Laatst bijgewerkt: 17 december 2021

DEGIRO is misschien wel Nederlands bekendste broker. Het is ook niet voor niets de plek waar ik in 2014 mijn eerste aandelen kocht. In deze DEGIRO review lees je mijn ervaringen met deze broker.

DEGIRO is een broker waarbij je makkelijk aandelen, obligaties, indexfondsen en opties koopt. Voor veel beleggers is DEGIRO wat mij betreft de meest geschikte broker.

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is nu in 18 Europese landen actief. DEGIRO heeft altijd bekend gestaan als een prijsvechter.

In deze review lees je alles over mijn ervaringen met beleggen bij DEGIRO.

  • Hoe veilig is beleggen bij DEGIRO?
  • Wat zijn de kosten bij DEGIRO?
  • Hoe koop je je eerste aandelen of ETFs via de DEGIRO
  • Handige tips hoe je je kosten zo laag mogelijk houdt
Ook ETFs, aandelen of opties kopen bij een van de grootste Nederlandse brokers? 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee

DEGIRO Veiligheid

Laten we eerst met het belangrijkste beginnen, de veiligheid en betrouwbaarheid van DEGIRO.

Wellicht ken je DEGIRO als een Nederlandse broker, maar het bedrijf is onlangs overgenomen door het Duitse Flatex. DEGIRO valt daarmee onder het Duitse toezicht en dit is vergelijkbaar met het Nederlandse.

Ook in Duitsland is het voor een broker verplicht om een los bewaarbedrijf aan te houden. Omdat er sprake is van vermogensscheiding, heeft een faillissement van de broker DEGIRO geen invloed op het bewaarbedrijf.

Net als in Nederland is er in Duitsland een compensatieregeling voor beleggers, waarbij maximaal €20.000 wordt vergoed bij een faillissement. Mocht het dus toch fout gaan, dan krijg je nog €20.000 terug.

Geld dat niet belegd is, staat op een bankrekening bij Flatex Bank AG, ook in Duitsland. Als DEGIRO onverhoopt omvalt, val je onder hetzelfde depositogarantiestelsel als bij een Nederlandse bank. Je krijgt tot €100.000 vergoed.

DEGIRO kosten

Belangrijk bij het beleggen is dat de kosten laag zijn. Of je nu een daytrader bent of voor de lange termijn handelt, de kosten maken een groot verschil.

DEGIRO Basic of Custody

Een kleine noot voordat we dieper de kosten induiken; je hebt bij DEGIRO twee soorten accounts. Je kunt een basic of een custody account nemen.

Een custody account betekent dat je effecten niet kunnen worden uitgeleend aan andere beleggers van DEGIRO.

Bij een basic account gebeurt dit wel. Je loopt hiermee een klein risico dat een tegenpartij de aandelen niet levert. Volgens mij is deze kans niet zo groot.

Een basic account is om te zetten naar een trader account. Deze biedt meer mogelijkheden voor het handelen in hefboomproducten en voor het gebruik van margin.

Dit laatste kan ook voor een ETF-belegger belangrijk zijn, bijvoorbeeld als je de strategie uit lifecycle investing toepast.

Bij een custody account heb je wat meer zekerheid hebt omdat je effecten niet worden uitgeleend. Je betaalt wel voor de uitkering van dividend. Dit voegt uiteraard een klein beetje kosten toe.

Je kunt zelf een risico-afweging maken.

DEGIRO Kernselectie

Ik beleg voornamelijk in ETFs en dat kan uitstekend bij DEGIRO.

Een groot voordeel aan DEGIRO is dat zij voor een groot aantal ETFs (200+ op moment van schrijven) geen transactiekosten rekenen bij aan- of verkoop. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo worden er wel kosten gerekend als je een ETF aankoopt en verkoopt binnen dezelfde maand.

De exacte voorwaarden lees je hier, maar voor een buy and hold belegger zoals ik is dit perfect.

Heel belangrijk in het aanbod bij DEGIRO voor velen zijn de ETFs VWRL en VWCE. Deze fondsen van Vanguard beleggen in meer dan 3000 bedrijven wereldwijd. VWRL keert dividend (is distributing) en VWCE niet (accumulating). VWCE herbelegt het dividend automatisch. 

VWRL en VWCE staan bekend om hun lage kosten (0.22%). Het is een van de voordeligste opties voor beleggers die de volledige markt willen volgen (geen uitsluitingen). 

Pro-tip: wil je een custody account, koop dan VWCE voor de laagste kosten. 

Overige kosten

Haast logischerwijs betaal je bij een broker ook wat aan- en verkoopkosten. Dit is geen verrassing. 

DEGIRO heeft een handige calculator waarmee je kunt kijken hoeveel kosten jij ongeveer maakt bij jouw aan- en verkoopgedrag.

Net als dat valutakosten geen verrassing zijn als je bijvoorbeeld in Amerikaanse aandelen handelt. Deze zijn met 0.25% aan de lage kant.

Bij andere beurzen dan Euronext Amsterdam en Brussel rekent DEGIRO ook nog aansluitkosten op de beurs. Deze zijn €2,50 per buitenlandse beurs per jaar. Dit is verwaarloosbaar.

