• Home
  • Blog
  • Crypto
  • 12 effectieve manieren om geld te verdienen met cryptocurrency

We kennen allemaal de headlines als Bitcoin of Ethereum een nieuw prijsrecord aantikt. Niet alleen tijdens deze grote stijgingen kun je geld verdienen met cryptocurrency. Er zijn talloze manieren waarop jij een graantje mee kunt pikken van alles wat er rondom cryptovaluta gebeurt.

In dit artikel presenteer ik 12 manieren waarmee jij geld kunt verdienen met cryptocurrency. Bij iedere manier geef ik aan hoeveel je er mee kunt verdienen, wat je risico is en of je actief of passief moet handelen.

Op deze manier kun jij de juiste keuze maken en een manier vinden die bij jou past. 

Tot slot nog even een disclaimer: ja, het geld ligt voor het oprapen, maar er zijn zeker manieren die veel risico met zich mee brengen. Daar komt nog bij dat de koers van cryptocurrency's sowieso erg volatiel is. 

Klaar om geld te verdienen met cryptocurrency? 

  • Als je geld wilt verdienen met crypto, heb je eerst een exchange nodig om je eerste crypto te kopen. Zowel beginnende als gevorderde traders raad ik altijd Bitvavo aan. Meld je nu aan en betaal geen handelskosten over je eerste €1000 aan crypto. OF: lees eerst mijn review.
  • De Crypto Masterclass - de meest complete cryptocursus van Nederland en België. Meld je aan voor het gratis webinar

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg de gratis e-mailcursus Geld Verdienen met Cryptocurrency

Manier 1: Buy and hold

Dit is ongetwijfeld de meest simpele manier om geld te verdienen met crypto. Je koopt crypto in de hoop op een toekomstige waardestijging. Tot die tijd doe je er niets mee. 

Waardestijging is uiteraard geen gegeven. Het is belangrijk dat je de juiste projecten kiest. Bitcoin is een wat veiligere keus, maar de kans dat je hiermee een rendement van honderden procenten haalt is klein. 

Buy and hold (of hodl, zoals de grap gaat in het cryptowereldje) kan een zaak zijn van geduld. Veel mensen die eind 2017 of begin 2018 staan pas nu weer in de plus. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Het kopen van cryptocurrency voor de lange termijn is vrij eenvoudig. Je meldt je aan bij een exchange als Bitvavo. Je stort geld via iDeal of een bankoverschrijving en je koopt de cryptocurrency die je wilt. Als je je aanmeldt via deze link, betaal je over de eerste €1000 aan crypto ook nog eens geen transactiekosten.

>> Lees mijn review over Bitvavo <<

Manier 2: Crypto trading

Dit is ongetwijfeld de moeilijkste manier van geld verdienen met crypto, maar ook een van de leukste. Je probeert door te handelen meer crypto bij elkaar te verdienen. 

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Je handelt tussen Bitcoin en andere cryptomunten, of je gebruikt de euro of de dollar als basismunt. Het best handel je op een grote exchange als Binance

De potentiële winst die je kunt halen is enorm. Als je een stijgende trend bij een kleine munt op tijd spot, kun je binnen een paar weken je inleg verveelvoudigen. Het alternatief is scalpen, oftewel het uitvoeren van korte trades waarbij je steeds een kleine winst pakt. 

Handelen in crypto is soms wat verslavend. Toen ik nog actief handelde, heb ik geregeld een keer lang doorgehaald omdat ik de trade af moest maken. Ik had natuurlijk een simpele stop-loss of verkooporder kunnen zetten, maar ik wilde het meeste eruit halen. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Je handelt het best op een exchange met lage fees en veel volume, zoals Binance. Handelen in crypto is meer dan alleen maar laag kopen en hoog verkopen. Je moet de markt kunnen lezen. 

Dit doe je hand van de grafieken met de rode en groene lijnen op Tradingview. Je zoekt een set van indicatoren die bij jou past en je ontwikkelt hieruit een strategie. 

Er zijn allerlei indicatoren die jij kunt gebruiken om je eigen strategie op te zetten. Als je alles hierover wilt leren, verwijs ik je naar de cursus Leren handelen in Bitcoins en crypto's met technische analyse van Madelon Vos.

