Binance Coin (BNB) is al jaren een van de belangrijkste coins qua marktwaarde. BNB is het exchange token van Binance, een van de grootste crypto exchanges ter wereld. Met Binance Coin betaal je je exchange fees en je krijgt andere voordelen.

Maar BNB is meer dan alleen een utility token voor op de exchange. BNB is ook de smeermiddel van de Binance Smart Chain, een van de meest gebruikte blockchains ter wereld.

In dit artikel lees je alles over BNB, zoals:

 • Hoe koop je BNB en hoe sla je de coin op?
 • Hoe zit het met BNB ecosysteem (Binance Smart Chain)?
 • Wie zijn de drijvende krachten achter BNB?
 • Hoe koop je BNB en hoe sla je de coin op?

Binance Coin en andere crypto kopen bij de goedkoopste exchange van Nederland?

Even voorstellen:

 • Naam coin: Binance Coin
 • Ticker: BNB
 • Soort coin/token: Exchange token, blockchain token
 • Blockchain: Binance Smart Chain
 • Aantal coins in circulatie: 168,137,036

Binance Coin is een vrij unieke coin in de zin dat het twee belangrijke toepassingen heeft. Sterker nog, er zijn twee blockchains die met elkaar verweven zijn, maar wel onafhankelijk van elkaar kunnen draaien.

Ik zet de twee toepassingen van BNB voor je op een rijtje.

BNB als exchange token

BNB is uitgegeven door Binance, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld. Binance heeft van alle exchanges verreweg het grootste volume. Het aanbod is heel groot en ook veel relatief kleine coins komen vroeg op Binance.

De laatste tijd is het handelen op Het handelen met een hefboom is bij Binance niet meer mogelijk.

BNB heeft hier verschillende functies.

Handelskosten betalen

Op Binance kun je de handelskosten betalen met BNB. Dit heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je een korting krijgt op de handelskosten van op dit moment 25%.

Volgens de whitepaper zou deze korting later verder afnemen tot uiteindelijk nul. Binance geeft de korting echter nog gewoon. Dit kan in de toekomst veranderen.

Een tweede voordeel: als je de handelskosten in BNB betaalt, blijf je niet met kleine gedeelten crypto zitten (zogeheten dust). Nu kun je deze dust wel omzetten naar BNB, maar af en toe is deze dust erg onpraktisch.

Een extra manier om je handelskosten te drukken: gebruik code Y9NCJY91 als je je registreert voor 20% korting. 

BNB binance handelskosten

Lagere handelskosten

Je krijgt korting op handelskosten bij Binance naarmate je meer BNB bezit. Dit werkt aan de hand van staffels. Hiervoor moet je ook een behoorlijk handelsvolume hebben. Dit is dus niet echt interessant voor de meeste kleine investeerders.

Binance launchpad

Van tijd tot tijd worden er nieuwe coins gelanceerd op Binance. Als je BNB hebt, kun je deze vastzetten om deze nieuwe coins te krijgen. Er zijn wat veelbelovende projecten gelanceerd via het Launchpad, zoals Safepal, Alpha Finance en als grootste klapper Axie Infinity.

De ervaring leert wel dat je redelijk wat BNB moet staken in de launchpool om een mooie opbrengst te krijgen. Een voorbeeld: bij de lancering van TLM kreeg je 30 dagen lang een rendement van 7.57% op je BNB. Als je voor €500 aan BNB had staan, dan kreeg je dus voor ongeveer €4 aan TLM.

Airdrops

Af en toe zijn er airdrops voor holders van BNB. Een voorbeeld uit verleden was de airdrop van SXP.

Verhoogde referral awards

Als je regelmatig mensen naar Binance verwijst, kan het zinvol zijn om BNB aan te houden. Je krijgt dan een hoger percentage van de verwijzingen. Dit voordeeltje is leuk, maar voor de meeste mensen niet zo interessant.

Cashback op de Binance Card

Binance heeft een eigen debitcard, vergelijkbaar met die van crypto..com. Afhankelijk van hoeveel BNB je hebt staan, krijg je een percentage cashback.

De Binance Card is in Nederland trouwens erg onpraktisch, omdat je geen euro's op de kaart kunt storten. De cashback creditcard van crypto.com is een stuk praktischer alternatief.

Het BNB ecosysteem - Binance Smart Chain

Binance Coin ontleent ook heel veel waarde aan het feit dat het de smeerolie is van de Binance Smart Chain.

Hoe werkt de Binance Smart Chain?

De Binance Smart Chain is een blockchain met ondersteuning voor eigen tokens en voor smart contracts. Binance Smart Chain heeft hiermee veel van de functionaliteiten van Ethereum.

De blockchain wordt bijgehouden met een Proof of Stake algoritme, waarbij de transactiekosten worden verdeeld aan de validators die een geldig block voorstellen. Er is geen staking beloning voor de validators.

Projecten op de Binance Smart Chain (BSC)

Binance Smart Chain is in korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste ecosystemen. In 2020 en 2021 zijn veel nieuwe projecten op BSC gestart, omdat de transactiekosten van Ethereum te hoog zijn.

