Wat is de spaarratio?

Je spaarratio (of savings rate of spaarquote) is het gedeelte van het inkomen dat je opzij kunt zetten. De spaarratio is een belangrijk getal bij het sturen op uitgaven of inkomsten. 

Idealiter bekijk je je spaarratio over de periode van een jaar. Je uitgaven variëren door het jaar heen. Het is verder belangrijk om je netto-inkomen te gebruiken, omdat je bruto-inkomsten kunnen variëren, zeker als je meer of minder gaat verdienen.  

De formule voor de spaarratio is als volgt: 

Spaarratio = (inkomsten – uitgaven) / uitgaven.  

Bijvoorbeeld  (€40000-€30000 = 10000)/€40000 = 25% 

De spaarratio is een belangrijke variabele als het gaat om de vraag wanneer je met pensioen kunt. Hoe hoger je je spaarratio kunt houden, des te sneller je nettowaarde stijgt.  

Veelgestelde vragen

  • Neem ik rendement mee in mijn spaarratio? 

Nee, het rendement van je investeringen neem je niet mee in de spaarratio. Dit is om te voorkomen dat je beeld te vertroebelt. Zeker als je al wat vermogen hebt, kan je rendement of verlies groter zijn dan je jaarlijkse inkomsten. 

  • Neem ik de aflossing van mijn hypotheek mee in de SR?  

Dit hangt heel erg van je situatie af. Als je van plan bent om in je huidige woning te blijven na je pensioen, dan is het soms handiger de aflossing niet mee te tellen. De waarde van je huis reken je dan ook voor het gemak niet mee in de hoeveelheid geld die je nodig hebt om vroeg met pensioen te kunnen.

De vraag is een beetje wat bij je situatie past. Als je een annuïteitenhypotheek hebt, dan stijgt je SR ieder jaar omdat je meer gaat aflossen. Dit geeft een vertekend beeld.   

Spaarratio en pensioendatum 

Uiteindelijk is je spaarratio verbonden met het moment waarop je met pensioen kunt. De vuistregel is dat je over 15 jaar met pensioen kunt als je een SR hebt van 50%. Voor iedere 15% die erbij komt, kun je vijf jaar eerder met pensioen.