• Home
  • Blog
  • FIRE
  • Beste boeken over FIRE (Financially Independent, Retire Early)

FIRE (Financially Independent, Retire Early) is een ontzettend breed begrip en er komt veel bij kijken. Er zijn dan ook boeken vol geschreven over dit onderwerp. 

Ik zet hier de beste boeken over financiële onafhankelijkheid voor je op een rijtje. Besparen en beleggen, het komt allemaal voorbij. 

Er zijn natuurlijk allerlei andere boeken te bedenken die ook op dit lijstje passen. Wanneer er een boek is dat volgens jou echt niet mag ontbreken, laat dan een reactie achter en wellicht neem ik het boek op in de lijst.

Miljonair met een gewone baan

Miljonair met een Gewone Baan van Oeds-Jan Postma is een makkelijk geschreven uitleg over hoe veel mensen financieel onafhankelijk kunnen worden in Nederland.

Oeds-Jan is zelf financieel onafhankelijk worden door bescheiden te leven en door slim te beleggen. In dit boek laat hij je zien hoe jij hetzelfde kunt bereiken. 

Ook al lijkt financieel onafhankelijk worden onbereikbaar, het kan met een gewone baan.

Miljonair met een gewone baan
Simple path to wealth

The Simple Path to Wealth

JL Collins is een van de bekendste Amerikaanse bloggers op het gebied van FIRE. The Simple Path to Wealth slaat de principes achter FIRE heerlijk plat.

Het hele boek is erop gericht om de principes achter FIRE zo simpel en duidelijk mogelijk te maken, en JL Collins slaagt daar heel goed in. 

Collins legt heel duidelijk uit dat eenvoud het leven makkelijk maakt. Simpele beleggingsproducten en eenvoudige regels. 

De filosofie van Collins is heel eenvoudig. Het meest waardevolle dat je met geld kunt kopen is vrijheid. En je hebt helemaal niet veel geld nodig om vrijheid te kunnen kopen.

Ook al is het boek geschreven voor de Amerikaanse lezer, 95% van de adviezen zijn ook toepasbaar op de Nederlandse situatie. 

<<Bekijk 'The Simple Path to Wealth' nu op Bol.com>>

Rich Dad, Poor Dad

Rich Dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki is bij het boek geweest dat het kwartje liet vallen. Het boek leert je de mindset die je nodig hebt om rijk te worden. 

Voordat ik dit boek las, wist ik ook wel dat mensen investeerden, maar ik kon niet goed uitleggen waarom. De manier waarop Kiyosaki vanuit twee perspectieven naar geld kijkt en de verhalende vorm werken heel verhelderend.

rich dad poor dad

Ik raad je wel aan om het boek kritisch te lezen. Veel van het concrete advies over hoe je moet investeren is wat mij betreft onjuist. Er zitten heel veel risicovolle investeringen in die toevallig goed uitpakten. Kiyosaki is om andere redenen een wat controversiële figuur, bijvoorbeeld omdat hij handel met voorkennis aanraadt.

Los van wat je van Kiyosaki vindt, zijn er veel mensen die door dit boek anders naar geld zijn gaan kijken. 

<< Bekijk Rich Dad, Poor Dad op Bol.com>>

F*CK YOU MONEY tot FIRE

Van F*CK YOU MONEY tot FIRE

Merijn Heijnen heeft op een leuke manier het heft in hand eigen genomen. Hij woont samen met zijn vrouw Judith in India en leidt daar een heel relaxed leven.

Zijn leven bekostigt hij met de inkomsten van een verhuurd appartement en uit indexfondsen.

In van F*CK YOU MONEY tot FIRE laat Merijn zien hoe hij gekomen is waar hij nu is. Ook al is het boek maar een paar jaar jonger dan Miljonair met een Gewone Baan, dit boek voelt wat eigentijdser aan.

In het boek gaat Heijnen ook uitgebreid in op de mogelijkheden voor geo-arbitrage, oftewel het profiteren van de economische verschillen in de wereld. Als je wilt, heb je verbluffend weinig geld nodig om in een tropisch land te leven als een koning. 