Het is natuurlijk mogelijk om zelf alle kennis eigen te maken. Je betaalt dan veel leergeld voordat je uiteindelijk winstgevende trades hebt opgezet. 

crypto trading

Manier 3: Herbalanceren

Twee varianten op het handelen die allebei ook winstgevend kunnen zijn. De eerste is het herbalanceren van cryptomunten. Je koopt meerdere cryptomunten in een vaste verhouding. Op het moment dat een van de munten is gestegen, herstel je de verhouding. Hierdoor neem je automatisch winst.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken is dat dit een erg effectieve manier is om geld te verdienen. Een willekeurige portfolio met Bitcoin, Ethereum, Ripple (XRP), Monero en IOTA had sinds 01-01-2020 tot nu ruim 23% meer opgebracht als je deze dagelijks had geherbalanceerd. 

Als je andere keuzes (bijvoorbeeld Cardano of Polkadot) had gemaakt, dan waren je winsten nog groter geweest. Je kunt ook allerlei actieve keuzes maken, door munten te selecteren die in een stijgende lijn zitten. Zo kun je je rendement vergroten. 

Herbalanceren is in feite ook een vorm van buy and hold plus. Je vergroot je rendement terwijl je niets hoeft te doen. Dit gaat uiteraard alleen op als je een betaalde tool als Shrimpy (vanaf $15 per maand) gebruikt voor het herbalanceren. Je kunt dit ook prima in een excelletje doen, maar dat vereist discipline en tijd.

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Ik ben zelf een groot fan van herbalanceren en ik heb een index van de top 15 grootste munten. Als een van de munten in portfolio meer dan 5% uit balans is, herstelt de software van Shrimpy automatisch de verhouding. Dit levert over de tijd een stabiele winst op. 

Ik heb eerder een artikel geschreven over de index die ik heb draaien. Je kunt uiteraard ook een kijkje nemen bij Shrimpy, de tool die ik gebruik voor het herbalanceren. Of lees hier mijn review over Shrimpy als je meer wilt weten. 

Wil je met kleinere bedragen een index volgen, dan zijn de indexen van Bitpanda interessant. 

Manier 4: Crypto trading bots

Waarom zou je zelf gaan handelen, als je het ook kunt laten doen door een trading bot. Ja, je leest het goed. Er zijn allerlei apps op de markt die namens jou handelen op een aangesloten exchange. Het enige dat jij moet doen is je bot vertellen wanneer deze moet kopen.

Je voert de indicatoren in die de trading bot moet gebruiken om te traden. Je kunt zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt hele ingewikkelde combinaties van factoren maken, of juist hele simpele strategieën. Je trading bot is dag en nacht voor je beschikbaar. 

Het aller mooiste aan trading bots, is dat deze vaak een trailing stop-loss hebben. Dit is een manier om zo veel mogelijk winst te kunnen nemen. Naarmate de koers stijgt, schuift je stop-loss steeds verder omhoog. 

In de praktijk vraagt een bot wat meer werk dan je in eerste instantie verwacht. Voordat je het systeem draaiende hebt, ben je vaak wel een tijdje verder. Daarnaast functioneert niet iedere strategie even goed in elke soort markt. 

Een van de meest gebruikte bots is 3Commas. Ik gebruik deze bot zelf ook en schreef hier een review over. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Je zet eenvoudig je eigen trading bot op via een dienst als 3commas. Je koppelt deze aan Binance, FTX of een andere ondersteunde exchange en je voert je instellingen in. 

3Commas heeft ook een marketplace waar je strategieën van anderen kunt kopen. Deze kunnen heel winstgevend zijn. Meestal zijn de instellingen wel afgeschermd, waardoor je niet echt leert wat je nu eigenlijk aan het doen bent. 

Manier 5: Crypto parels zoeken

In de cryptowereld komen er nog steeds nieuwe munten op. De meeste van deze munten beginnen klein. Als je er dan een klein bedrag in investeert, dan kun je grote winsten maken. 

Recent voorbeeld is Aave. Deze munt kostte minder dan een half jaar geleden nog $32 per stuk. Op het toppunt betaalde je meer dan $500 voor één exemplaar.

Het investeren in crypto parels gaat gepaard met grote risico's. Het overgrote deel van de munten wordt nooit wat. Er zijn ruim 10.000 cryptomunten in omloop en maar een handjevol maakt zo'n grote groei door. 

welke crypto investeren

Je hebt dus een gedegen onderzoek nodig. Wie zitten er in het team rondom een coin? Hoe zit het met de techniek? Welke concurrentie is er? Ook marketing is belangrijk, want het zijn niet altijd de technisch superieure producten die hard stijgen.

Los daarvan kan een 'black swan' event een goed project de nek omdraaien. Denk aan ruzies in het team, een hack of een failliete exchange. 

