Wat zijn Fat en Lean FIRE?

Fat en lean FIRE zijn aanduidingen voor de levensstijl die je er op nahoudt als je met vroegpensioen bent. In het kort betekent lean FIRE een zuinige, minimalistische leefstijl, terwijl Fat FIRE juist staat voor een uitbundige, luxueuze levensstijl.

De meeste mensen richten zich noch op lean, noch op fat FIRE en gaan voor een comfortabele, maar niet al te uitbundige levensstijl als zij met vroegpensioen zijn.

Lean FIRE

Mensen die lean FIRE gaan nemen genoeg met het minimale tijdens hun vervroegde pensioen. In de Nederlandse context kun je dan denken aan bedragen van rond de €1000 euro per maand inclusief een afbetaalde woning.

Omdat je door de algemene heffingskorting weinig vermogensrendementsheffing hoeft te betalen als je helemaal niet werkt, heb je dan genoeg aan een vrij besteedbaar vermogen van tussen de €300-400k (uitgaande van een Safe Withdrawal Rate van ongeveer 4%).

Nadeel aan lean FIRE is overduidelijk dat er geen enkele garantie is dat je je levensstandaard ooit kan opvoeren. Je kunt in de situatie terecht dat je graag wat meer comfort wil, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte. Daarnaast heb je weinig bespaarpotentieel als de beurs tegenzit.

Fat FIRE

Mensen die een groot vermogen hebben of er graag een luxe levensstijl op na houden, kiezen voor fat FIRE. Afgezien van mensen die een erfenis krijgen of op een andere manier plotseling rijk worden, werken de meeste mensen langer door om fat FIRE te worden. Een schoolvoorbeeld van fat FIRE, is het verhaal van Ryan Babel die graag na zijn actieve voetbalcarrière er een luxe levensstijl op na wil houden.

Er is geen duidelijk onderscheid tussen een FAT fire en een ‘gewoon’ vroegpensioen. Gevoelsmatig ligt de grens ergens bij jaarlijkse uitgaven van een ton of meer. In dat geval heb je een nettowaarde opgebouwd van €2.5 miljoen of meer.