Wat is dividend?

Dividend is een uitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders. Meestal wordt het dividend betaald van de winst, maar soms betalen bedrijven het dividend ook uit andere financiƫle middelen.

Twee soorten dividend

Er zijn twee soorten dividend. Het meest voorkomend is cash dividend. Hierbij betaalt een bedrijf direct geld aan de aandeelhouders. Dit geld komt beschikbaar via je broker.

Alternatief is een dividend in de vorm van aandelen. Je krijgt dan een klein deel van een aandeel erbij. Deze aandelen komen uit het bezit van het bedrijf. Je belang verwatert dus niet.

Ook beleggingsfondsen keren vaak dividend uit. Het verschil tussen cash en aandelen dividend wordt hier aangeduid met de termen accumulating en distributing.

Waar moet je op letten?

Het percentage dividend dat een bedrijf uitkeert, is zeker niet zaligmakend. Veel bedrijven kopen eigen aandelen op. Hierdoor stijgt de prijs. Je ontvangt dan geen dividend, maar je portefeuille stijgt wel in waarde.

De dividenduitkering vindt plaats op aandelen die op een bepaalde peildatum in het bezit waren van een belegger. Na deze peildatum is het aandeel zoals dat heet ex-dividend. Vaak daalt een aandeel nadat deze ex-dividend gaat. Het dividend verlaat immers het bedrijf.

Bij individuele aandelen is het belangrijk dat een bedrijf een gezond dividend uitkeert. Geld dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders, is uit het bedrijf. Het bedrijf heeft het geld niet meer om te investeren in het bedrijf zelf.

Dividend en belasting

Nederlandse particuliere beleggers betalen 15% dividendbelasting. Deze kunnen ze terugvragen bij het invullen van de belastingaangifte.

Als je belegt in aandelen in andere landen, dan kan het zijn dat je wel dividendbelasting moet betalen. Dit is afhankelijk van de belastingverdragen die Nederland heeft met het land waar een aandeel genoteerd is.

Beleggingsfondsen betalen soms ook dividendbelasting. Deze dividendbelasting kunnen ze niet altijd terugvragen. Hierdoor ontstaat dividendlekkage.

Dividendbeleggen als strategie

Eerder schreef ik een artikel over dividendbeleggen als strategie voor de lange termijn. Veel mensen zien dividend als vorm van passief inkomen.