De koersverwachting is essentieel bij elke investering en ook bij Bitcoin. Wat kun je verwachten als je nu in de munt investeert? Ik zet de belangrijkste koersverwachtingen voor de langere termijn op een rijtje.

Verwacht hier geen info over wat de prijs morgen gaat doen, dit gaat over de lange termijn.

Heb jij vertrouwen dat Bitcoin nog veel verder gaat stijgen?

Bitcoin prijsontwikkeling

Bitcoin bestaat sinds 2009 en was in de beginjaren echt heel weinig waard. In 2010 steeg de munt van $0,0008 naar $0,08. De weg die Bitcoin heeft afgelegd naar de huidige prijzen (juni 2021) van ongeveer $35.000 is dus gigantisch. En dan hebben we dit jaar nog de $65k aangetikt.

Kortom, als we terug kijken vanuit het verleden, is het een zinvol om de vraag te stellen. Hoe lang kan dit doorgaan?

Super cycles

Het is belangrijk om te weten dat de koers van Bitcoin tot nu toe sprongsgewijs is gestegen. De grootste bull runs vonden plaats in 2013, 2017 en 2020-21. 

Het is geen toeval dat er vier jaar tussen deze cycli zit. Dit heeft te maken met de zogeheten Bitcoin halving. Iedere vier jaar halveert de beloning die miners krijgen voor hun werkzaamheden. Zij krijgen minder Bitcoin en hierdoor daalt het aanbod. 

De bitcoin halvings zijn tot nu toe geweest in 2012, 2016 en 2020. De pieken lieten meestal een ruim jaar op zich wachten. 

Het duurt even voordat het dalende aanbod echt is verwerkt in de koersen. 

Het aanbod van het aantal Bitcoin is voorspelbaar en dit is handig voor investeerders

Koersverwachting Bitcoin 2025

Het is bijna onmogelijk om de koers van Bitcoin van morgen te voorspellen, laat staan wat er in 2025 gebeurt. Of nog verder. Ik ga wel een poging wagen in dit artikel. 

Ik bespreek hier twee modellen die specifiek zijn ontwikkeld om de prijs van Bitcoin te voorspellen. 

Stock 2 Flow Model

Het stock 2 flow model is een wiskundige benadering van Bitcoin, waarbij het gezien wordt als een commodity, vergelijkbaar met goud of zilver.

Het enige verschil met deze edelmetalen is dat vaststaat hoeveel Bitcoin er op de markt komen. De kans dat er morgen ergens een grote Bitcoinvoorraad wordt ontdekt is nihil.

Dit stelt ons in staat om vrij nauwkeurig een model op te stellen van de prijs van Bitcoin. We weten immers wat er met het aanbod gebeurt.

Een Nederlandse wiskundige die werkt onder het pseudoniem Plan B heeft voorspellingen gedaan over de prijs op basis van deze gegevens. Al vanaf 2010 (het moment waarop er betrouwbare data kwam over de prijs van Bitcoin) tot nu volgt de Bitcoinprijs dit model. 

Op de afbeelding hieronder zie je de lijn zoals PlanB die bedacht heeft en hoe de Bitcoinprijs rondom deze lijn beweegt. Je ziet dat op dit moment (juni 2021) de prijs van Bitcoin lager is dan je op basis van het model zou verwachten. Aan de andere kant, komen dit soort momenten vaker voor in het verleden en zijn er ook uitschieters naar boven. 

Bitcoin koersverwachting toekomst

Als het Stock-2-Flow model klopt, gaan we tijdens deze super cycle richting de $90k gemiddeld. Hier kunnen best uitschieters bij zitten van boven de $100k. 

In 2025, na de volgende Bitcoin halving, gaan we dan richting de $900k (dit is opnieuw een soort gemiddelde). 

De wet van Metcalfe

Een andere manier om de koersverwachting van Bitcoin te berekenen is met de wet van Metcalfe (Metcalfe's Law). 

Deze wet stelt dat de waarde van een netwerk kwadratisch toeneemt met het aantal aansluitingen.

Het aantal wallets kun je hier zien als het aantal aansluitingen. 

Timothy Peterson heeft in 2018 onderzoek gedaan en bewezen dat de wet van Metcalfe klopt voor Bitcoin.  

Uiteraard betekent dit niet dat Bitcoin in een rechte lijn stijgt naarmate het aantal wallets toeneemt. Er zijn pieken en dalen. Je kunt de waarde op basis van Metcalfe's law zien als een soort trendlijn. 

Omdat het lastig vast te stellen is welke wallets nog operationeel zijn en welke niet, kan het zijn dat het verband in de toekomst wat minder sterk wordt. 

Aangezien de interesse in Bitcoin nog steeds toe neemt, zal het aantal wallets en dus de prijs ook nog wel een tijdje gaan toenemen. Hoe snel dit gaat, hangt af van het totaal aantal wallets.

Peterson heeft ook voorspellingen voor de toekomst. $100k in 2024 en $1 miljoen in 2028. Let wel dat dit voor de toekomstige 'halvingen' zijn. 

Conclusie - makkelijk miljonair worden?

Als je dit artikel hebt gelezen, kan ik mij voorstellen dat je je huis wilt verkopen, een paar Bitcoin gaat kopen om te wachten tot je multimiljonair bent.

Er zijn wel meerdere serieuze theoretische onderbouwingen voor hele hoge Bitcoin prijzen. 

Een A-B-C'tje is het zeker niet. Er blijven risico's verbonden aan Bitcoin. Er kan een black swan event komen, zoals een overheid die een manier verzint om het Bitcoin netwerk plat te leggen. 

Een andere olifant in de porseleinkast zijn quantum computers. Volgens Deloitte zijn 25% van de Bitcoins opgeslagen in wallets die kwetsbaar zijn voor quantum computers. Als deze plotseling op de markt komen door een grote hack, dan heeft dit een flinke crash tot gevolg. 

Heb jij vertrouwen dat Bitcoin nog veel verder gaat stijgen?

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCI√čLE VRIJHEID

bitvavo review

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?

Laatst bijgewerkt: 02-11-2021Bitvavo is een van de grootste exchanges van Nederland, maar is het ook de beste? In deze Bitvavo review lees jij alles over deze Amsterdamse exchange. Ik laat je zien hoe de exchange werkt en of Bitvavo een betrouwbaar Lees meer

Bitvavo Review en ervaringen – De Beste Nederlandse Exchange?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}