FTT, oftewel FTX Token, is een cryptomunt die uitgegeven is door de cryptobeurs FTX.

FTX is een van de grootste cryptobeurzen van de wereld. Je kunt de coin FTX gebruiken op deze exchange, maar je kunt ze ook gewoon verhandelen als je verwacht dat ze in waarde gaan stijgen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over FTT.

FTX en andere crypto kopen bij de goedkoopste exchange van Nederland?

Wat is FTX Token (FTT)?

Even voorstellen:

  • Naam coin: FTX Token
  • Ticker: FTX
  • Soort coin/token: Exchange token
  • Blockchain: Ethereum
  • Aantal coins in circulatie: 352.170.015

FTT oftewel het FTX token is een crypto munt die uitgegeven is door de FTX exchange. Qua handelsvolume scoort FTX een top 10 plek en op een gemiddelde dag wordt er voor $4-5 miljard verhandeld.

Deze exchange is vooral in trek bij mensen die op zoek zijn naar manieren om met hefbomen te handelen. FTX heeft een groot aanbod aan handelsproducten met leverage.

Bezit van het FTX token geeft recht op voordelen bij de FTX exchange.

FTT is ook een 'governance' token, wat betekent dat je ook kunt stemmen met de tokens. Zo is er eens een poll gehouden over een liefdadigheidsactie.

Team achter FTT

FTT is het token van FTX en logischerwijs zitten dus ook dezelfde mensen erachter.

Grote man bij FTX is mede-oprichter en CEO Sam Bankman-Fried (links). Hij verdiende zijn sporen met het handelen in ETF's. Gary Wang (rechts) is de andere mede-oprichter en komt bij Google vandaan.

Inmiddels staat er een serieus bedrijf waar honderden mensen werken. De andere grote namen in het bedrijf hebben een achtergrond in de financiële sector (bijv. Optiver) of een technische achtergrond (zoals Facebook).

Partnerships

De exchange FTX, waar FTT onder valt, heeft verschillende partnerships met grote namen in de cryptowereld. Denk bijvoorbeeld aan Circle, het consortium achter stablecoin USDC en het bedrijf achter TUSD.

FTX sponsort ook veel sportteams. Het stadion van basketball team Miami Heat is hernoemd naar de FTX Arena. De bekende Amerikaanse quarterback Tom Brady en zijn vrouw Gisele Bündchen (topmodel) zijn ambassadeurs.

Verder heeft FTX partnerships in de e-sports. Deze partnerships helpen om nieuw publiek naar FTX te trekken en zorgen daarmee indirect voor meer vraag naar FTT.

Hoe gebruik je FTT?

Je kunt je FTT op verschillende manieren inzetten om geld te verdienen/te besparen. Hier ontleent de munt haar waarde aan.

Handelskosten op de FTT exchange drukken

Een van de belangrijkste functies van FTT is dat je een korting krijgt op de handelskosten. Hiervoor moet je je coins op de exchange laten staan. Dit kan gewoon in je spot wallet; het is dus niet per se nodig om deze te staken.

FTT ftx handelskosten

De kortingen zijn ook van toepassing op trades met futures.

FTX staking

Als je FTT staket, krijg je een paar handige extra's.

  • Hogere referral vergoedingen: als je iemand naar FTT verwijst, krijg je een hogere beloning.
  • Extra korting: Je krijgt een extra korting op de maker fees, zoals je hieronder in de tabel kunt zien.
  • Extra stemmen: Het FTT token geeft ook stemrecht. Naarmate je meer tokens gestaked hebt, krijg je meer stemrecht.
  • Airdrops: Van tijd tot tijd zijn er airdrops voor mensen die FTT hebben. Zo is er een langlopende airdrop van SRM voor FTT houders.
  • Korting op transacties: FTX vraagt geld voor transacties van Ethereum-based munten. Afhankelijk van je stake krijg je dagelijks gratis transacties.
  • IEO tickets: Een IEO is een Initial Exchange Offering. Hierbij wordt een nieuwe cryptomunt gelijk aangeboden op een exchange. Als je meer dan 150 tokens gestaked hebt, krijg je tickets waarmee je vroeg kunt kopen.
ftt staking

Je krijgt alleen de hierboven benoemde voordelen bij het staken, maar geen rente of extra tokens.