Belangrijke projecten op de BSC zijn:

 • CAKE. Dit is het token van de decentrale exchange Pancakeswap. Hier worden veel nieuwe coins voor het eerst verhandelbaar. Daarnaast kun je hier munten staken voor rendementen.
 • Binance USD (BUSD) is een stablecoin die vooral op BSC draait.
 • Diverse DeFI tokens zoals Alpha Finance (ALPHA) en Dodo (DODO)
 • Trust Wallet Token (TWT), een munt van de wallet-app Trust
 • My Neighbor Alice (ALICE), een gaming token
 • Gala (GALA), een protocol voor het uitwisselen van in-game items
pancakeswap bsc

Veel andere cryptomunten zijn ook te verhandelen via de Binance Smart Chain. Zo kun je Wrapped Ethereum of Bitcoin kopen. Simpel gezegd is dit Bitcoin op de Binance Smart Chain.

Tot slot vind je ook Tether, USDC en Dai op BSC.

Team achter Binance Coin

Binance Coin is ontwikkeld door Binance Exchange. Deze exchange is opgericht door Changpeng Zhao en Yi He.

Eerstgenoemde is het gezicht van Binance. Hij ontwikkelde in 2005 al software waarmee aandelen brokers snel konden handelen. In 2013 kwam hij in aanraking met crypto en werkte hij voor Blockchain.info en beurs OKCoin.

Partnerships van BNB

BNB en Binance hebben verschillende partnerships, zowel binnen als buiten de cryptowereld. Er is een strategisch partnership met FTX, de uitgever van FTT. Daarnaast werkt Binance samen met Chiliz.

Voor de Binance Card is Visa aangehaakt en Binance doet ook zaken met Banxa, een bedrijf dat betalingen met crypto ondersteunt.

Introductie van BNB

Binance zag het levenslicht in 2017. Toen is er ook een Initial Coin Offering (ICO) geweest van BNB. Hierbij zijn 100 miljoen BNB verkocht. De rest (de helft van het totale aanbod) is voor andere doeleinden gebruikt.

De introductieprijs van BNB destijds was $0.1.

BNB Staking

BNB kent geen klassiek Proof of stake model waarbij er beloningen worden uitgegeven aan houders van de munt.

Wel kun je je BNB beschikbaar stellen aan validator. Je krijgt dan een gedeelte van de transactiekosten vergoed.

Daarnaast kun je van tijd tot tijd BNB vastzetten op Binance in ruil voor een rentepercentage.

BNB is ook uit te lenen op Celsius. Je krijgt dan een leuke rente over je BNB.

BNB Coin Burn

BNB voert regelmatig een coin burn door. Hierbij wordt BNB uit roulatie genomen, wat de prijs van de overgebleven munten moet doen stijgen.

Er zijn in het begin 200 miljoen BNB gecreëerd en op dit moment zijn er iets meer dan 30 miljoen BNB verbrand. Uiteindelijk zullen er 100 miljoen BNB overblijven.

In juli 2021 werd er voor bijna $400 miljoen dollar een BNB verbrand. Deze zijn opgekocht op de vrije markt en vervolgens vernietigd.

binance coin burn

BNB koers

Hieronder zie je de actuele koers van BNB.

Zoals je kunt zien is de koers van BNB behoorlijk hard gestegen in het afgelopen jaar. Dit komt omdat er veel nieuwe projecten op de Binance Smart Chain zijn uitgekomen.

Door de stijgende cryptoprijzen zijn ook veel nieuwe traders naar Binance gekomen. Een deel hiervan gebruikt BNB om de transactiekosten te betalen.

Aan de andere kant is de performance van BNB wel nauw verbonden aan de beurs Binance. Deze staat de laatste tijd in een wat minder goed daglicht door de verzoeken om verdere regulering.

Binance coin (BNB) kopen

Binance coin is op verschillende plaatsen te koop. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje.

Bitvavo

Bitvavo is de grootste en goedkoopste Nederlandse exchange en heeft sindskort ook Binance Coin in het aanbod opgenomen. Voordeel aan Bitvavo is lage kosten en de mogelijkheid om te storten met iDeal, Bancontact of een SEPA-betaling.

Binance

Als je gebruik wilt maken van de voordelen van BNB bij het handelen, dan kan dit uiteraard op Binance. Let er wel op dat je niet rechtstreeks euro's kunt storten bij Binance. Handigste oplossing is een tussenstap via Bitvavo.

BNB opslaan

Er zijn verschillende manieren om je BNB op te slaan.

De veiligste manier is ongetwijfeld in een hardware wallet zoals de Ledger.

Alternatief is de app Trust Wallet. Deze is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Verder lezen over BNB

Binance coin whitepaper

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

crypto mastery review

Crypto Mastery (AllesOverCrypto) review + ervaringen

De cryptowereld is constant in beweging en er ontstaan voortdurend nieuwe kansen om geld te verdienen. Ik gebruik zelf Crypto Mastery van AllesOverCrypto om op de hoogte te blijven van alle veranderingen.In deze Crypto Mastery review lees je:Waarom goede kennis Lees meer

Crypto Mastery (AllesOverCrypto) review + ervaringen
FIRE financially independent retire early

Wat is FIRE (Financially Independent, Retire Early

Financieel onafhankelijk worden en daardoor de keuze hebben om te stoppen met werken. Dat is FIRE. Op het eerste gezegd lijkt FIRE niet voor veel mensen weggelegd, maar in de praktijk zijn er genoeg mogelijkheden om je financiële toekomst naar Lees meer

Wat is FIRE (Financially Independent, Retire Early

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}