InDelta is een beleggingsinstelling die indexbeleggen aanbiedt. Ze geloven dat zij de markt kunnen wakker schudden met verantwoorde beleggingsproducten tegen lage kosten. 

Dat klinkt heel nobel natuurlijk, maar wat is hiervan waar? Dat lees je in deze InDelta Review.

Ik behandel hier:

  • Wat InDelta precies is
  • Waarom InDelta anders is dan andere partijen
  • Alles over kosten, rendement en het dividendlek (hint: is gedicht)
  • Mijn eindoordeel over InDelta

N.B. Dit is een reclame. Raadpleeg het prospectus en het essentiële informatiedocument van InDelta voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

Wat is InDelta?

InDelta is een beleggingsinstelling die indexbeleggingen aanbiedt. Indexbeleggen is een van de meest veilige methodes om vermogen op te bouwen en ook mijn 'weapon of choice'.

InDelta is een marknaam van FundShare Fund Management. Dit bedrijf is in 2006 opgericht en beheert ruim 400 miljoen aan assets. Geen kleine partij dus. 

Via Indelta stel je eenvoudig een portefeuille samen uit 9 van de indexfondsen van FundShare.  

Hoe werkt beleggen bij InDelta?

Het beleggen bij InDelta is behoorlijk simpel. Je opent gratis een rekening via deze link. Vervolgens heb je aan vier stappen voldoende om je vermogen te zien groeien.

  1. 1
    Geef aan welke soort rekening je wilt (enkelvoudig, gezamenlijk of zakelijk)
  2. 2
    Vul de gevraagde gegevens in. Sommige gegevens zijn verplicht vanuit de anti-witwaswetgeving
  3. 3
     Stel je portefeuille samen (hierover later meer)
  4. 4
    Doe een eenmalige inleg of leg een maandelijkse incasso vast

Vanaf dat moment bouw je vanzelf vermogen op. 

Het valt op dat InDelta een vriendelijke, no-nonsense gebruikersinterface heeft. De meeste zaken wijzen zichzelf. 

Wereldwijd indexbeleggen tegen lage kosten? Dat kan makkelijk en snel bij InDelta

Fondsen InDelta

InDelta geeft je de keuze uit maar liefst negen verschillende indexfondsen. Voordat ik je vertel welke fondsen dit zijn, vertel ik eerst iets over hoe deze fondsen in elkaar steken. In tegenstelling tot veel andere indexfondsen zijn het gelijk gewogen fondsen. 

Voordelen gelijk gewogen fondsen

Veel indexfondsen, zoals VWRL of Northern Trust, zijn marktgewogen. Bedrijven met een grotere marktwaarde, nemen een groter gedeelte van de index in. In de AEX (25 bedrijven) bepalen Unilever, Shell en ASML tesamen ongeveer 40% van de prestaties.  

In een gelijk gewogen (equal weight) fonds neemt elk bedrijf een gelijk percentage in. In het geval dat er 50 bedrijven in een index fondsen, besteedt de index 2% van het belegde vermogen aan ieder bedrijf. 

Bij een gelijk gewogen fonds is de volatiliteit wel vaak wat hoger. Dit betekent dat de pieken wat hoger zijn en de dalen juist wat dieper. 

De kosten van equal weight indexes vaak ook wat hoger, omdat er vaker aandelen moeten worden verhandeld. Deze zitten in het geval van InDelta gewoon verwerkt in de fondskosten. 

Maar er is een reden om een gelijk gewogen index toch te overwegen; een hoger rendement. Lyn Alden heeft voor de S&P 500 becijferd dat het rendement gemiddeld 1,1% hoger ligt. Ook MSCI is van mening dat deze methode betere rendementskansen biedt. 

Let wel: dit zijn resultaten uit het verleden en dit biedt geen garantie voor de toekomst. 

gelijk gewogen index

Welke fondsen zijn er?

