Beleggen in Private Equity (PE) klinkt als iets wat alleen voor de rijken van de wereld is weggelegd. Je belegt via een investeringsfonds in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, zoals familiebedrijven als start-ups.

Je leest in dit artikel

  • Waarom private equity meer is dan simpel investeren
  • Welke soorten investeringen private equity partijen vooral doen
  • Hoe ook jij kunt investeren in deze bedrijven

N.B. Dit is een reclame. Raadpleeg het prospectus en het essentiële informatiedocument van InDelta voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

Wat is private equity?

Een Nederlandse vertaling voor Private Equity (PE) is het woord durfkapitaal. De meeste PE-fondsen richten zich op niet-beursgenoteerde bedrijven, zoals familiebedrijven. Soms financieren ze ook overnames, bijvoorbeeld door het management. De investeringen in deze bedrijven brengen risico met zich mee en daarmee ook een potentieel flink rendement.

Venture capitalism (VC) of durfkapitaal is een vorm van private equity waarbij wordt geïnvesteerd in opkomende bedrijven. VC-fondsen kiezen een andere risicobenadering dan private equity fondsen. 

De activiteiten van PE beperken zich niet tot de niet-beursgenoteerde bedrijven. Zo kopen fondsen soms (delen van) beursgenoteerde overnemingen op en halen ze deze van de beurs. Een voorbeeld is de divisie van huishoudelijke apparatuur van Philips. Deze werd onlangs voor miljarden verkocht aan een Chinese investeerder.

PE, infrastructuur en vastgoed

Naast investeringen in bedrijven, betalen PE-fondsen soms ook mee aan infrastructuurprojecten en vastgoedprojecten. Deze bedrijven krijgen dan een deel van de opbrengsten uit verhuur, concessies of tol.

private equity infrastructuur

Voorbeelden van PE bedrijven

Om een beeld te geven van hoe PE bedrijven werken, licht ik er twee uit.

Ratos AB

Ratos AB is een Zweeds PE-fonds dit zich gespecialiseerd heeft in bedrijven uit Scandinavië. Ratos specialiseert zich in bedrijven uit Scandinavië die een leidende rol spelen in hun markt. De meeste bedrijven komen uit de industrie.

Deze bedrijven zijn vaak echte specialisten in hun markt. Een voorbeeld is Diab, een bedrijf dat specialistische oplossingen met composiet maakt. De investeringen van Ratos komen overeen met een omzet van 2.5 miljard en leveren een winst op van ongeveer 250 miljoen.

Het bedrijf is grotendeels eigendom van de familie Söderberg, maar staat ook genoteerd aan de beurs in Stockholm.

Blackstone Private Equity

Blackstone is een grote investeringsmaatschappij uit de VS. Blackstone heeft geïnvesteerd in honderden projecten en heeft $619 miljard onder beheer. Dit maakt Blackstone de grootste investeringsmaatschappij ter wereld.

Waar Ratos een hele duidelijke focus heeft, heeft Blackstone veel meer verschillende holdings. Blackstone investeert in sectoren als life sciences, vastgoed en infrastructuur en financiële dienstverlening. Voor elk van deze sectoren heeft het wel specialisten in dienst. Zo werkt er een team van 26 artsen en PhDs in de life sciences bij Blackstone.

Blackstone heeft in het verleden enkele geruchtmakende investeringen gedaan. Zo kochten de Hilton Hotels in 2007 en ook veel van de resorts in Las Vegas zijn van Blackstone.

Blackstone staat genoteerd aan de New York Stock Exchange.

De voorbeelden van Ratos en Blackstone laten zien dat de private equity sector heel divers is. 

Meerwaarde van PE

De meeste PE-fondsen doen meer dan simpel een som geld investeren in een bedrijf. Bij start-ups en kleinere bedrijven is vaak de expertise die een fonds heeft over een sector bepalend. Het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt, krijgt hulp bij het realiseren van de groeidoelstellingen. Je ziet vaak dan ook dat PE-fondsen (VC in het bijzonder) zich specialiseren in een bepaalde sector.

Deze expertise is doorslaggevend om te bepalen met welke investeerder een bedrijf in zee gaat. Geld aantrekken is immers meestal niet het probleem. De expertise van een investeerder kan een bedrijf verder helpen.

PE-fondsen kopen zich soms ook in bij grotere, bestaande bedrijven. Vaak zien de PE-bedrijven mogelijkheden om deze bedrijven efficiënter te maken.