<<Bekijk van F*CK YOU MONEY tot FIRE>> nu bij bol.com>>

De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen

Veel beleggers zijn geneigd om te geloven dat ze de markt kunnen verslaan. Jacques Wintermans maakt in de Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen korte metten met dit idee.

Wintermans legt uit dat je door breed te spreiden en door niet te gokken de grootste kans hebt op een goed rendement. 

schitterende eenvoud indexbeleggen

De these is eigenlijk heel simpel. Passief beleggen bespaart je tijd en je verdoet ook nog eens minder rendement aan kosten. Hierdoor haal je gemiddeld het hoogste rendement. 

De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen is toegankelijk geschreven, al zit er af en toe wat herhaling in. Desalniettemin een echte aanrader. 

Je bestelt De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen via Meesman. 

random walk down wall street

A Random Walk down Wall Street

A Random Walk down Wall Street is een echte klassieker. Burton Malkiel schreef de eerste versie van dit boek al in 1978.

Het boek neemt je mee in de grondbeginselen van het investeren. Waarom zijn bedrijven geld waard en hoe werkt de aandelenmarkt?

Malkiel legt haarfijn uit waarom veel investeerders grote verliezen maken en hoe jij portfolio moet opbouwen om dit te voorkomen. De onderbouwing voor deze principes is wat dit boek zo waardevol maakt. 

Het boek is continu bijgewerkt en de meest recente versie is van 2020. Een deel van de adviezen is van toepassing op de Amerikaanse situatie, maar er blijft genoeg over om van te leren.

<<Bekijk A Random Walk down Wall Street op Bol.com>>

Your Money or Your Life

Your Money or Your Life van Vicki Robin en Joe Dominguez is een echte klassieker binnen het FIRE-wereldje. De eerste verscheen immers al in 1992.

Wat mij vooral heel erg aanspreekt in het boek is de focus op de betekenis van geld en de mindset die hier bij hoort.

Your Money or Your Life

Zo raden Robin en Dominguez aan om niet strikt te budgetteren, maar om je geld bewust uit te geven. Een bewuste relatie met geld wordt zo een onderdeel van je leven. 

Net als A Simple Path to Wealth gaat ook Your Money or Your Life over eenvoud. De koppeling met duurzaamheid wordt ook gelegd en dit is een andere reden waarom dit boek een goede toevoeging is.

<<Bekijk Your Money or Your Life nu op bol.com>>

lifecycle investing

Lifecycle Investing

Een van de lastigste boeken uit dit rijtje en wel om meerdere redenen. 

Voor de meeste mensen is dit boek wat lastig te begrijpen, tenzij je een financiële achtergrond hebt. Het is echt een boek voor gevorderden.

De lessen uit het boek zijn weer vooral waardevol als je heel jong bent. 

In Lifecycle Investing introduceren Ayres en Nalebuff een hele interessante benadering op de portfolio waarin je menselijk kapitaal meegenomen wordt. Het resultaat is een aanbeveling om een hefboom te gebruiken (oftewel geleend geld). 

Controversieel, maar zoals je zult lezen wel erg effectief, mits je het op de juiste manier toepast. Heel interessante materie, maar echt niet voor iedereen.

<<Bekijk Lifecycle Investing nu bij Bol.com>>

Get Your Shit Together

Strikt genomen helemaal geen FIRE boek, maar wel een die bij mij een cruciale rol speelt in mijn weg naar FIRE.

Ik heb Get Your Shit Together van Michel Vos in de voorpublicatie mogen lezen en het heeft mij op twee manieren dichter bij mijn doelen gebracht. 

get your shit together

Als eerste om eens goed na te denken over mijn doelen. Wat wil ik en waarom is FIRE daarvoor nodig? 

Daarnaast geeft het boek een heel goed kader om te reflecteren. Ben ik nog wel op de juiste weg? Passen mijn doelen nog wel bij mij. Sinds ik op deze manier naar mijn FIRE-reis kijk, ben ik vaker gaan bijstellen en minder gierig geworden. 

Ook elders in het boek vind je voldoende kennis die je rechtstreeks helpt bij het behalen van je FIRE of persoonlijke doelen. 

<< Bekijk Get Your Shit Together op bol.com>>

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}