Ethereum (ETH) is de nummer 2 cryptomunt en de Ethereum blockchain is een onmisbare basis voor veel crypto projecten. Wat is Ethereum precies en welke projecten draaien er op Ethereum? Hoe kun je Ethereum kopen?

Ethereum en andere crypto kopen bij de goedkoopste exchange van Nederland?

Wat is Ethereum?

Even voorstellen:

  • Naam coin: Ethereum
  • Ticker: ETH
  • Soort coin/token: Blockchain - ecosysteem
  • Blockchain: Ethereum
  • Aantal coins in circulatie: 117,572,771.81 (aanbod kan wat variëren)

Ethereum is een open-source blockchain platform met een eigen cryptomunt. Deze heet officieel Ether (ticker ETH), maar wordt vaak ook Ethereum genoemd. 

De Ethereum blockchain biedt meer mogelijkheden dan die van Bitcoin. Je kunt niet alleen Ethereum versturen, maar je kunt ook applicaties laten draaien op de blockchain. Deze kun je programmeren in Solidity, een programmeertaal die uniek is voor Ethereum.

Omdat de Ethereum blockchain zo'n groot bereik heeft, zijn er heel veel decentrale apps (dapps) ontwikkeld voor Ethereum. 

Projecten op het Ethereum netwerk

Als een van de eerste blockchains die smart contracts en dapps mogelijk maakt, heeft Ethereum veel projecten en use cases aangetrokken. Ik zet een paar van de belangrijkste op een rijtje.

Decentralized Finance (DeFi)

Decentralized Finance (oftewel DeFi) is een vorm van bankieren waarbij er geen centrale tussenpartij is die controle uitoefent. De voorwaarden voor een lening of een andere transactie worden vastgelegd in een smart contract. 

Uniswap (UNI) is een voorbeeld van een decentrale exchange die op het Ethereum draait. Aave is een project dat het mogelijk maakt om onderling crypto-assets aan elkaar uit te lenen.   

Non-fungible tokens (NFT)

Non-fungible tokens (ofwel niet-vervangbare munten) zijn kort gezegd unieke digitale objecten waarvan het eigenaarschap is vastgelegd op de blockchain. Dit kan een plaatje of een muziekstuk zijn, maar ook het eigenaarschap over iets dat niet op de blockchain staat. Zo bezit iemand het eigendomsrecht op de eerste tweet van Jack Dorsey. 

Verreweg de meeste NFTs worden verhandeld via het Ethereum netwerk op beurzen als de Enjin Marketplace en OpenSea. 

Decentralized Autonomous Organization (DAO)

Een DAO is het best te omschrijven als een organisatie die zichzelf via de blockchain in stand houdt. Zodra de DAO is gemaakt, wordt deze via Smart Contracts verder onderhouden. 

Vaak is er een cryptomunt aan een DAO verbonden. De eigenaars van de DAO hebben dan een stemrecht om de regels van de DAO te veranderen.

Augur is een voorbeeld van een DAO. Hierin kan iedereen weddenschappen organiseren over gebeurtenissen, zoals sportwedstrijden. MakerDAO is een soort decentrale bank die een eigen munt met een stabiele dollarwaarde uitgeeft, de DAI. 

Oracles

Bij de uitvoer van smart contracts is er soms informatie nodig van buiten de blockchain. Bij een weddenschap op Augur over een voetbalwedstrijd (Nederland - België) is er een betrouwbare bron nodig die aangeeft of Nederland of België heeft gewonnen. 

Het risico bestaat dat iemand een onbetrouwbare bron gebruikt en hierop een andere uitslag van de voetbalwedstrijd laat plaatsen dan de werkelijke. 

Oracles zijn projecten die dit probleem oplossen, zoals Chainlink (LINK) en Band Protocol (BAND). Hier zijn mechanismen voor bedacht die de informatie van buiten de blockchain op waarde schatten. Houders van deze coins kunnen bijvoorbeeld oracles aandragen, maar zij stellen hiervoor hun eigen cryptomunten in de waagschaal. Als zij een correct oracle hebben aangedragen, krijgen ze een beloning. 

ethereum oracles

Team achter Ethereum

Ethereum is open source en wordt voor het grootste deel ontwikkeld door een grote community van programmeurs. Wereldwijd zijn er honderden developers bezig om het netwerk te verbeteren en te onderhouden. De meesten van hen doen dit vrijwillig. 

Wel is er een Ethereum Foundation, een stichting die als doel heeft om het ecosysteem rondom Ethereum te stimuleren. Gezicht van deze stichting is Vitalik Buterin, een van de oprichters/bedenkers van Ethereum. Hij wordt gezien als 'leider' van Ethereum. 

Plannen van Ethereum voor de toekomst

Op dit moment is de Ethereum community druk bezig met de ontwikkeling van Ethereum 2.0. Dit is het best te omschrijven als een geüpgrade versie van het netwerk.

De belangrijkste veranderingen zijn het introduceren van een Proof of Stake mechanisme. Op dit moment kun je Ethereum minen, maar binnenkort kan dit niet meer. Mensen die 32 ETH in hun bezit hebben, kunnen validator worden en zo helpen om de transacties op de blockchain te bevestigen. 

De overgang naar een Proof of Stake mechanisme zorgt voor een betere beveiliging van het systeem. Daarnaast gaat het energieverbruik van Ethereum behoorlijk omlaag. 