Het devies is dan ook om goed te spreiden en om sowieso niet te veel geld in een project te stoppen. Dat hoeft ook niet. Kijk eens wat je met een paar honderd euro in Aave had bereikt. En dat binnen korte tijd. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Het investeren in crypto parels vraagt om heel veel kennis van crypto en nog meer geduld. 

Een interessante shortcut is het boek Crypto Parels van Patrick Suiker en Derek Westra. In dit boek bespreken zij 10 parels die zij hebben gevonden (en waar je dus direct in kunt investeren). Zij laten ook zien waarom zij in deze munten geloven. Het boek is daarmee de investering van een kleine €100 meer dan waard.

Lees hier mijn review over de Crypto Parels 2021

Manier 6: Crypto uitlenen

Binnen de cryptowereld is een uitgebreide economie ontstaan en daar hoort van alles bij. Ook het lenen van geld en dus rente. De rentes die je kunt krijgen op je cryptomunten zijn behoorlijk hoog. Rentes van 10% procent of meer zijn absoluut geen uitzondering.

Het mooie is dat je deze rente krijgt boven op de eventuele waardestijging van je crypto. Het is daarmee buy and hold plus. Wekelijks of maandelijks krijg je de rente in je wallet bijgeschreven. 

Het klinkt allemaal een beetje als een pyramidespel, maar dat is het niet. De bedrijven die dit doen, zoals BlockFi  en Celsius staan onder professionele controle van gerenommeerde accountantskantoren. 

Mocht je toch niet helemaal zeker zijn van de toekomstige waarde van de cryptomunten, dan is dat ook geen probleem. Er zijn ook cryptomunten met een stabiele dollarwaarde. Ook deze kun je uitlenen. Je krijgt hier vaak nog hogere rente op dan bij gewone crypto.  

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Je crypto uitlenen is vrij eenvoudig. Je doet dit via bedrijven als Celsius of BlockFi. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden en je maakt de crypto naar keuze over naar het wallet adres in jouw account. Vervolgens krijg je de rente maandelijks of wekelijks in je account bijgeschreven. Bij beide partijen mag je in ieder geval een keer per maand geld overboeken naar een andere wallet.  

Bij Celsius zijn er soms acties waarbij je nog wat extra geld kunt verdienen als je meer geld in de rekening stort. Uiteraard kun je het geld er tussendoor wel weer afhalen. 

>>Lees hier mijn review van Celsius en welke actuele promoties er zijn<<

Manier 7: Crypto als beloningen verdienen

Dit is wellicht een van de leukste manieren van geld verdienen met crypto, of eigenlijk crypto verdienen. Hier heb je geen geld voor nodig. Tegelijkertijd zijn de verdiensten soms best aardig. 

Deze manier van crypto verdienen is niet erg passief. Het kost vaak wat tijd. Ik heb wel de manieren eruit gefilterd die veel tijd kosten en weinig opleveren. Zo zijn er allerlei sites waar je €0,003 cent kunt verdienen door naar advertenties te kijken een captcha in te vullen.

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Ik heb twee favoriete manieren om crypto te verdienen. De eerste is met quizzen waarvoor je als beloning crypto krijgt.

Bij Coinbase heb je het Earn programma, waarmee je af en toe een quiz kunt maken. Als beloning krijg je wat crypto, vaak van munten die aan het opkomen zijn. Deze munten houd ik vaak gewoon vast. 

Als je toch bezig bent, wanneer je voor meer dan $100 aan crypto koopt bij Coinbase, dan krijg je een bonus van $10. 

Coinmarketcap Earn is een goed alternatief. Hier heb je een geverifieerd Binance-account voor nodig. Vervolgens ga je naar Coinmarketcap Earn en volg je de stappen. 

Mijn andere favoriete manier om crypto te verdienen is semi-passief. Hier bedoel ik mee dat je crypto krijgt voor iets dat je toch al doet. Ik gebruik Brave als browser en als je Brave Rewards aanzet, krijg je wat Basic Attention Token (BAT) als beloning in ruil voor het zien van wat advertenties. Deze BAT kun je desgewenst ook doneren aan een contentmaker, zoals ik. 

Een tweede manier is door Presearch te gebruiken. Dit is een zoekmachine die je betaalt voor iedere zoekopdracht. De verdiensten zijn niet heel groot, maar aan het eind van het jaar heb je toch een redelijk inkomen verdiend. 

