Wat is FIRE (Financially Independent, Retire Early)?

FIRE (Afkorting van Financially Independent, Retire Early) is een andere naam voor de filosofie rondom het opbouwen van vermogen teneinde met een vervroegd pensioen te gaan.

De basis voor FIRE is gelegd in het boek Your Money or Your Life van Vicki Robin en Joe Domingues. Uitgangspunt van dit boek is de combinatie van eenvoudig leven en het vergroten van het vermogen door te investeren.

Later is de FIRE-beweging verder gepopulariseerd door bloggers als Mr. Money Mustache en JL Collins. Zij bereiken een miljoenenpubliek met hun blogs en vonden ook veel navolging van andere bloggers buiten Amerika.

In het kort bereik je FIRE door een hoge spaarratio aan te houden, zodat je vermogen (nettowaarde) kunt opbouwen. Vervolgens onttrek je een deel van je vermogen om je levensonderhoud te betalen.

FIRE voor iedereen bereikbaar?

Een volledige vorm van FIRE, waarbij je vroeg (laten we zeggen voor je 45ste) met pensioen kunt is moeilijk bereikbaar voor mensen met een ‘gewone baan’ (laten we zeggen modaal of iets hoger). Uitzondering zijn mensen die ‘lean FIRE’ gaan. Fat FIRE, waarin je een luxueuze levensstijl hebt, is alleen mogelijk als je miljoenen hebt.

Aan de andere kant kun je de principes uit de FIRE-beweging wel toepassen om je flexibiliteit te vergroten. Met vermogen kun je op latere leeftijd minder werken of je kunt besluiten om een paar jaar eerder met pensioen te gaan.

Barista-FIRE is ook een populair alternatief. Hierbij stop je met je reguliere werk en doe je in plaats daarvan enkele dagen in de week werk dat je leuk vindt.

Balans tussen nu en later

Belangrijk bij het bereiken van FIRE is dat je een balans raakt tussen het leven in het nu en het leven later. Het is geen zekerheid dat je gezond oud wordt.

Als je op jonge leeftijd hard werkt, kun je veel geld sparen. Daar staat tegenover dat je een groot deel van ‘het leven’ uitstelt voor later. De meeste mensen proberen een balans te raken tussen bewust geld uitgeven en effectief aan de carrière werken.