• Home
 • Blog
 • Crypto
 • Tutorial: winstgevend handelen met een crypto trading bot

Handelen in crypto is hartstikke interessant, maar het kost wel veel tijd. Wat nu als je dit eens uit kon besteden aan een bot, zodat je de markt niet continu in de gaten hoeft te houden?

En wat nu als je de bot nu ook nog eens zonder al te veel risico een behoorlijk rendement kan genereren.

In deze crypto bot tutorial leer ik je hoe je een grid bot opzet. Dit is een simpele, maar doeltreffende strategie om geld te verdienen. In tegenstelling tot bij andere manieren, is het risico relatief beperkt.

Je leest:

 • Hoe een crypto trading bot werkt
 • Wat een grid bot is en hoe je deze instelt
 • Hoeveel winst je kunt maken
 • Drie geavanceerde strategieën om toe te passen met een grid bot

Wat heb je nodig om een crypto bot te gebruiken

Wat doet een crypto trading bot?

Een crypto trading bot is een stuk software dat namens jou handelt op een crypto exchange. De bot doet natuurlijk niet zo maar wat, maar je geeft deze aanwijzingen mee wanneer die moet kopen.

In deze tutorial zetten we een grid bot op. Een grid bot is een eenvoudige methode voor buy low and sell high.

Waarom traden met bots

Het heeft drie grote voordelen om te gaan handelen met een bot.

 1. Je schakelt je emotie uit: Je bepaalt van tevoren al wanneer je gaat kopen of verkopen. Tenzij je de bot ineens gaat aanpassen, doet deze altijd het meest efficiënte.
 2. De bot is altijd wakker: De bot gaat ook 's nachts voor je aan het werk. Het pakt alle handelsmogelijkheden die er zijn
 3. Razendsnelle analyse: De software is razendsnel. Soms maakt de bot binnen enkele seconden een juiste beslissing die geld oplevert. Een mens had niet eens de tijd gehad om de juiste getalletjes in te voeren.

Hoe werkt een grid bot?

Een grid bot is een uitstekende strategie voor buy low, sell high. Je zet een paar aan- en verkooporders voor een bepaalde munt klaar, op vaste intervallen van de huidige prijs.

Stel, de prijs van BTC is op dit moment $50k. Jij verwacht dat de koers van BTC de komende tijd bij de $50k in de buurt blijft. Je geeft de bot $5000 en 0.1BTC om mee te handelen.

Als de koers daalt, ga je bijkopen. Jij zet dus aankooporders op 45k, 46k, enzovoort tot en met 49k.

Als de koers stijgt, ga je verkopen. Je zet dus verkooporders op 51k, 52k enz. tot en met 55k.

Hoe maak je dan winst? Stel, BTC stijgt eerst naar $51k, dan verkoop je eerst 20% van je BTC voor $1020.

Wanneer BTC daalt naar $48.8, dan koop je twee keer bij. Een keer op $50k (investering $1000) en een keer op $49k (investering $980). Je hebt dan in totaal 0.07 BTC. Als BTC dan weer stijgt dan naar $51k, dan verkoop je twee mandjes met winst.

De bot blijft doorgaan totdat deze uit de range gaat (dus onder de $45k of boven de $55k.

Voorbeeld uit de praktijk

Hieronder zie je een voorbeeld van een gridbot op de markt BTC-USD. Deze is wat anders afgesteld dan het voorbeeld hierboven, maar laat goed zien hoe het werkt.

Crypto trading bot

De gele lijnen boven in beeld, zijn momenten waarop ik ga verkopen. De groene lijnen onder in beeld, zijn momenten waarop ik ga kopen.

Iedere candle op deze chart is 1 minuut. Onder in beeld staan de koopmomenten (B) en de verkoopmomenten (S). Je ziet duidelijk dat het vierde aankoop moment enkele minuten later al werd gevolgd door een koop moment. Toen had ik dus heel snel een kleine winst te pakken.

Het laatste verkoopmoment pakte ik net de top van een candle mee.

Hoe start je een grid bot?

Het starten van je eigen grid bot is best makkelijk Ik zet hieronder de stappen voor je op een rijtje.

Stap #1: Registreer jezelf bij 3commas

3commas is een crypto bot die voor jou een grid kan bijhouden. Meld je aan via deze link en ontvang 10% korting op de maandelijkse betaling.

3commas draait in de cloud en dit is een groot voordeel. Je hoeft dus zelf geen computer aan te laten staan. Je kunt de tool eerst 3 dagen proberen voordat je een betaald abonnement neemt.

Stap #2 Kies een exchange

Je bot handelt op een exchange, maar de vraag is welke jij kiest.

Afhankelijk van je strategie is Binance of FTX het handigst. Binance heeft heel veel handelsvolume, terwijl je bij FTX een aantal functionaliteiten van 3commas gratis kunt gebruiken.