Tot slot verdien ik een klein beetje crypto bij via Publish0x. Hier kun je een fooi uit delen aan mensen die artikelen schrijven over crypto. Een deel van de fooi mag je zelf houden. De verdiensten bij Publish0x zelf zijn beperkt, maar ik lees er soms over airdrops of nieuwe parels.  

Manier 8: Airdrops 

Bij een airdrop krijg je gratis cryptocurrency, vaak nadat je een bepaalde taak hebt voltooid. Soms is dit iets dat je gewoon onbewust hebt gedaan. 

In December heb ik 100 TWT gekregen, omdat ik een trade had gedaan op Binance.  Een mooi bonusje dat inmiddels ongeveer $60 waard is. Ook heb ik in mijn Ethereum wallet wel eens een airdrop gehad van waarde. 

Sommige airdrops zijn echt huge. In het najaar van 2020 kregen mensen die de decentrale beurs Uniswap hadden gebruikt 400 UNI. Deze zijn op moment van schrijven $10.000 waard. Zelfs als je ze toen gelijk had gekocht, had je nog meer dan $1500 te pakken. Gratis en voor niets.

Een groot deel van de airdrops is niet zo groot en vaak krijg je allerlei nutteloze munten die niet veel waard worden. Soms is het de moeite waard om toch een poging te wagen.

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Het mooie aan airdrops is dat je er soms niets voor hoeft te doen. Af en toe komen de airdrops vanzelf, bijvoorbeeld via een exchange of in je wallet. 

In andere gevallen moet je er wat moeite voor doen. Ik blijf zelf op de hoogte van Airdrops via de dienst Crypto Mastery van AllesOverCrypto. Hier krijg je precies de aanwijzingen die je nodig hebt om aan een airdrop mee te doen. 

Manier 9: Staking (dividend)

Staking (in het Engels uitgesproken) is het ontvangen van een vorm van dividend op je crypto. In de broncode van de cryptomunt staat dat er extra cryptomunten worden uitgedeeld aan de bezitters van een munt. 

Deze verdiensten zijn meestal enkele procenten per jaar. Uiteraard krijg je de beloning in crypto, dus je rendement is onderhevig aan waardedaling/stijging. Het aanbod van een munt neemt ook toe, waardoor de prijs kan dalen. 

Soms heb je bepaalde vereisten waar je aan moet voldoen voordat je kunt staken. Bij Ethereum heb je 32 stuks nodig (ongeveer $50.000 op dit moment) voordat je kunt staken. Bij Tezos (XTZ) moet je je munten eerst toewijzen aan iemand die meer dan 10.000 XTZ heeft staan. Deze neemt vervolgens een klein deel van je dividend. Dit toewijzen is overigens zonder risico. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

In de meeste gevallen is het heel simpel. De juiste munten kopen. Als jij NEO koopt, dan krijg je automatisch GAS als dividend. Wanneer jij VeChain (VET) hebt, krijg je automatisch Vechain Thor (VTHO). Hier hoef je niets voor te doen. 

Veel exchanges geven de staking beloningen gewoon door aan hun klanten. Dit geldt ook voor Bitvavo

Af en toe moet je wel actie ondernemen. Tron (TRX) en Tezos (XTZ) moet je toewijzen aan iemand die een bepaalde hoeveelheid munten heeft. Veel exchanges doen ook dit automatisch voor je. 

Manier 10: Liquidity pools en yield farming

Het concept van een liquidity pool (ook wel yield farming genoemd) is wat lastig te snappen, maar het is een leuke manier om een zakcentje bij te verdienen. Ik zal het kort houden. 

Er zijn allerlei decentrale exchanges, waar mensen zonder tussenkomst van een centrale partij crypto kunnen wisselen. Hiervoor is het wel belangrijk dat zowel kopers als verkopers voldoende aanbod hebben. 

Als je meedoet in een liquidity pool, breng jij dit aanbod in. Dit gaat altijd per paar. Als jij op een handelspaar Ethereum - Uniswap (ETH-UNI) zit, dan breng je 50% ETH en 50% UNI in. 

winst crypto

Als beloning voor het beschikbaar stellen van het aanbod, krijg je een kleine beloning. Je kunt je aanbod in principe oneindig laten staan.

De hoogte van deze beloning verschilt nogal. Soms verdienen je tientallen procenten per jaar, soms boer je achteruit. Je inleg kan uit balans raken, dus het kan zijn dat je na een tijdje 60% Ethereum hebt en nog maar 40% Uniswap. Als Ethereum dan gedaald is, maak je verlies. 

