Veel beleggers zijn geïnteresseerd in dividend aandelen. Zij selecteren aandelen van bedrijven die een hoge winstuitkering doen en die dus een hoog dividendrendement hebben. Levert dit op de lange termijn een hoger rendement op dan een breed gespreide portefeuille op basis van een wereldwijde ETF (groeiaandelen)?

En wat zijn de risico’s en de voordelen ten opzichte van breed gespreid beleggen?

Belangrijk om te weten is dat er overlap zit tussen beide fondsen. Een fonds dat de S&P of de wereldmarkt volgt, bevat ook dividendaandelen. Het verschil zit hem in de verhoudingen.

Dividend Aristocrats en Dividend Kings

Beleggers zijn met name geïnteresseerd in het beleggen in de Dividend Aristocrats en de Dividend Kings. Beide zijn lijsten van bedrijven die een voor de aandeelhouder wenselijk dividendbeleid hebben gevoerd.

De Dividend Aristocrats bestaat uit 66 bedrijven uit de S&P 500 die al 25 jaar of langer hun dividend (in dollars per aandeel) hebben verhoogd. Op deze lijst staan bedrijven als Coca Cola, Johnson & Johnson en McDonald’s. De Dividend Kings hebben zelfs een historie van 50 jaar op dit vlak, maar deze hoeven niet per se deel uit te maken van de S&P 500.

Beleggen in dividendaandelen

De Dividend Aristocrats en Kings zijn een Amerikaans verschijnsel. Je kunt in deze bedrijven beleggen via het SPDR Dividend Aristocrats ETF (IE00B6YX5D40 – Dividendlek – niet in de kernselectie bij Degiro). Er zijn ook allerlei andere bedrijven die een selectie hebben gemaakt van dividendaandelen.

VHYL (IE00B8GKDB10) is te omschrijven als een gefilterde vorm van de all-world ETF VWRL. Deze bevat maar liefst 1600 aandelen die een bovengemiddeld dividend uitkeren. Dit fonds is echter gevestigd in Ierland, waardoor je veel geld kunt verliezen aan dividendbelasting. Ook zit dit fonds niet in de kernselectie bij Degiro, waardoor je transactiekosten betaalt. 

Een ander voorbeeld is Van Eck High Div (NL0011683594). Dit fonds, verkrijgbaar bij Degiro, heeft 99 posities. Dit zijn niet alleen Amerikaanse bedrijven; er zitten ook Europese (veel Britse!) en Japanse dividendaandelen in de portefeuille. Voordeel aan dit fonds is dat het in Nederland is genoteerd, waardoor je je dividendbelasting kunt terugvragen. Ook dit fonds zit niet in de kernselectie.

Losse dividendaandelen

Je kunt uiteraard ook nog losse dividendaandelen kopen. Veel beleggers hebben Shell vanwege de dividend yield. Het spreekt voor zich dat je hiermee een groot concentratierisico loopt. Een deel van de waarde van de aandelen van Shell is bovendien gebaseerd op de dividenduitkering, waardoor je bij een verlaging van het dividend dubbel geraakt wordt.  

Overwegingen – wel of niet investeren in dividend?

Mogelijkheden te over dus om te investeren in aandelen met een hoog dividendrendement. Maar is het op de lange termijn een goede strategie?

Hieronder lees je een aantal overwegingen.

Waardeonttrekking

Critici van dividendaandelen zeggen dat het vestzak-broekzak is. Je onttrekt waarde uit het bedrijf en keert die uit. Vaak zie je dan ook dat een aandeel als het ex-dividend gaat, daalt met uitgekeerde dividend.

Een ander argument tegen dividenduitkering is dat dit bedrag
niet meer geïnvesteerd kan worden in de groei van het bedrijf. Veel bedrijven die een hoog dividend uitkeren hebben een hele sterke marktpositie. De Amerikaanse telefoonaanbieder AT&T heeft bijvoorbeeld 85% van de markt in handen en hoeft dus niet te groeien.

Dit alles gaat wel uit van een status quo, alles blijft zoals het is. Bij een oliemaatschappij als Shell ligt het in de lijn der verwachting dat deze ooit een omschakeling moet maken naar duurzame alternatieven. Het eerder uitgekeerde dividend kan daar niet voor gebruikt worden.