Bij InDelta vind je 7 aandelenfondsen voor het offensieve gedeelte van je portfolio. Ieder fonds heeft 50 aandelen. Dit klinkt weinig, maar als je meerdere portefeuilles combineert, heb je uiteindelijk toch ruim voldoende spreiding. 

In alle fondsen is maximaal 10% van het vermogen toegewezen aan een sector. Dit voorkomt dat je teveel gewicht toekent aan een specifieke sector. 

  • Noord-Amerika indexfonds
  • Europa indexfonds 
  • Nederland Indexfonds
  • Azië Pacific Indexfonds
  • BRIC (Brazilië, Rusland, India, China) indexfonds
  • Private equity indexfonds
  • Vastgoed indexfonds

Voor het 'stabiele gedeelte' van je portfolio zijn er twee mogelijkheden

  • Staatsobligatie indexfonds
  • Bedrijfsobligatie indexfonds

Er is een kleine potentiële overlap mogelijk tussen het Nederland en het Europa indexfonds. 

Het Private Equity fonds is een interessante aanvulling op een bestaande portefeuille met wereldwijde spreiding

Hetzelfde geldt voor het Nederland Indexfonds. Deze biedt veel meer spreiding dan een standaard AEX-tracker. 

Rendement InDelta Fondsen

Hieronder zie je een staatje met de rendementen en risico's van de InDelta fondsen over het eerste kwartaal van Q1 2021. Deze worden ook afgezet tegen vergelijkbare marktgewogen fondsen. Anders dan je zou verwachten, is het risico van de fondsen van InDelta door de bank genomen lager. 

Je mag verwachten dat het risico bij grotere fondsen (die bijvoorbeeld de hele S&P 500 dekken) wat lager is, maar niet veel. 

rendement en risico Indelta

Laat je niet uit het veld slaan door de negatieve rendement op de obligatiefondsen. Dit heeft te maken met de lage rentestand. Als stabiel gedeelte van je portfolio is een depositoladder momenteel gewoon een beter idee. 

Voor een volledig overzicht van de fondsen en rendementen, klik hier

Uiteraard geldt: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Kosten

Het mooie is dat InDelta een overzichtelijke kostenstructuur heeft. Je betaalt vaste kosten van 0.57% van het belegde vermogen op jaarbasis. Dit bedrag is opgebouwd uit 0.50% vaste kosten en 0.07% voor administratieve verplichtingen rondom het dividendlek. Dit is keurig marktconform. 

De kosten zijn mogelijk iets hoger doordat de fondsen marktgewogen zijn. De kosten hebben een grote invloed op de hoeveelheid vermogen die je uiteindelijk opbouwt. Dit komt door het rente-op-rente-effect. Geld dat aan je portfolio is onttrokken, rendeert niet meer.  

InDelta biedt ook vermogensbeheer aan. In dit geval neemt InDelta het beheer over je portfolio uit handen. Dit kost 0.3% per kwartaal en dat vind ik redelijk veel, zeker omdat je ook een van de vaste portefeuilles kunt aanhouden.

Dividendlekkage

InDelta heeft het dividendlek voor haar fondsen volledig gedicht. Dit betekent dat het dividend dat door de bedrijven aan InDelta wordt uitgekeerd, niet belast is. Dit scheelt zo'n 30% op het dividendrendement. Dit is een mooie meevaller.

De helft van de dividendbelasting krijg je jaarlijks terug bij de belastingaangifte. 

InDelta Portefeuilles

Je bent bij InDelta vrij om je eigen beleggingsportefeuille te kiezen. InDelta heeft ook drie standaard portefeuilles.

Portefeuille

Verdeling obligaties/aandelen

Rendement 2021 tot nu toe (tot 16-04)

Defensief

20%/80%

1,78%

Neutraal

40/60%

7,08%

Offensief

0/100%

12.39%

Alle portefeuilles zijn samengesteld op basis van een marktweging. In het offensieve fonds zit bijvoorbeeld 37,5% Noord-Amerika en 30% Europa. Dit is conform de grotere indexen. 