Daarnaast komen er zogeheten shards, ofwel een soort parallelle blockchains, waardoor het netwerk meer transacties kan verwerken. Een derde verandering is dat de transactiekosten van Ethereum naar beneden gaan. 

Deze veranderingen staan op stapel voor 2021 en 2022. Voor de periode daarna is nog weinig bekend. 

Concurrenten van Ethereum

Er zijn verschillende blockchains die dezelfde functies hebben als Ethereum, waaronder Polkadot, Cardano, Solana en de Binance Smart Chain. 

Ethereum Koers

Hieronder zie je de actuele koers van Ethereum.

Ethereum draait natuurlijk al een tijdje mee. Door rechtsboven op 'alles' te klikken, zie je de ontwikkeling van de koers door de jaren heen. 

Ethereum kopen

Hieronder zie je de drie beste opties om Ethereum te kopen.

Bitvavo

Bitvavo is de grootste crypto exchange van Nederland. Je betaalt maximaal 0.25% aan kosten. Je kunt je crypto gratis opslaan in de verzekerde wallets van dit Amsterdamse bedrijf. 

Als je je nu aanmeldt, betaal je de eerste week geen handelkosten over de eerste €1000 aan Ethereum.  

Bitpanda

Bitpanda is een grote Oostenrijkse exchange waar je makkelijk en voordelig crypto kunt kopen. Als je Bitpanda Pro gebruikt (een beetje verstopt op de site), betaal je net iets minder dan bij Bitvavo. Daar staat tegenover dat Bitpanda geen Nederlandse site of ondersteuning heeft.

Binance

Binance is een grote internationale exchange waar je onder meer Ethereum kunt kopen. Er is geen Nederlandstalige helpdesk, maar je kunt wel makkelijk je Ethereum 'staken' tegen ongeveer 6.5% rente op jaarbasis. Dat is een mooi extraatje. 

Ethereum opslaan

De veiligste manier om je Ethereum op te slaan is op een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S. Dit is een soort USB-stick waarop de keys van je wallet staan. 

In andere gevallen zijn software wallets een betere keuze. MetaMask is dan een goede optie. 

Geld verdienen met Ethereum

De Ethereum blockchain is een van de grootste netwerken in de cryptowereld en er is dan ook veel geld te verdienen met Ethereum.

Ethereum staking

Als je 32 ETH hebt staan, dan kun je een validator worden in het netwerk en je ontvangt dan een rente. Deze is op dit moment zo rond de 6.5%.

Nu ben ik niet in de gelukkige positie dat ik 32 ETH heb staan. Geen nood. Op Binance kun je je Ethereum ook staken tegen ongeveer dezelfde rente. Je krijgt de rente iedere dag in je account bijgeschreven.

Nadeel aan het staken van ETH is dat dit op een soort aparte blockchain gebeurt. Deze blockchain (de Beacon Chain) praat niet met de normale blockchain. Dit betekent dat je Ethereum op de Beacon Chain vaststaat totdat de blockchains bij elkaar gevoegd worden. Dit duurt vermoedelijk een jaar.

Op Binance kun je Beacon ETH verkopen, maar dit doe je tegen verlies. Je betaalt dan een 'premie' van ongeveer 4%. 

Ethereum uitlenen

Je kunt je Ethereum uitlenen bij Celsius. Je ontvangt dan ongeveer 5% rente. Deze rente kun je op elk gewenst moment weer opnemen, net als de hoofdsom.

Als je je nu aanmeldt bij Celsius met referral code 1776565a32. Je krijgt dan een bonus van $40 als je $400 aan ETH (of andere crypto stort). Daarboven op kun je ook gebruik maken van de actie op de aanmeldpagina. 

Decentralized Finance

Op beurzen als Uniswap kun je veel geld verdienen door liquiditeit beschikbaar te stellen. Dit is een wat ingewikkeld proces, vandaar dat ik een filmpje link.

Ethereum mining

Op dit moment is het nog mogelijk om Ethereum te minen, maar deze mogelijkheid zal binnen een jaar vermoedelijk verdwijnen. Dit maakt dat het niet meer heel verstandig is om hier nu nog mee te beginnen. 

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

voyager kopen koersverwachting

Voyager Token (VGX)

Voyager Token (Ticker: VGX) is de cryptomunt van Voyager Exchange. Deze nieuwe exchange is al operationeel in de VS en wordt een grote toekomst toegedicht. Het token van de exchange heeft dus ook de nodige potentie.Voyager Token en andere crypto Lees meer

Voyager Token (VGX)
zelf pensioen opbouwen

Zelf pensioen opbouwen. Wat zijn de mogelijkheden?

Miljoenen Nederlanders bouwen zelf geen pensioen op, omdat zij ondernemer zijn of omdat hun werkgever die mogelijkheid niet biedt. Op zich is dit geen probleem als je genoeg spaart voor je oude dag. Toch zijn er goede redenen te bedenken Lees meer

Zelf pensioen opbouwen. Wat zijn de mogelijkheden?
structureel geld besparen

Structureel geld besparen in 6 stappen

Geld besparen is voor veel mensen een onmisbare stap als je financieel onafhankelijk wilt worden.  Bij veel mensen is geld besparen zoiets als afvallen of gaan sporten. Je vertrouwt teveel op discipline, waardoor het niet lukt.  Om succes geld te Lees meer

Structureel geld besparen in 6 stappen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}