Veel beleggers investeren in een Tech-ETF. Anderen brengen een accent in hun portefeuille aan door extra te investeren in een Tech ETFs. De verwachting is dat de aandelen van de grote techbedrijven nog verder gaan stijgen. In dit artikel leg ik uit waarom ik niet geloof dat deze fondsen met aandelen van grote techbedrijven je veel op gaan leveren. 

In dit artikel behandel ik:

  • Waarom je met een Tech ETF weinig aan je portfolio toevoegt
  • Je het risico van je portefeuille wel vergroot
  • Waarom een Tech ETF weinig tot geen extra rendement oplevert
  • Of deze lessen ook gelden voor andere ETFs

Wat is een Tech ETF?

Een Tech ETF is een fonds met daarin aandelen van grotere technologiebedrijven. Denk hierbij aan grote namen als Apple, Facebook, Alphabet of Microsoft. Vaak zitten in deze ETFs ook bedrijven met een wat lagere marktwaarde zoals PayPal, Salesforce of Nvidia. 

Met een Tech ETF bedoel ik dus niet een fonds dat nadrukkelijk belegd in een vooruitstrevende technologie, zoals AI of Blockchain. 

Hieronder zal ik uitleggen aan de hand van zes redenen uitleggen waarom ik het een slecht idee vind om een tilt aan te brengen naar de techbedrijven.

Reden 1: Je zit al voor een groot deel in de tech

Beleg je in een wereldwijd indexfonds? Dan heb je al een heel groot gedeelte tech in de portefeuille. Technologie vormt 20% van de holdings van het Northern Trust World fonds. De vijf grootste posities in dit fonds, zijn allemaal technologiebedrijven. 

Als je het een beetje platslaat, kun je zeggen dat elk wereldwijd aandelenfonds tegenwoordig haast een techfonds is. Ik heb dan liever wat meer spreiding. 

Diversification is the only free lunch

Reden 2: Je neemt een behoorlijk concentratierisico

Veel van de tech ETFS zijn volledig gericht op technologiebedrijven uit de VS, zoals bijvoorbeeld dit fonds van iShares.

Je neemt dan een hoog concentratierisico. Er kan iets in de VS gebeuren dat de aandelenkoersen doet dalen, maar er zijn ook risico's voor de sector in zijn geheel. Nieuwe wetten bijvoorbeeld. Je neemt deze risico's bewust.

Reden 3: Het extra rendement is beperkt

Laten we er voor het gemak even uitgaan dat de 20% tech aandelen in een wereldwijd indexfonds overlappen met die uit een Tech ETF. Hoeveel extra rendement ga je dan pakken als je 10% van je portefeuille in een Tech ETF stopt? 

Stel dat de gezamenlijke techaandelen 10% stijgen, terwijl de overige aandelen maar 5% stijgen. Je hebt dan een extra rendement van 0.5%. Leuk, maar niets dat je aanzienlijk dichterbij financiële vrijheid brengt.

Dit wordt uiteraard anders als je alleen in de technologiebedrijven belegt en niet ook in een wereldfonds. 

Reden 4: De techbedrijven staan al enorm hoog

Goed, misschien kijken we hier over een tijdje anders op terug, maar de techbedrijven staan al ontzettend hoog. De tech sector is meer waard dan alle Europese aandelen samen

Dit is absoluut geen garantie dat de zaak gaat crashen. Je loopt alleen het risico dat het toenemende belang van de techsector al ingeprijsd is. 

Reden 5: Je gaat actief handelen

Nu heb jij een rotsvast vertrouwen in de technologiesector. Hoelang blijf je dit vertrouwen houden? Wanneer is een andere sector interessanter? Je hebt een strategie nodig om te bepalen wanneer je techfonds gaat verkopen en ook een strategie wat je dan met je geld gaat doen.

Ik ben absoluut niet vies van actief beleggen.  Alleen geloof ik zelf niet in het pakken van een paar tiende procent extra rendement. 

Reden 6: Je zit niet zelf achter het stuur

Er zijn heel veel Tech ETFs die een selectie van de Amerikaanse IT-bedrijven hebben. Het iShares fonds dat ik eerder aanhaalde, heeft Apple en Microsoft, maar geen Amazon, Facebook of Google (Alphabet). Met het Vanguard Information Technology ETF heb je een soortgelijk probleem.

Met een Nasdaq-tracker ben je er ook niet, omdat hier ook andere soorten bedrijven inzetten. 

Kortom, het is heel lastig om een goede dekking te krijgen van alle techbedrijven. 

Gaat dit op voor alle sector ETFs?

Sommige van bovenstaande argumenten gaan op voor alle sector ETFs, maar anderen niet. De techsector weegt op dit moment behoorlijk zwaar in de wereldindexen. Met andere sectoren kun je wel degelijk een gokje wagen. 

Het concentratierisico blijft natuurlijk, ongeacht in welke sector je belegt. 

Conclusie

Ik zie weinig toegevoegde waarde van het investeren in indexfondsen in de technologiesector. De marktwaarde van de bedrijven is al enorm en daarom hebben techfondsen al een grote positie in de aandelenmarkten in ontwikkelde landen. 

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

crypto mastery review

Crypto Mastery (AllesOverCrypto) review + ervaringen

De cryptowereld is constant in beweging en er ontstaan voortdurend nieuwe kansen om geld te verdienen. Ik gebruik zelf Crypto Mastery van AllesOverCrypto om op de hoogte te blijven van alle veranderingen.In deze Crypto Mastery review lees je:Waarom goede kennis Lees meer

Crypto Mastery (AllesOverCrypto) review + ervaringen
beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Wil je beginnen met beleggen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel help ik je op weg. Ik help je om te bepalen wat het doel is van jouw belegging. Dit is onmisbaar om te bepalen Lees meer

Beginnen met beleggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}