Ik heb mijn grid bot op Binance draaien in verband met de grotere handelsvolumes daar.

Meld je aan voor Binance via deze link en je ontvangt 20% korting.

Als je op dit moment nog geen geld op je exchange hebt staan, moet je daar natuurlijk ook voor zorgen.

Stap #3 Sluit de bot aan

Het verschilt per exchange hoe je 3 commas aan kunt sluiten. Hier vind je bijvoorbeeld een handleiding over hoe je Binance aansluit.

Stap 4# Stel de bot in

Nadat je 3commas hebt gekoppeld aan je exchange, ben je klaar om de bot in te stellen.

In dat geval kiezen we voor een grid bot. Later leg ik meer uit over strategieën.

Je kunt de grid bot instellen via de browser op de telefoon, maar zeker de eerste keer is het aan te raden om dit op een groter scherm te doen.

Selecteer links in het menu grid bot, je krijgt dan rechts een grafiek te zien met de actuele koers.

Links stel je de gridbot in. Je begint met het bepalen van de markt waar je op wilt handelen. In dit geval heb ik voor Matic/USD gekozen.

grid bot instellen

Daarna geef je de bot een naam. Kies iets dat logisch is, voor het geval je meerdere bots gaat aanhouden.

Vervolgens bepaal je de grenzen het grid. Matic staat nu op $1,949 en ik verwacht dat deze naar $2.05 gaat. De upper limit wordt dus $2.05 en als lower limit stel ik 1.90 in. Ik maak tien grids en ik koop of verkoop per transactie 10 Matic. Om de bot goed te laten functioneren heb ik voor 177 dollar aan crypto nodig.

Onderaan krijg je de 'grid width' te zien, oftewel hoeveel winst je per trade maakt.

Ik heb onderaan een waarschuwing staan dat ik 60 MATIC nodig heb om de bot te laten draaien. Deze koopt de bot automatisch voor je als je deze straks aanzet.

Hoe bepaal je je grids?

Om een goede grid bot op te zetten, heb je twee dingen nodig, een coin om in te handelen en gridlijnen.

Selectie van je coin

Er zijn twee manieren om een coin te selecteren.

De eerste manier is om een coin uit te kiezen die het meeste winst oplevert. Dit zijn coins die voldoen aan de volgende criteria:

 • Zij zijn vrij stabiel in waarde
 • Hebben een voldoende beweeglijke koers (hoge volatiliteit)
 • Er is voldoende handelsvolume

De eerste twee zijn wat lastig te bepalen, omdat dit van tijd tot tijd verschilt. Aan het handelsvolume kun je wel een getal verbinden. Mijn vuistregel is 5 miljoen per dag.

De tweede manier om een coin te selecteren, is om een munt te gebruiken die je al hebt. Je gebruikt de grid bot dan om goedkoper in te kopen of winst te nemen.

Grootte van de grids

De tweede variabele is de grootte van de grids, oftewel, hoe groot is het verschil tussen kopen en verkopen.

Dit verschil moet groot genoeg zijn dat je je handelskosten dekt. Als je Binance of FTX kiest, dan red je dit al wel als je de grids groter maakt dan 0.25%, maar liever zet ik ze nog iets groter.

Let er wel op dat de grootte van de grids verschilt. Onderin heb je een groter verschil nodig om een trade te triggeren dan bovenin.

De sweet spot voor een grid dat je wat langer kunt laten staan, ligt voor mijn gevoel een beetje tussen de 0.6 en de 1.2%.

Het hangt er ook een beetje vanaf hoe lang je je bot wilt gebruiken. Als je het niet erg vindt je bot wat vaker te verzetten, dan kun je ook kleinere grids nemen.

Hulpmiddel bij het bepalen van grids

Een handig hulpmiddel bij het bepalen van je grids is de volgende website (opent in een nieuw tabblad): www.grid-bots.com

Deze instellingen zijn vooral voor bots die op een wat kortere termijn opereren. Als je iets meer hands-off wilt, dan moet je de grids wat groter zetten.

Hoe winstgevend is crypto bot trading?

Het is lastig te zeggen hoeveel winst je maakt met een grid bot; omdat er veel variabelen zijn. De grootte van je grid en de volatiliteit zijn allebei erg belangrijk.

Je haalt gek genoeg de hoogste winsten in een zijwaartse markt. Door de dag heen zijn er dan steeds kleine variaties die je steeds mee pakt.

Als je coin in een keer met 10% stijgt, dan maak je niet zo veel winst. Bij een daling van 10% koop je goedkoop in en maak je je winst pas bij een herstel.

Zolang ik in het grid blijf, maak ik gemiddeld tussen de 0.2 en de 0.5% winst per dag, maar er zijn grote uitschieters naar boven.

Dit zijn de winsten per dag. Als je iedere dag 0.2% winst maakt en je zou de winst iedere dag herinvesteren, dan heb je na een jaar je inleg ongeveer verdubbeld.