FTT Coin Burn

De hoeveelheid FTT in circulatie neemt geleidelijk aan af door een coin burn. Hierbij worden tokens uit roulatie genomen. Dit is uiteraard goed voor de waarde. FTX koopt FTT op via de open markt en verbrandt deze vervolgens.

FTX zegt op de eigen website precies hoe ze de 'geburnde' coins gaan financierena. 33% van alle transactiekosten op de exchangeb. 10% van de netto toevoeging aan het 'backstop liquidity fund'. Dit is een fonds dat schade dekt door verliezen op de futuresmarkt.c. 5% van de overige kosten die FTX rekent (bijvoorbeeld voor lending).

Kortom, FTT is in principe deflationair.

Deze coin burn is maar een kant van het verhaal. De tokenomics (de distributie van de coins) vertelt het hele verhaal. In 2019, toen FTT gelanceerd werd, waren 175.000.000 van de in totaal 350.000.000 coins in handen van de exchange zelf. Deze worden over verloop van tijd prijsgegeven.

FTT koers

Hieronder zie je de koers van FTX op dit moment.

FTX koersverwachting

Het is goed om te weten dat de beurs FTX hard groeit. Dit heeft te maken met het feit dat Binance in steeds meer landen aan banden wordt gelegd. Dit zal de snelheid van de coin burns verhogen. Omdat er voordelen verbonden zijn aan het vasthouden van FTT, zal de vraag hierdoor ook toenemen.

Het is verder belangrijk om te beseffen dat nog steeds maar een klein gedeelte van de wereldbevolking in crypto handelt. Zodra er meer mensen gaan investeren in crypto, stijgt de vraag naar exchange tokens ongetwijfeld flink.

FTT kopen

Er zijn verschillende plaatsen waar je FTT kunt kopen en verkopen.

Bitvavo

De makkelijkste en snelste manier om FTT te kopen is ongetwijfeld via Bitvavo. Bitvavo is een betrouwbare Nederlandse exchange met lage kosten. Je stort makkelijk geld met iDeal. Lees hier meer over Bitvavo of registreer je gelijk.

FTX

Uiteraard kun je FTT ook bij FTX zelf kopen. Dit is het handigst als je de coins wilt inzetten voor staking.

Belangrijkste concurrenten van FTT

FTX is een exchange token. De belangrijkste concurrentie komt dus ook van coins van andere exchanges. Denk hierbij aan Binance Coin, Voyager of Kucoin Shares.

Omdat FTX een stevige nichepositie heeft (hefboomproducten) lijkt FTT een van de stevigste munten.

Veel crypto traders zijn actief op meerdere exchanges. De aankoop of het gebruik van een exchange token sluit het gebruik van andere exchange tokens niet uit.

FTT opslaan

FTT is een ERC-20 token, wat betekent dat deze verhandeld en verstuurd kan worden via het Ethereumnetwerk.

Als je deze in eigen beheer wilt opslaan, dan kan dat via MetaMask of op een hardware wallet als de Ledger.

Uiteraard kun je de FTT ook staken op FTX als je daar handelt, om op die manier de handelskosten te drukken.

Meer weten?

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

DEGIRO Review en ervaringen

DEGIRO review en ervaringen

Laatst bijgewerkt: 17 december 2021DEGIRO is misschien wel Nederlands bekendste broker. Het is ook niet voor niets de plek waar ik in 2014 mijn eerste aandelen kocht. In deze DEGIRO review lees je mijn ervaringen met deze broker.DEGIRO is een Lees meer

DEGIRO review en ervaringen
winst met crypto trading

Winst met crypto trading in 7 stappen

Crypto trading kan heel lucratief zijn, mits je weet wat je doet. In dit artikel leer ik je in 7 stappen hoe jij winstgevend kunt handelen met cryptocurrency. We beginnen bij de basis. Handelen in crypto vereist kennis én emotionele controle. Iedereen Lees meer

Winst met crypto trading in 7 stappen
safe withdrawal ratio SWR berekenen

Safe Withdrawal Ratio (SWR) berekenen – hoe doe je dat?

De safe withdrawal rate, oftewel de ‘veilige onttrekking’ is het bedrag dat je jaarlijks vrijuit uit je vermogen kunt onttrekken zonder dat je dit vermogen geheel verbruikt. In de Amerikaanse studies wordt vaak een getal van 4% aangehouden. Waar komt Lees meer

Safe Withdrawal Ratio (SWR) berekenen – hoe doe je dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}