Wat!? Zijn er verschillende soorten ETFs? Ja, er zijn twee varianten, distributing en accumulating. Ik leg je uit wat het verschil is tussen beide en welke je het beste kunt kiezen in welke situatie.

Disclaimer: beleggen brengt met risico’s met zich mee. Beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Wat is het verschil tussen distributing en accumulating?

In een zin: een distributing ETF keert het dividend uit, terwijl een accumulating ETF het dividend automatisch herbelegd.

Het voordeel van een distributing ETF is dat je cash krijgt. Als jij je vermogen nog aan het opbouwen bent, moet je er wel tijdig bij zijn om het geld te investeren. Doe je dit niet, dan heb je dood geld op je beleggingsrekening staan. Omgekeerd kun je het dividend als passief inkomen zien.

Bij een accumulating ETF koopt de aanbieder automatisch meer aandelen van je geld. Dit is vooral heel gemakkelijk.

Voorbeelden distributing ETFs

Het bekendste voorbeeld van een distributing ETF is VWRL (ISIN: IE00B3RBWM25).

Als je belegt in VWRL krijg je vier keer per jaar netjes dividend uitgekeerd. VWRL zit in de kernselectie bij DEGIRO. Dit houdt in dat deze ETF onder voorwaarden gratis aan te kopen en is daarom een populaire optie.

Beleg je in Amerikaanse aandelen, dan is VUSA (ISIN: IE00B3XXRP09) een ander voorbeeld van een distributing ETF die de S&P500 volgt. Ook VUSA is eenmaal per maand zonder transactiekosten aan te kopen (zie de voorwaarden).

Voorbeelden accumulating ETF

Sinds 2019 is er een accumulating variant van VWRL, genaamd VWCE (ISIN: IE00BK5BQT80). Dit fonds was tot voorkort geen onderdeel van de kernselectie bij DEGIRO, waardoor je transactiekosten moest betalen. Daardoor was VWCE een stuk minder populair, maar sinds ook dit fonds onder voorwaarden gratis te verhandelen is, maken steeds meer mensen de overstap.  

dividend belasting accumulating distributing

Dividendbelasting en soorten ETFs?

Er is in Nederland geen verschil tussen de belasting voor een distributing en accumulating fonds. In beide gevallen betaal je evenveel belasting. Er is ook geen invloed op het interne dividendlek binnen fondsen.

Zowel bij een accumulating als bij een distributing fonds, krijg je het betaalde dividend terug bij het betalen van je inkomstenbelasting. Dit geld moet je zelf opnieuw gaan beleggen.

Situatie in België

Ik richt mij op deze website puur op de Nederlandse situatie. Het lijkt zo te zijn dat het voor mensen die belastingplichtig zijn in België wel uitmaakt wat voor ETF je kiest. In de Belgische situatie is het beter om voor een accumulating fonds te kiezen.

Distributing of accumulating – welke kies je?

Welk soort ETF je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bij gelijke kosten heb ik in de opbouwfase liever een accumulating fonds, zoals VWCE. Dividend wordt dan automatisch herbelegd. Ik heb geen ‘cash drag’ en ik hoef er niet om te denken dat ik het geld beleg.

In de uitkeringsfase heb ik wellicht liever een distributing ETF. Een klein gedeelte van je aandelenportefeuille wordt dan aan je uitgekeerd. Je hoeft hier geen kosten voor te maken. 

Op dit moment hoef ik er nog niet over na te denken wat ik ga doen in de uitkeringsfase. In de uitkeringsfase kan het handig zijn om juist wel een distributing fonds te kiezen, omdat je dan eens per kwartaal inkomsten krijgt zonder dat je hier moeite voor moet doen. 

Op dit moment kun je bij DEGIRO relatief eenvoudig wisselen tussen distributing en accumulating ETF’s, zolang deze onder de selectie van 200 gratis ETF’s valt (zie voorwaarden). Je verliest wellicht wat geld door de spread, maar je krijgt hier een hoop flexibiliteit voor terug. 

Meer weten over DEGIRO? Lees dan mijn review.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}