Vrijwel alle artikelen op dit blog, bevatten wel iets over geld. Geld opzij zetten. Geld verdienen. Geld besparen. Diepe analyses over hoe indexfondsen werken en of dividendbeleggen effectief is.

Ja, het gaat veel over geld. Maar uiteindelijk is dit niet waar het om gaat. Effectief omgaan met geld is een middel om meer vrijheid te bereiken. Op de korte termijn en op de lange termijn. Hoe dit voor mij werkt, lees je hieronder.

Meer vrijheid op de korte termijn

Als ik vertel dat ik met FIRE bezig ben, dan krijg ik nog wel eens de reactie: ‘Waarom zou ik nu op een houtje gaan bijten, zodat ik in de toekomst misschien eerder kan stoppen met werken?’

Als eerste heb ik totaal niet het idee dat ik op een houtje bijt, ondanks dat mijn uitgaven laag zijn (iets meer dan €2k per maand voor een gezin met kinderen). Ik kijk kritisch naar welke behoefte een uitgave vult.

Deze behoeften zijn zelden materieel, dus ik kan deze ook wel aan andere manier vullen. Vakantie in een duur hotel? Niet nodig, met een weekje kamperen kan ik ook ontsnappen van de waan van de dag. Met vrienden uit eten? Waarom niet gewoon lekker een potje koken.

Cliché-alert: de beste dingen in het leven zijn gratis.

Rode draad is namelijk dat bijna alle ervaringen gaan om iets dat niet materieel is. Samenzijn met vrienden. Even ontsnappen.

Dit is natuurlijk niet altijd zo. Je vergapen een kunstwerk van Rembrandt (vakmanschap) kost nu eenmaal wel geld, omdat je ervoor naar een museum moet.

Verder is het ook zaak om niet teveel geld te betalen voor de uitgaven die je toch al moet doen. Elektriciteit en dat soort spul.

Ruime jas

Bij mij werkt het in ieder geval zo, dat ik een stuk prettiger werk en leef als ik financieel in een wat ruimer jasje zit. Een van onze inkomstenstromen kan volledig opdrogen, zonder dat dit gevolgen heeft voor ons leven. Dit maakt bijvoorbeeld dat ik wat uitgesprokener ben tegen mijn baas.

Het betekent ook dat een financiële tegenslag mij niet in de problemen kan brengen. We hebben een ruime buffer die we snel aan kunnen vullen.

Let wel, er is niets mis mee als je al je geld opmaakt. Het is een prima levensinstelling om te zeggen dat je nu leeft en niet in de toekomst.

Er kan immers van alles gebeuren. Het is zeker legitiem om te zeggen dat het zonde is als je komt te overlijden met een ton op de bank.

Onbezorgd in het nu kunnen leven, is mij heel wat waard

Meer vrijheid op de lange termijn

Dat je op de lange tijd meer vrijheid hebt door een grotere vermogen is logisch.

Je hebt al snel ‘fuck you’ money tot je beschikking. Als je het niet meer bevalt bij de baas, ga je weg en neem je rustig de tijd om iets anders te zoeken.

Voor de meeste mensen begint dit als je een jaarsalaris of twee hebt staan. Je kunt dan zelfs nog een sabbatical nemen om tot bezinning te komen.

Geld maakt niet gelukkig, maar geeft wel vrijheid

Op latere leeftijd heb je opties. Je kunt een mooi penthouse kopen als je dat wilt. Je kunt eerder stoppen met werken. Je kunt een boot kopen.

Ik wil graag parttime Barista-FI worden, zodat ik in mijn vrijheid tijd kan besteden aan het adviseren van NGOs. Maar ik wil hierbij nooit de druk voelen dat ik opdrachten moet aannemen voor het geld.

Als je altijd in het nu geleefd hebt, dan blijf je dat ook later doen. Noodgedwongen. Je hebt geen geld om grote veranderingen in je leven door te voeren die geld kosten.

Vrijheid investeren voor meer vrijheid

Het is best zo dat ik nu tijd kwijt ben aan het organiseren van mijn financiën voor de toekomst. Ik vind dit interessant om te doen, anders zou ik er niet over bloggen.

Ik laat ook wel eens een ervaring schieten, omdat het mij het geld niet waard is. De meerwaarde van een luxe resort boven een camping zie ik niet.

Natuurlijk moet hier soms even tegen vechten. Als ik wil kan ik best een week naar een duur hotel in Saint-Tropez.

Dat doe ik alleen niet, omdat het mij in de toekomst meer oplevert.

Ik denk dan altijd aan de quote hieronder uit een nummer van Mumford and Sons.

And where you invest your lovingyou invest your life

Mumford and Sons – Awake My Soul

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

safe withdrawal ratio SWR berekenen

Safe Withdrawal Ratio (SWR) berekenen – hoe doe je dat?

De safe withdrawal rate, oftewel de ‘veilige onttrekking’ is het bedrag dat je jaarlijks vrijuit uit je vermogen kunt onttrekken zonder dat je dit vermogen geheel verbruikt. In de Amerikaanse studies wordt vaak een getal van 4% aangehouden. Waar komt Lees meer

Safe Withdrawal Ratio (SWR) berekenen – hoe doe je dat?
investeren in private equity

Beleggen in private equity

Beleggen in Private Equity (PE) klinkt als iets wat alleen voor de rijken van de wereld is weggelegd. Je belegt via een investeringsfonds in bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn, zoals familiebedrijven als start-ups.Je leest in dit artikelWaarom Lees meer

Beleggen in private equity

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}