Als je eenmaal betrokken bent bij een decentrale exchange, zijn er vaak nog wel meer manieren om geld te verdienen. Je kunt vaak ook munten staken of op een andere manier rente ontvangen. Er zijn in het verleden vaak liquidity pools gehackt, dus het risico op grote verliezen is zeker aanwezig. 

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Yield farming via een decentrale exchange als Uniswap is vrij simpel. Je gaat naar Uniswap en klinkt bovenop Pool. Je krijgt dan een scherm te zien waar je kunt aangeven hoeveel 'aanbod' jij wilt toevoegen en in welk paar. Vervolgens verbind je een wallet en je bent klaar.

Via een site als Liquidityfolio kun je van tevoren zien welke muntparen veel winst opleveren. 

Manier 11: Een masternode opzetten

Iedere cryptomunt heeft computers nodig die de transacties bevestigen. Sommige munten belonen de computers die het netwerk bewaken door rente te geven. Uiteraard krijg je deze rente in de munt zelf. 

Het is helaas niet zo simpel dat je even een programma opstart op je computer en je bent klaar om te gaan. Vaak moet je eerst laten zien dat je skin in the game hebt, oftewel je moet een behoorlijke portie munten hebben. Bij een coin als Dash betekent dit bij de huidige koersen dat je voor ongeveer 2 ton aan Dash moet hebben staan. Uiteraard speculeer je hierbij ook op een waardestijging van de munt. 

Twee minder grote obstakels zijn dat je wat technische kennis moet hebben en dat je de mogelijkheid moet hebben om je computer dag en nacht aan te laten staan. Dit kun je vrij eenvoudig omzeilen door een virtual private server te gebruiken, dit is een virtuele computer in een datacenter. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Een goede start is om op deze website te kijken welke coins allemaal masternodes ondersteunen. Vervolgens zoek je de voorwaarden op waar je aan moet voldoen en je maakt het in orde. Als je met een virtual private server gaat werken, dan kun je soms meerdere masternodes naast elkaar draien.

Manier 12: Crypto mining

Vroeger was dit absoluut een van de meest effectieve methodes om geld te verdienen met cryptocurrency; door te minen. Ook bij mining help je bij het in stand houden van het overzicht van transacties van een cryptomunt. Het verschil met een masternode is dat je voor mining veel rekenkracht nodig hebt.

bitcoin ethereum mining

Bitcoin was vroeger te minen met een desktopcomputer. Tegenwoordig staan er gigantische aantallen computers te werken om de transacties van Bitcoin te verifiëren. 

Mining van Ethereum is op dit moment soms nog wel rendabel, omdat de transactiekosten van deze munt heel erg hoog zijn. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

Mining is in principe helemaal niet ingewikkeld. Je sluit je computer aan op het netwerk en je kunt meedoen. Het probleem is dat er eigenlijk geen munten meer zijn die je met een gewone computer kunt minen. Vaak heb je hier gespecialiseerde apparatuur voor nodig van duizenden euro's.

Manier 13 - Non-fungible tokens (NFT's)

De meeste cryptomunten en tokens zijn met elkaar uitwisselbaar. De eerste Bitcoin en eentje die net gemined is, heeft dezelfde waarde. 

Non-fungible tokens zijn anders. Het zijn een soort digitale eigendomsbewijzen van plaatjes, video's of andere data. Deze eigendomsbewijzen staan op de blockchain. 

Sommige NFT's gaan voor grote sommen geld van de hand. Je verdient geld door te handelen met NFT's of natuurlijk door zelf kunst te verkopen via de blockchain. 

Eigenschappen

Passief

Risico

Winstverwachting

Hoe doe je het?

OpenSea is een dienst waarmee je eenvoudig NFT's kunt maken of verhandelen. Je hebt wel wat Ethereum nodig om dit te doen.

Het risicoprofiel van NFT's is heel gemixt. Als je NFT's maakt, kun je de jackpot treffen en er veel geld aan overhouden. 

Wanneer je in NFT's handelt, dan neem je veel risico. Er is geen enkele garantie dat je een NFT voor meer geld kunt verkopen. 

Hoe verdien jij geld met cryptocurrency?

De mogelijkheden om geld te verdienen met crypto zijn eindeloos. Wat is jouw favoriete manier? Laat het weten in de comments.  

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

exchange tokens

Exchange tokens

Exchange tokens zijn cryptomunten die je gebruikt op een exchange voor bepaalde voordelen of bonussen. Welke exchange tokens zijn er allemaal en wat kun je er mee? Exchange tokens kopen? Bitvavo heeft onder meer BNB, FTT en VGX voor je Lees meer

Exchange tokens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}