Wat is herbalanceren?

Herbalanceren is het herstellen van het evenwicht tussen verschillende onderdelen van je portefeuille. Je kunt herbalanceren tussen verschillende aandelenfondsen, maar ook tussen aandelen en obligaties.

Hoe werkt herbalanceren?

De meeste passieve beleggers volgen een strategie waarbij zij meerdere beleggingen naast elkaar in portefeuille hebben volgens een vaste verhouding. Door veranderingen in de koersen, kan dit evenwicht verstoord raken. Je moet dan actie ondernemen om deze balans te herstellen.

De meeste beleggers herbalanceren op gezette tijdstippen. Ik doe dit zelf eind juni en eind december, omdat ik op deze momenten vaak wat extra geld beschikbaar is. Vaker dan twee keer per jaar herbalanceren is wat mij betreft niet nodig.

Voorbeeld:

Je belegt 100% van je vermogen in aandelen. 88% van je vermogen zit in ontwikkelde landen en 12% in emerging markets. Door onrust in China daalt het aandeel van emerging markets in je portefeuille naar 10.4%. Jij verkoopt een deel van je aandelen in ontwikkelde landen. Van de opbrengst koop je weer emerging markets. Doel is om de verhouding te herstellen naar 88-12.

Stel dat ik in totaal €50k aan belegd vermogen heb. Maandelijks leg ik €500 in. Ik kan dan twee keer €450 in emerging markets stoppen en €50 in de ontwikkelde landen om de balans (ongeveer) te herstellen.

Soms is het verschil tussen de onderdelen uit je portefeuille te groot om dit met inleg goed te maken. Als ik bijvoorbeeld maar €100 per maand in kan leggen, dan ben ik bijna een jaar bezig om het herbalanceren te voltooien. In dat geval kan ik beter de aandelen ontwikkelde landen verkopen.

In dit voorbeeld hebben we een simpele portefeuille die bestaat uit twee onderdelen. Je kunt net zoveel delen aan je portefeuille toevoegen als je zelf wilt.

Op deze pagina staat hoe je een spreadsheet maakt om je portfolio te herbalanceren.

Winst nemen

Als je een portefeuille met aandelen en obligaties of cash herbalanceert, kun je een deel van de winst veiligstellen. Sommige beleggers kiezen daarom voor een portefeuille met 90% aandelen en 10% obligaties. Deze methode wordt ook aangeraden in het boek The Intelligent Asset Allocator.

Een afwijkende strategie is om niet periodiek te herbalanceren, maar op basis van een drempelwaarde. Als je 90% aandelen en 10% obligaties hebt, kun je herbalanceren als het gedeelte obligaties meer dan 10% afwijkt. Je handelt dan als het gedeelte obligaties is gestegen tot 11% of gedaald tot 9,1%. Op deze manier kun je profiteren van plotselinge koerswijzigingen.

Deze methode vereist wel wat actiever beheer van je portefeuille, maar het is wel gebaseerd op principes.

Mijn zelfgebouwde crypto-index werkt ook volgens het principe van herbalanceren met een drempelwaarde.