Een volledig overzicht van de kosten van DEGIRO vind je hier. Van tijd tot tijd loopt er een actie waarbij je een deel van de transactiekosten vergoed krijgt door Degiro. Zo ook op dit moment. Meld je aan via deze link om van deze actie te profiteren. 

Uit onderzoek van de Vereniging Effecten Bezitters blijkt dat DEGIRO zowel voor een actievere belegger als voor een buy-and-hold investeerder de beste optie is.

DEGIRO aanbod

DEGIRO heeft een ruim aanbod aan aandelen en andere beleggingsproducten.

Je hebt honderden individuele aandelen in grote beurslanden als de VS, Canada, Zweden, Engeland, Japan en China.

Er zijn honderden ETFs te vinden. Niet alleen VWRL en VWCE, maar ook gespecialiseerde ETFs in alle sectoren die je kunt bedenken.

Als je wat risicovoller wilt beleggen, kun je in opties of andere hefboomproducten stappen.

Het komt echt niet snel voor dat je voor een belegging naar een andere broker moet.

DEGIRO handleiding

Om je op weg te helpen, hier een korte gids over hoe het kopen van een aandeel of ETF te werk gaat. In dit voorbeeld gaan we VWRL kopen.

Account aanmaken

Het aanmaken van een account is vrij simpel. Je klikt deze link aan (opent in een nieuwe tab) en rechtsboven in beeld zie je de gele knop 'open een rekening'. Klik deze aan en doorloop de stappen. Uiteraard is het verplicht om je te identificeren. 

Degiro aanmelden

Meestal gaat dit proces super snel en kun je binnen een half uur aan de slag om te handelen. 

Transactie doen

Als je account is goedgekeurd, is het tijd voor actie. Uiteraard heb je eerst geld nodig op je rekening. 

Als je ingelogd bent, zie je boven in beeld de knop 'geld in- & uitboeken'. 

Degiro geld overmaken

Klik vervolgens op 'Direct storten via iDeal' Grote voordeel van iDeal is dat je storting gelijk op de rekening staat.

Dan is het tijd om te kopen. Klik op de blauwe knop 'plaats order' en voer de ticker in van het fonds dat we willen kopen. Als we VWRL invoeren, krijgen we vier keuzes, omdat dit fonds aan vier beurzen genoteerd is. De EAM-variant is de meest logische om te kopen, omdat deze genoteerd staat aan de gratis beurs Euronext Amsterdam.

Degiro VWRL

De groene 'K' staat voor kopen.

Op dit moment zien we boven de koers van €100,76 staan. Dit is de prijs van de laatste transactie.

Daaronder staat het orderboek, waar we zien dat iemand voor 100,70 3 stuks wil kopen (bied). De laatprijs is €100,74 en voor deze prijs willen mensen 1138 stuks verkopen.

Het pijltje rechts naast het laatvolume laat zien hoeveel vraag en aanbod er is op andere prijzen.

Meestal wil ik gewoon snel kopen en voer ik een limit order voor de biedprijs. Meestal wordt de order dan binnen een kwartier wel gevuld omdat de prijs gewoon wat wisselt. Ik voer dus in dat ik 100.7 wil betalen voor 10 stuks VWRL. De totale prijs is €1007.

Degiro aandelen kopen

Je kunt kijken of je een lagere prijs kunt pakken, maar daar heb ik vaak het geduld niet voor.

Hulpvragen

Mocht je vragen hebben, dan is DEGIRO telefonisch en per e-mail bereikbaar. Het antwoord op een vraag laat meestal niet lang op zich wachten, maar als het druk is op de beurs is het ook wat drukker bij de helpdesk.

DEGIRO Welkomstbonus

DEGIRO kent een welkomstactie waarbij je tot €50 van de transactiekosten die je maakt vergoed krijgt. Raadpleeg hier de voorwaarden en meld je aan. 

Eindoordeel DEGIRO

DEGIRO is voor zowel actieve als passieve beleggers een prima keus. Je kunt tegen lage kosten handelen in een ruime selectie aandelen, ETFs en hefboomproducten.

DEGIRO heeft de kernselectie ETFs, een collectie van ruim 200 ETFs waarin je zonder transactiekosten kunt handelen.

Ook ETFs, aandelen of opties kopen bij een van de grootste Nederlandse brokers? 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

investeren in private equity

Beleggen in private equity

Beleggen in Private Equity (PE) klinkt als iets wat alleen voor de rijken van de wereld is weggelegd. Je belegt via een investeringsfonds in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, zoals familiebedrijven als start-ups.Je leest in dit artikelWaarom Lees meer

Beleggen in private equity
ftx token ftt

FTX Token (FTT)

FTT, oftewel FTX Token, is een cryptomunt die uitgegeven is door de cryptobeurs FTX.FTX is een van de grootste cryptobeurzen van de wereld. Je kunt de coin FTX gebruiken op deze exchange, maar je kunt ze ook gewoon verhandelen als Lees meer

FTX Token (FTT)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}