Wat zijn emerging markets?

Emerging markets betekent letterlijk opkomende markten. In de context van beleggen voor vroegpensioen beleggen veel mensen in indexfondsen die ook de opkomende landen meenemen.

Het is belangrijk om te weten dat veel bedrijven uit ontwikkelde landen wel blootstelling hebben aan de economieën in opkomende markten. Unilever haalt bijvoorbeeld veel omzet uit India.

Welke landen zijn opkomend?

De definitie van opkomende landen wordt bepaald door de ‘eigenaar’ van een index. MSCI beschouwt 26 landen als opkomend. Hierbij horen grote landen als China, Rusland, Brazilië en India, maar ook landen als Griekenland, Polen en Saudi-Arabië. De FTSE en S&P (andere grote bedrijven die indexen bijhouden) komen tot een iets andere verdeling.

Belangrijk selectiecriterium van MSCI is de openheid van een markt. Zuid-Korea en Taiwan zijn in principe volwassen markten, maar deze worden nog steeds als opkomende markt gezien omdat er nog restricties zijn voor buitenlandse investeerders.

Naast de emerging markets heb je ook nog frontier markets. Dit zijn landen met kleinere of minder toegankelijke beurzen. Voorbeelden van frontier markets zijn Nigeria, Oman, Vietnam en Slovenië.

Waarom Emerging Markets in je portefeuille?

De meeste indexfondsen bevatten alleen aandelen uit de zogeheten ontwikkelde landen (VS, West-Europa, Japan, Hong Kong, Singapore en Israel). Het toevoegen van aandelen uit de opkomende landen geeft dus een betere spreiding, al is deze index wel wat volatieler.

Sommige mensen brengen een tilt aan in hun portfolio, met andere woorden, zij kopen meer aandelen in opkomende markten dan je op basis van de marktwaarde zou verwachten. Dit omdat zij verwachten dat bedrijven uit opkomende landen het in de toekomst beter gaan doen de bedrijven uit de ontwikkelde landen.

Er zijn indexfondsen omvatten zowel de ontwikkelde als de opkomende landen. Een voorbeeld hiervan is VWRL. Deze bevat 88% aandelen van de wereldindex en 12% van de emerging markets.

Deze verdeling van 88/12 wordt algemeen aangehouden als verdeling tussen ontwikkelde landen en emerging markets. Veel mensen die beleggen via de Northern Trust fondsen houden deze verdeling aan. Wil je ook small caps in je portefeuille, dan is de gebruikelijke verdeling ongeveer 76/12/12.