Concentratierisico

In het verlengde hiervan, ontstaat er een concentratierisico. In sommige sectoren moet continu geïnvesteerd en geïnnoveerd worden. Denk aan de autosector. Door te kiezen voor dividendaandelen sluit je als vanzelf bepaalde sectoren uit. Mogelijk sluit je ook groeimarkten, zoals China uit, omdat veel bedrijven daar nog moeten groeien.

Dit concentratierisico is met name aanwezig bij de Dividend Aristocrats en Kings. De meeste techbedrijven bestaan nog niet eens 25 jaar, laat staan 50 jaar. Deze kunnen dus überhaupt niet worden opgenomen in deze selectie. Los daarvan heb je een concentratierisico in Amerika, al zou je dat in de laatste twintig jaar geen windeieren hebben gelegd.

Als je een kleine groep aan dividendaandelen kiest, zoals de Aristocrats of Van Eck High Div is de impact van een faillissement van een van deze bedrijven vrij groot.

Psychologie

Een psychologisch voordeel aan dividendaandelen is dat je een hoger passief inkomen kunt halen zonder dat je aandelen hoeft te verkopen. Bij groeiaandelen moet je van tijd tot tijd wel verkopen.

Marktomstandigheden

Een portefeuille met veel dividendaandelen is relatief crisisbestendig. Dit komt omdat je relatief veel inkomen hebt, ook onder slechte marktomstandigheden. Voorwaarde is wel dat je dit dividend dan herinvesteert.

Zogeheten groeiaandelen, aandelen die je houdt voor de waarde, keren ook wel dividend uit. Door het lagere dividentrendement zijn deze minder crisisbestendig, omdat je in een slechte markt minder geld ‘krijgt’ om te herinvesteren.

Dividendaandelen staan onder een grotere invloed van de rentestand dan groeiaandelen. Als de rente gaat stijgen, dan zijn er alternatieven voor een stabiel rendement.

Rendementen – dividend versus groei

Er is relatief weinig onderzoek naar de rendementen van dividend versus groeiaandelen. Dit onderzoek laat echter zien dat het investeren in de Aristocrats over de periode van 1991 tot en met 2016 tot hogere returns heeft geleid dan investeren in de S&P 500.

Op het moment dat je je dividend als passief inkomen gaat zien, dan is het voordeel volgens mij volledig weg. Hier is geen onderzoek naar gedaan.

Omgekeerd laat VHYL een negatief rendement zien over de afgelopen jaren (het fonds bestaat nog niet zo lang), terwijl het breder gediversificeerde VWRL steeg.

Een interessante strategie kan zijn om dividendaandelen en groeiaandelen te herbalanceren. Dividendaandelen zijn beter bestand tegen koersdalingen. Een deel van het rendement kun je dan afromen en weer in groeiaandelen stoppen. Deze strategie is moeilijk uit te voeren, omdat er overlap zit tussen een dividendfonds en een bredere ETF.  

Conclusie

Dividendaandelen hebben een hoger concentratierisico dan breed gespreid indexfonds, maar daar staat tegenover dat je iets hogere rendementen kunt halen. Dit komt vooral omdat je portefeuille blijft renderen als de aandelenmarkt wat slechter presteert.

Nadeel is dat er in Nederland geen goede manieren zijn om zonder dividendlek te investeren in dividendaandelen. Het Van Eck High Div fonds of de Dividend Aristocrats zijn mij te weinig gediversificeerd. Dit, in combinatie met het feit dat je veel sectoren uitsluit, betekent dat ik vasthoud aan een all-world portfolio.

Het verschil is klein, dus een keuze om wel te gaan dividend beleggen is wel goed te verantwoorden.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Wil je beginnen met beleggen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel help ik je op weg. Ik help je om te bepalen wat het doel is van jouw belegging. Dit is onmisbaar om te bepalen Lees meer

Beginnen met beleggen
geld vrijheid

Het gaat niet om het geld, het gaat om de vrijheid

Vrijwel alle artikelen op dit blog, bevatten wel iets over geld. Geld opzij zetten. Geld verdienen. Geld besparen. Diepe analyses over hoe indexfondsen werken en of dividendbeleggen effectief is. Ja, het gaat veel over geld. Maar uiteindelijk is dit niet Lees meer

Het gaat niet om het geld, het gaat om de vrijheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}