Persoonlijk vind ik het jammer dat er in de portefeuilles veel ruimte is ingeruimd voor het Nederlandse fonds. De 5% weging in de offensieve vind ik iets teveel van het goede. Dit percentage zou ik zelf iets naar beneden brengen. 

Gelukkig kun je ook je eigen portefeuille samenstellen en de weging van het Nederland Indexfonds iets verlagen ten faveure van andere landen. 

InDelta veiligheid en betrouwbaarheid

Uiteraard is het belangrijk om te weten of je geld veilig is bij InDelta. Het antwoord op deze vraag is een duidelijke ja. Ik zal je uitleggen waarom.

Vergunningen en toezicht

InDelta staat onder toezicht van een bewaarder (Caceis) en een accountant (Mazars). FundShare Fund Management B.V. heeft een vergunning van de AFM en staat ook onder toezicht bij de AFM en de DNB. Met een totale hoeveelheid belegd vermogen van €400 miljoen is FundShare Fund Management geen kleine jongen. 

Mocht er iets mis gaan, dan vallen je beleggingen ook onder het Beleggerscompensatiestelsel. Je krijgt dan tot €20.000 van DNB bij een faillissement.  

Vermogensscheiding

Zoals wettelijk verplicht past InDelta vermogensscheiding toe. Jouw effecten staan in een aparte stichting die eigenaar is van alle rekeningen van InDelta.

Het is verder goed om te weten dat InDelta de onderliggende effecten echt in bezit heeft en dat het bedrijf deze ook niet uitleent tegen een vergoeding.  

Service

InDelta is een klein bedrijf en dat merk je ook aan de service. Ik had een vraag ingediend via het contactformulier en binnen enkele minuten werd ik gebeld. Ik kreeg een inhoudelijk sterk antwoord op mijn vraag. Nu diende ik mijn vraag in tijdens kantooruren, maar ik verwacht dat de service ook op andere momenten even goed is. 

Eindoordeel

De indexfondsen van InDelta zijn uitstekend geschikt voor mensen die op de automatische piloot willen beleggen. De gelijk gewogen van InDelta kunnen op termijn een hoger rendement opleveren. De volatiliteit is dankzij de brede spreiding over verschillende sectoren bijna vergelijkbaar met die van grotere fondsen met meer posities. 

Met fondskosten van 0.57% in totaal, is InDelta zeker niet duur. Equal Weighted Indexfondsen zijn nu eenmaal iets duurder in onderhoud. 

Hoewel de standaardportefeuilles niet perfect zijn, zijn ze zeker een goed startpunt voor de startende belegger. Je kunt altijd nog zelf accenten aanbrengen. Interessantste toevoeging aan het fonds is het Private Equity Indexfonds.

InDelta is daarmee een relatief onbekende, maar innovatieve aanbieder van Indexfondsen.  

Wereldwijd indexbeleggen tegen lage kosten? Dat kan makkelijk en snel bij InDelta

Risicoprofiel 6

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

beste crypto exchange

Wat is de beste crypto exchange?

Er zijn tientallen crypto exchanges en brokers, allemaal met hun eigen sterke en zwakke punten. Hoe kies je nu de beste crypto exchange voor jou. In dit artikel geef ik aan waar je op let bij het kiezen van een Lees meer

Wat is de beste crypto exchange?
gate io reviews en ervaringen

Gate.io review en ervaringen

Als je op zoek bent naar een plek om de beste nieuwe cryptomunten te kopen, kom je vaak Gate.io tegen. Is dit een betrouwbare exchange of kun je de crypto pareltjes beter op een andere plek kopen? In deze review Lees meer

Gate.io review en ervaringen
DEGIRO Review en ervaringen

DEGIRO review en ervaringen

Laatst bijgewerkt: 17 december 2021DEGIRO is misschien wel Nederlands bekendste broker. Het is ook niet voor niets de plek waar ik in 2014 mijn eerste aandelen kocht. In deze DEGIRO review lees je mijn ervaringen met deze broker.DEGIRO is een Lees meer

DEGIRO review en ervaringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}