Het herinvesteren is in de praktijk wat moeilijk. Als je $1000 ingelegd hebt, dan heb je meestal na een paar weken wel voldoende om een extra grid te starten. Je vermogen wordt dan als een sneeuwbal steeds groter. 

Verder heb ik alerts staan in een app voor als ik uit het grid loop. 

winst crypto bot

Uit het grid lopen

Let er wel op dat je uit het grid kan lopen. Als je aan de bovenkant uit de band springt, dan is het niet zo erg. Dan heb je een mooie hoeveelheid van de basismunt (meestal BTC of een stablecoin opgebouwd).

Val je aan de onderkant uit het grid, dan heb je een beste zak coins (een rode bag) die ook nog eens verder kan dalen.

Er zijn drie manieren om hier mee om te gaan.

a) Je wacht of je weer in het grid komt. Als de coin na een paar dagen weer terugstijgt het grid in, dan kun je lekker blijven handelen.

b) Je stelt een stop-loss in en verkoopt je 'bag' alsnog terug naar de basismunt. Dit doet wel een deel van je winst teniet.

c) Je laat alleen grid-bots lopen op coins waar je vertrouwen in hebt. Dat je deze dan even moet laten staan, is geen ramp. Je hebt dan wel kapitaal dat niet ingezet wordt.

Alle methoden hebben hun voor- en nadelen en het is altijd maar afwachten wat de beste manier is.

Drie extra strategieën voor een grid bot

Naast het profiteren van een zijwaartse markt, zijn er nog drie strategieën om grid bots in te zetten.

A) Om uit te cashen

Stel, je hebt een coin die in de buurt komt van je verkooptarget. Je kunt dan een grid bot gebruiken om uit te cashen. Je verkoopt dan heel geleidelijk aan en profiteert nog mee van dipjes op de weg naar beneden.

B) Dollar cost averaging in een dalende markt

Als de markt in een dalende trend zit, is het heel moeilijk om precies het laagste punt te pakken. Een grid bot kan je helpen om succesvol in te kopen tegen de laagste prijs. Je doet dan het omgekeerde als hierboven en stelt een grid bot in die langzaam bijkoopt.

Op het moment dat je je target hebt gehaald, stop je de bot. In de tussentijd profiteer je van kleine stijgingen die er wel zijn en dit extra geld zet je weer in op een nieuwe bot.

C) Herstellen van een verlies

Als je in de min staat met een coin, dan is het mogelijk om een grid bot te gebruiken om te herstellen. Let wel, soms is het beter om gewoon je verlies te nemen.

Hoe het werkt, licht ik toe aan de hand van een voorbeeld.

Stel, je hebt 1000 XRP gekocht voor $1 per stuk.

XRP daalt en op $0.85 koop je nog 2000 XRP bij. Je gemiddelde aankoop prijs is dan $0.9

XRP daalt verder naar $0.8. Je hebt dan een koersstijging van 12.5% nodig om uit de kosten te geraken.

Je stelt een recovery grid in dat begint op $0.8 en dat eindigt ergens rond de $0.93. In de meeste gevallen levert de winst de grid trading voldoende op om je verlies te compenseren, ook al verkoop je een groot deel van je coins onder de $0.93.

Hierbij geldt wel dat je alsnog verlies maakt als XRP verder daalt. Je past deze techniek ook alleen toe als je goede redenen hebt dat de daling snel stopt. Denk aan support line die heel sterk is.

Enter your text here...

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

safe withdrawal ratio SWR berekenen

Safe Withdrawal Ratio (SWR) berekenen – hoe doe je dat?

De safe withdrawal rate, oftewel de ‘veilige onttrekking’ is het bedrag dat je jaarlijks vrijuit uit je vermogen kunt onttrekken zonder dat je dit vermogen geheel verbruikt. In de Amerikaanse studies wordt vaak een getal van 4% aangehouden. Waar komt Lees meer

Safe Withdrawal Ratio (SWR) berekenen – hoe doe je dat?
crypto trading signals review

Crypto Trading Signals Review (AllesOverCrypto)

Crypto Trading Signals is een nieuw product van de mannen achter AllesOverCrypto. Als jij aanmeldt voor deze service krijg jij bericht van actuele trading alerts inclusief instructies zoals stop-loss en take profit. Dit is wat je verwacht, maar stiekem krijg je Lees meer

Crypto Trading Signals Review (AllesOverCrypto)
valkuilen beleggen rendement

Deze 15 valkuilen bij beleggen kosten jou rendement

Als het op geld aankomt, zijn wij mensen verre van rationeel. Ons brein houdt ons op allerlei manieren voor de gek. Zorg dat je niet in een van de volgende 15 valkuilen valt en veel rendement misloopt. GokkersmisvattingAls je een muntje Lees meer

Deze 15 valkuilen bij beleggen kosten jou rendement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}