Wat is vermogensrendementsheffing?

Nederland kent een vermogensrendementsheffing (VRH) waarbij er een belasting van 30% wordt geheven op een fictief rendement over je vermogen. Deze vorm van belasting speelt een belangrijke rol bij je planning voor FIRE. De VRH wordt ook wel aangeduid met vermogensbelasting.

De hoogte van je vermogen wordt bepaald op 1 januari van het belastingjaar. Er is een heffingsvrije voet waarover je geen belasting betaalt. Je betaalt vermogensrendementsheffing per persoon en je kunt het vermogen verdelen tussen de fiscale partners.

 Bedrag vanBedrag totFictieve rendement
Heffingsvrije voet0308460
Schijf 1:308461038251,789%
Schijf 2:10382510055724,185%
Schijf 3: 1005572oneindig5,280%
De schijven van de VRH voor 2020 (bedragen per persoon)

VRH in de opbouwfase

In de opbouwfase betaal je VRH over al je beleggingen en spaargeld. Door het progressieve stelsel betaal je steeds meer belasting, naarmate je vermogen groter wordt.

De makkelijkste manier om dit mee te nemen in je berekening is door de belasting van je (verwachte) rendement af te trekken.

Vermogensrendementsheffing tijdens vroegpensioen

Ook tijdens je vroegpensioen betaal je nog VRH. Je kunt hiervoor een voorziening treffen in je safe withdrawal rate. De belastinguitgaven kun je zien als kosten van levensonderhoud.

Het is belangrijk om te weten dat je de algemene heffingskorting kunt toepassen op je vermogensbelasting. Als je geen inkomsten uit werk hebt, betaal je geen VRH over de eerste 2 ton aan vermogen.

Vermogensrendementsheffing ontwijken

Sommige beleggingen vallen niet onder de vermogensbelasting. Dit zijn vooral fysieke goederen, zoals kunst, oldtimers of andere verzamelobjecten. Het beleggen in deze producten is behoorlijk risicovol en brengt weer andere kosten met zich mee. Denk aan verzekering en beveiliging.

Wil je liever wat minder risisovol je VRH verlagen, dan kun je beleggen in een groendeposito. Meestal krijg je geen of een hele rente, maar behaal je wel rendement door de lagere belastingdruk.