Volatiliteit is de mate waarin de koers van een belegging beweegt. Je kijkt hierbij alleen naar het verleden, want je kunt de toekomst maar beperkt voorspellen.
De volatiliteit is belangrijk op het moment dat je op korte termijn van plan bent om je beleggingen liquide te maken. De wereldwijde aandelenmarkten zijn zo beweeglijk dat je een risico loopt als je geld investeert dat je binnen enkele jaren nodig hebt.
Er is geen relatie tussen volatiliteit en rendement op de lange termijn. Aandelen zijn volatieler dan obligaties, maar behalen doorgaans ook een hoger rendement. De prijzen van grondstoffen kunnen erg beweeglijk zijn, maar de rendementen zijn vaak lager dan die van aandelenmarkten.
Hoe bepaal je de volatiliteit?
Je kunt de volatiliteit van een belegging bepalen met de VIX (Volatility Index). Deze komt tot stand met een ingewikkelde berekening op basis van de prijzen van opties. Je kunt de VIX berekenen voor zowel de korte als de lange termijn.
Gelukkig zijn er veel partijen die de VIX van een bepaalde index berekenen. Zo kun je de VIX vinden van de S&P500.
Waarom letten op volatiliteit?
De volatiliteit van een belegging bepaalt het risico dat je loopt op de middellange termijn. Omdat aandelen erg volatiel zijn, beleggen veel mensen die bijna FIRE gaan een gedeelte van hun vermogen in obligaties. De theorie rondom de Safe Withdrawal Rate is hier zelfs op gebaseerd.
Omdat aandelenkoersen sterk kunnen dalen (en uiteraard ook kunnen stijgen), beperk je het risico dat je vermogen ontoereikend is door hier minder volatiele assets aan te voegen.
Een andere reden om op volatiliteit te letten is psychologisch. Niet iedereen kan zichzelf even goed in bedwang houden op het moment dat er een grote koersdaling is. Dit kan een reden zijn om voor stabielere beleggingen te kiezen.
Er is een speciale variant van de MSCI World index die minder volatiele aandelen volgt.