Een voordeel van PE-fondsen is dat deze een vorm van risicospreiding toepassen. Ook al specialiseren veel bedrijven zich in een sector of een regio, ze investeren wel in meerdere bedrijven. Op het moment dat je zelf voldoende vermogen hebt om te investeren, biedt deelname aan bestaand fonds betere spreiding.

investeringsfondsen risico

Slechte naam voor Private Equity

Private Equity firma's komen ook wel eens slecht in het nieuws omdat ze gezonde bedrijven opkopen en deze rigoureus organiseren of zelfs volstoppen met schulden. Zeker, er zijn fondsen die dit doen en er zijn voorbeelden van bedrijven die zo op de fles zijn gegaan.

Vaak heeft PE ook een meerwaarde omdat zij in staat zijn om een bedrijf toekomstbestendig te maken. Soms zijn er ook schaalvoordelen te behalen, bijvoorbeeld omdat het equityfonds nog een vergelijkbaar bedrijf onder haar hoede heeft.

Voorbeeld is het Kempen European Private Equity Fund dat individuele opticienszaken in Duitsland opkoopt en bundelt tot een keten. 

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dan ook dat veel bedrijven beter functioneren nadat zij afgestoten zijn door de investeerder. Dit betekent dat investeerders vaak een meerwaarde leveren voor de economie. 

Los daarvan zijn er genoeg investeerders die juist veel waarde hechten aan duurzame ontwikkeling. 

Zelf investeren in Private Equity

In eerste instantie denk je bij het investeren in private equity aan miljonairs die via een vermogensbeheerder hun geld stellen bij een private equity bedrijf. Dat hoeft niet, veel private equity is gewoon beursgenoteerd. 

Aandelen in de eerdergenoemde private equity partijen, Ratos en Blackstone, zijn gewoon te verkrijgen bij een broker als DEGIRO.

Feit blijft dat de private equity Sector behoorlijk divers is. Een investering in een fonds als Ratos levert een hele andere blootstelling aan de markt op dan het kopen van aandelen Blackstone. Omdat je met een private equity fonds indirect een belang koopt in meerdere bedrijven, kost het veel tijd om een PE-fonds te analyseren. 

Private equity fondsen

Een goed alternatief om breed te spreiden is het Private Equity fonds van InDelta. Deze indexbelegger heeft een apart gelijkgewogen fonds met daarin participaties in 50 grote private equity bedrijven ter wereld.

Met de aankoop van dit fonds (zonder transactiekosten) heb je dan gelijk aandelen in 50 zorgvuldig geselecteerde durfinvesteerders die wereldwijd actief zijn. Het InDelta Private Equity Indexfonds kent geen dividendlek. De jaarlijkse kosten van 0.57% zijn laag, zeker als je in ogenschouw neemt dat veel andere fondsen wel een dividendlek hebben.

Deze lage kosten zijn mogelijk omdat InDelta het fonds passief beheert. De invloed van de kosten zijn op lage termijn aanzienlijk, omdat je ook rendement maakt over de uitgespaarde kosten. 

<< Lees hier meer over InDelta in mijn review>>

Private Equity Rendementen

Een belangrijke vraag bij het investeren in Private Equity is natuurlijk wat het rendement is van de investering. 

Door het diverse karakter van de verschillende PE-bedrijven zeggen de prestaties van een fonds niet zoveel. We kijken daarom naar de prestaties van het InDelta Private Equity Indexfonds waar 50 verschillende bedrijven inzitten.

Op het moment van schrijven heeft het fonds een rendement gehaald van ruim 10% op jaarbasis over de afgelopen tien jaar (resultaten op 18-05-2022). Maar let op: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Belangrijke factor in dit geheel is de lagere rentestand. PE-fondsen kunnen goedkoop kapitaal aantrekken voor hun investeringen. 

970x250
Risicoprofiel 6

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

bitvavo review

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?

Laatst bijgewerkt: 02-11-2021Bitvavo is een van de grootste exchanges van Nederland, maar is het ook de beste? In deze Bitvavo review lees jij alles over deze Amsterdamse exchange. Ik laat je zien hoe de exchange werkt en of Bitvavo een betrouwbaar Lees meer

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?
exchange tokens

Exchange tokens

Exchange tokens zijn cryptomunten die je gebruikt op een exchange voor bepaalde voordelen of bonussen. Welke exchange tokens zijn er allemaal en wat kun je er mee? Exchange tokens kopen? Bitvavo heeft onder meer BNB, FTT en VGX voor je Lees meer

Exchange tokens
shrimpy review

Shrimpy Review – geautomatiseerd winst maken met crypto?

Shrimpy is een tool waarmee je automatisch je crypto portfolio kunt beheren. Klinkt ideaal, winsten veilig stellen terwijl je zelf iets anders aan het doen bent. Hoe handig is Shrimpy echt en is het een betrouwbare club. Dat lees je Lees meer

Shrimpy Review – geautomatiseerd winst maken met crypto?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}