• Home
  • Blog
  • FIRE
  • Barista FIRE – deze vorm van deeltijdpensioen is verrassend bereikbaar.

Tenzij je een topsalaris hebt, moet je vaak relatief lang doorwerken voordat je helemaal met pensioen bent. Met een iets bovengemiddeld inkomen, heb je meestal ergens vroeg in de vijftig genoeg gespaard om te stoppen met werken.

Je hoeft daar niet op te wachten. Je kunt met deeltijdpensioen gaan en een deel van de tijd werk gaan doen dat jou voldoening geeft. Dit noemen we Barista FIRE. Je kunt een paar dagen in de week wat bijklussen als barista (of als wat dan ook) en de rest van de tijd kun je vroeg met pensioen. Uiteraard kun je ook een paar maanden seizoenswerk doen, waarna je de rest van het jaar vrij bent.

In dit artikel lees je wat de voordelen van Barista FIRE zijn en hoeveel geld je ongeveer nodig hebt om vroeg met deeltijdpensioen te gaan. Ik leg je ook uit waarom ik liever Barista FIRE word dan dat ik volledig met pensioen ga.

Waarom Barista FIRE

Er zijn een aantal belangrijke redenen om Barista FIRE te kiezen boven een volledig vroegpensioen. Hieronder lees je de belangrijkste redenen.

Vrijheid:

Een financiële buffer geeft veel vrijheid, vooral mentaal. Je hebt meer mogelijkheden om te doen wat je leuk vindt. Je kunt wat meer risico’s nemen. Je kunt makkelijker ergens weg waar het je niet bevalt.

Mijn plan is om straks tegen een soort onkostenvergoeding NGOs te gaan adviseren. Ik kan dat als ik wil nu ook wel fulltime doen. Ik wil dat alleen niet, omdat ik dan een bepaalde druk ondervind. Ik wil nee kunnen zeggen tegen een opdracht die mij niet bevalt. Ik wil niet in de stress schieten als ik even een tijdje geen opdrachten heb.

Voldoening:

Niet iedereen haalt evenveel voldoening uit zijn werk. Er zijn momenten dat ik heel veel plezier haal uit mijn normale werk, maar er zijn ook perioden waarin het mij veel energie kost. Ik schrijf het liefst lekker stukkies tekst op mijn kantoortje, daar haal ik het meeste voldoening uit.

Ik haal zoveel voldoening uit het schrijven, dat het een hobby is. Ik laat mij ook graag betalen om mijn hobby uit te voeren. Als ik nu de loterij zou winnen, bleef ik nog steeds schrijven. Dit is de belangrijkste reden dat ik niet volledig met pensioen ga, maar dat ik straks lekker in deeltijd mijn eigen werk ga doen.

Veel soorten werk die veel voldoening geven betalen niet optimaal. Als kunstenaar of activiteitenbegeleider in de zorg, verdien je niet superveel geld. Dat is niet erg. Door je kapitaal uit je werkende leven voor je te laten werken, kun jij de keuze maken om de dingen te doen die jij leuk vindt.

Flexibel:

Barista-FIRE is iets flexibeler dan een volledig FIRE-plan. Als je doelen veranderen en je wilt toch wat meer geld verdienen, bijvoorbeeld om toch een keer een dure cruise te maken, dan kun je vrij eenvoudig wat meer gaan werken. Dit kan natuurlijk als je volledig met pensioen bent, maar de drempel is dan groter.

Eerder bereikt:

Als je zelf nog een (klein) deel van je inkomsten bij elkaar harkt, kun je eerder beginnen met het vormgeven van je leven zoals jij dat wilt. Hieronder geef ik de rekensommen, maar het komt er in veel gevallen op neer dat je 10-15 jaar aan je leven toevoegt waarin jij min of meer kunt doen wat je wilt.

De rekensommen achter Barista FIRE

Ik gebruik een simpel rekenmodel om te laten zien hoe Barista Fire werkt. Hieronder even een paar aannames.

  • In het rekenmodel gaan we uit van iemand, laten we hem Bob noemen, die 30 jaar is en al €25k belegd heeft.
  • Uitgaven van Bob en zijn partner zijn €25k per jaar (iets meer dan €2k per maand)
  • Netto-inkomsten van Bob en partner zijn €50k per jaar (dit komt ongeveer neer op twee banen met een brutomaandsalaris van ongeveer €3500).
  • Gemiddelde rendement op de beurs is 5% (gecorrigeerd voor inflatie en belasting)
  • De verwachte AOW-leeftijd is 70 en we gaan er vanuit dat Bob en partner daarna kan leven van eerder opgebouwd pensioen en AOW.
  • We gaan uit van een veilige Safe Withdrawal Ratio van 3% (dit is wellicht iets te streng)

In de tabel hieronder zie je dat Bob tot zijn 49ste moet werken om volledig met pensioen te kunnen (48 is haalbaar bij een kleine kostenbesparing). Als Bob en zijn partner in staat zijn om €1000 in de maand te verdienen, dan kunnen zij vanaf hun 41ste stoppen met fulltime werken. Dit betekent dat ze 8 jaar aan vrijheid terugwinnen. Verdienen Bob en partner beide €800 in de maand, dan kunnen zij al op hun 35ste met deeltijdpensioen. Dat is over vijf jaar!

Barista_fire
Barista-FIRE berekening voor Bob en zijn partner.

In de praktijk valt nog iets gunstiger uit, omdat de belastingen laag zijn als je niet zoveel verdient en omdat Bob en partner minder vermogensrendementsheffing hoeven te betalen.

Barista FIRE

Barista-FIRE is voor mij een magische tussenoplossing. Ik krijg veel eerder de financiële basis om mijn leven in te richten zoals ik dat wil. Ik ontsla mijzelf niet van de noodzaak om geld te verdienen, maar omdat ik iets doe dat ik leuk vind en goed kan, vind ik dat geen probleem. Mits je een redelijk verdienvermogen hebt, is Barista-FIRE een manier om vroeg in het leven te kunnen genieten.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

Alles over crypto review ervaringen

AllesOverCrypto review en ervaringen

AllesOverCrypto ken je wellicht van de reclame op TV of van hun educatie producten over crypto. Missie van het bedrijf is om beginnende investeerders in cryptocurrencies te helpen om wegwijs te worden in dit wereldje.Laten we wel wezen, dit is Lees meer

AllesOverCrypto review en ervaringen
indelta review en ervaringen

InDelta review en ervaringen

InDelta is een beleggingsinstelling die indexbeleggen aanbiedt. Ze geloven dat zij de markt kunnen wakker schudden met verantwoorde beleggingsproducten tegen lage kosten. Dat klinkt heel nobel natuurlijk, maar wat is hiervan waar? Dat lees je in deze InDelta Review.Ik behandel hier:Wat Lees meer

InDelta review en ervaringen
winst met crypto trading

Winst met crypto trading in 7 stappen

Crypto trading kan heel lucratief zijn, mits je weet wat je doet. In dit artikel leer ik je in 7 stappen hoe jij winstgevend kunt handelen met cryptocurrency. We beginnen bij de basis. Handelen in crypto vereist kennis én emotionele controle. Iedereen Lees meer

Winst met crypto trading in 7 stappen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}