclusief stappenplan

Je hebt eigenlijk maar twee soorten crypto-investeerders, HODLers en handelaars. De eerste kopen een munt in de hoop dat die in waarde stijgt, handelaars proberen meer crypto te bemachtigen. Ik ben, beïnvloed door het FIRE-gedachtegoed, meer een derde type. Ik Lees meer

Volg de cryptomarkt met een index – inclusief stappenplan
bitvavo review

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?

Laatst bijgewerkt: 02-11-2021Bitvavo is een van de grootste exchanges van Nederland, maar is het ook de beste? In deze Bitvavo review lees jij alles over deze Amsterdamse exchange. Ik laat je zien hoe de exchange werkt en of Bitvavo een betrouwbaar Lees meer

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}