Small caps zijn bedrijven met een relatief kleine marktwaarde (marktkapitalisatie). De precieze definitie varieert een beetje van geval tot geval, maar meestal de bedrijven hebben een marktwaarde van tussen de €300 miljoen en de €2 miljard.
Sommige sectoren zijn wat overtegenwoordigd in de small caps (en daardoor wellicht wat ondervertegenwoordigd in de large caps). Zo zitten er relatief veel bedrijven in de gezondheidszorg in small caps indices. Veel IT-bedrijven worden nooit small cap, omdat deze bedrijven bij het naar de beurs gaan al een hogere waarde hebben.
Small cap beleggingsfondsen
Er zijn veel indexfondsen die gespecialiseerd zijn in small caps. Veel fondsen volgen een index, zoals de MSCI World Small Caps, maar er zijn ook vergelijkbare indices van andere instanties.
Nadeel aan small caps ten opzichte van large caps is dat er vaak minder liquiditeit is. Dit kan leiden tot een verlies door de spread, het verschil tussen de bied- en de laatprijs. De kosten van het beleggen in small caps zijn daarom vaak wat hoger. Sommige small caps zijn bedrijven in ontwikkeling en deze keren daarom weinig tot geen dividend uit.
Aandelen in small caps zijn een stuk volatieler dan aandelen in grote bedrijven uit de wereldindex. Historisch gezien is het rendement van small caps wat hoger, maar de laatste jaren gaat dit niet op, omdat veel koerswinst neerslaat bij de grote techbedrijven.
Small caps in je portefeuille
Om een volledige dekking van de wereldmarkt te krijgen, nemen veel beleggers small caps op in hun portefeuille. Hetzelfde geldt voor emerging markets, aandelen uit opkomende landen.
Small caps maken op dit moment ongeveer 10% uit van de totale uitstaande marktwaarde. Veel beleggers houden echter iets meer small caps aan, meestal zo rond de 12%.
In combinatie met emerging markets leidt dit vaak tot een verdeling van 76% ontwikkelde landen en 12% in zowel emerging markets als small caps.
Er zijn ook nog small caps in de emerging markets, maar in de praktijk is het lastig om hier goede fondsen voor te vinden.