Mijn reden om te gaan beleggen is hartstikke duidelijk; ik wil vroeg met pensioen. Financial Indepent – Retire Early. FIRE. Dit is de reden dat ik maandelijks een groot gedeelte van al het geld dat ik overhoud beleg in indexfondsen. Dit is wat mij betreft de grootste garantie – garanties heb je natuurlijk nooit – op rendement.

Naast de beleggingen in indexfondsen heb ik een kleine actieve portefeuille. Voor de puristen uit de FIRE-beweging is dit een beetje vloeken in de kerk. Voor mij niet. Actief investeren heeft voor mij een functie.

1. Het is leuk

Laat ik eerlijk zijn, actief beleggen is voor mij een soort hobby. Het is leuk om onderzoek te doen naar een belegging. Het is spannend om te zien hoe een trade zich ontvouwt.

Natuurlijk gaat het lang niet altijd goed. Ik heb ook wel eens geld achter een cryptomunt aangesmeten die achteraf waardeloos bleek. Ook ben ik wel eens bezweken door de druk, waardoor ik een miezerige 0,5% netto rendement pakte, terwijl ik een veel hoger rendement had kunnen halen.

Des te leuker is het als je wel eens een keer een mooi rendement haalt. Dit hoeft nog niet eens een grote klapper te zijn. Het is gewoon een soort beloning dat je het goed gezien hebt.  

2. Er is een kans op een hoger rendement

Met de beleggingen in indexfondsen volg je de markt. De markt stijgt gemiddeld met een procent of 7 per jaar. Dit is een leuk rendement, maar niet wereldschokkend.

Met actieve investeringen heb je een kans op een hogere winst. Van tijd tot tijd haal ik ook hogere rendementen, bijvoorbeeld met sommige van mijn investeringen in crypto. Natuurlijk is het risico hier ook veel groter, maar je kunt ook stellen dat het extra diversificatie toevoegt aan mijn portfolio.

Ik ben de laatste om toe te geven dat het een kans op een hoger rendement betreft. Uiteindelijk verliest het grootste gedeelte van de actieve beleggers geld.

In tegenstelling tot andere hobby’s, levert dit mogelijk wel geld op. Actief beleggen past ook in mijn filosofie van ‘small bets’.

3. Zelfcontrole

Ik schrijf dit artikel in maart 2020. Het Coronavirus grijpt om zich heen en de beurzen gaan naar beneden. De AEX verliest op meerdere dagen rond de 8%.

In tijden als deze moet je met je fikken van je pensioenbeleggingen afblijven. Tegelijkertijd voel ik de urgentie om iets te doen. De oplossing; een klein beetje geld paraat om actief wat te handelen. Ik kocht een paar stukken Shell, dat harde klappen had gekregen. Een paar weken later had ik een royale winst en verkocht ik de stukken weer.

Hoe houd ik de controle?

Hoe ik het ook draai of keer, uiteindelijk wil ik wel de controle houden over mijn actieve beleggingen. Het is verleidelijk om je te laten leiden door je emoties en er misschien toch meer geld achteraan te gooien, bijvoorbeeld als de beurs minder daalt.

Dat wil voorkomen. Daarom houd ik twee regels aan. Ik beleg een potje met geld dat ‘over’ is actief. Denk aan geld dat ik verdiend hebt met gratis geld acties of met eerdere beleggingen.

Een andere regel is dat het percentage actieve beleggingen niet groter mag zijn dan 10%. Ik bekijk dit eens per jaar. Als ik winst heb gemaakt, vloeit dat dus terug naar de beleggingen die voor FIRE zijn bedoeld.

Uiteindelijk is dat ook een beetje de ironie van dit blog. Negentig procent van mijn portefeuille zit in indexfondsen. Tien procent beleg ik actief. Het beleggen in indexfondsen is alleen vrij saai. Daarom gaat negentig procent van de artikelen op dit blog over de tien procent van mijn portefeuille.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

valkuilen beleggen rendement

Deze 15 valkuilen bij beleggen kosten jou rendement

Als het op geld aankomt, zijn wij mensen verre van rationeel. Ons brein houdt ons op allerlei manieren voor de gek. Zorg dat je niet in een van de volgende 15 valkuilen valt en veel rendement misloopt. GokkersmisvattingAls je een muntje Lees meer

Deze 15 valkuilen bij beleggen kosten jou rendement
Alles over crypto review ervaringen

AllesOverCrypto review en ervaringen

AllesOverCrypto ken je wellicht van de reclame op TV of van hun educatie producten over crypto. Missie van het bedrijf is om beginnende investeerders in cryptocurrencies te helpen om wegwijs te worden in dit wereldje.Laten we wel wezen, dit is Lees meer

AllesOverCrypto review en ervaringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}