Stel, je hebt een groot geldbedrag gekregen en je wilt het gaan beleggen, moet je dit dan in een keer doen (lump sum) of gespreid over een langere periode (dollar cost averaging)? Wat levert het meeste rendement op?

Wat is dollar cost averaging (DCA)?

Dollar cost averaging is een methode waarbij je over een langere periode een vast bedrag per maand inlegt. 

Deze strategie is ook van toepassing op een som geld die plots beschikbaar komt. Stel dat je ineens €30000 krijgt, dan kun je er voor kiezen om 24 maanden lang €1250 te investeren. 

De gedachte is dat je door gespreid in te leggen ook kunt profiteren van grote dalingen in de koers.

Voor veel beleggers is DCA de standaardmethode, omdat zij een vast gedeelte van hun maandelijkse inkomsten naar de beurs brengen. Voordeel aan DCA is dat het eenvoudig te automatiseren is, bijvoorbeeld via automatische orders bij ABN Amro Zelf Beleggen Basis

In dit artikel richten wij ons op de vraag wat je moet doen als je de beschikking hebt over een grotere som geld. 

Wat is lump sum investing?

Lump sum investing betekent dat je het volledige bedrag dat je tot je beschikking hebt in een keer investeert. In het bovenstaande voorbeeld koop je dus voor €30000 euro aandelen (of een andere belegging).

Een van de redenen om de hele som in een keer te investeren is dat je op deze manier gelijk 'in de markt' zit en ook dividend ontvangt over de gehele som. 

Je hebt ook geen last van cash drag waardoor je rendement misloopt. 

Dit is wel spannend om te doen, een heel jaarsalaris in één keer investeren

Wanneer maak je het meeste rendement

De belangrijkste vraag is natuurlijk; wat levert het meeste op? Gelukkig ben ik niet de enige die zich met deze vraag heeft bezig gehouden.

Een van de bekendste papers op dit gebied is een document van fondsbeheerder Vanguard. Uit een onderzoek met simulaties over de periode tussen 1926 en 2011, blijkt dat lump sum investeringen in ongeveer 65% van de gevallen tot een hoger rendement leiden. In deze studie is gekeken naar de spreiding van de inleg over verschillende perioden. 

In een tweede onderzoek van Ofdollarsanddata blijkt dat voor meer dan driekwart van de momenten lumpsum investeringen beter zijn. In dit onderzoek is gekeken naar de S&P 500 over een periode vanaf 1960.

In onderstaande grafiek uit dit onderzoek zie je dat het risico van een lump sum investeren wel groter is. De pieken (waarin DCA beter presteert dan lump sum) zijn een stuk hoger dan de dalen. Het is mij niet duidelijk of in deze studie ook de opbrengsten van dividend zijn meegenomen.

DCA vs lump sum

Grafiek van www.ofdollarsanddata.com die het verschil laat zien tussen het rendement op DCA en Lump Sum

In een derde studie van PWL Capital, een Canadese firma, is ook gekeken naar het sentiment op de beurs. In een dalende markt (bear market) is het verschil in performance tussen DCA en Lump Sum klein (in 53% van de gevallen is lump sum beter), maar in een stijgende markt is het verschil groter. 

Deze studie laat ook zien dat de uitkomsten niet alleen van toepassing zijn op de Amerikaanse markt, maar ook op bijvoorbeeld Japan en de UK. 

Overigens houd geen van de modellen rekening met de mogelijkheid om het resterende gedeelte van je geldsom in een keer te investeren na een scherpe koersdaling, maar laten die nu net historisch moeilijk te voorspellen zijn. 

Jij weet niet meer dan de rest

Veel beleggers kijken naar het beursklimaat op dat moment bij het maken van hun beslissing. Vaak zijn we hierbij pessimistisch.

In 2014 waren we bang voor een oorlog met Rusland na de annexatie van de Krim. Dit is niet gebeurd. 

In 2016 dachten we allemaal dat de euro ging ploffen door de schuldencrisis in Italië. Dit is niet gebeurd. 

In de tussentijd zijn er heel vaak allerlei spanningen geweest (Iran, Noord-Korea, aanslagen in Parijs, etc.), maar de beurs steeg tot begin 2020 gewoon door. 

Had je al die tijd gewacht met investeren, dan had je geld jarenlang werkloos op de bank gestaan

Kortom, het is bijna onmogelijk om in te schatten wat de markt gaat doen. Veel ontwikkelingen zijn ingeprijsd en het zijn onverwachte ontwikkelingen die tot grote koersschommelingen leiden. 

Lang verhaal kort: in de meeste gevallen behaal je betere resultaten door het bedrag in een keer te investeren, maar de uitkomsten zijn ook meer variabel. Kortom, je kunt goed de boot ingaan als je al het geld in een keer investeert. 

Had je bijvoorbeeld vlak voor de beurscrisis van 2008 geïnvesteerd, dan waren de opbrengsten van DCA tot wel 40% hoger geweest. 

Interessant is ook dat deze bevindingen van toepassing zijn op bijna alle markten. Ook op bijvoorbeeld de bitcoin. 

Kortom: time in the market beats timing the market

Overwegingen

Betekent dit dan dat je altijd maar lump sum moet investeren? Nee, er zijn nog twee zaken die je in overweging kunt nemen. 

De eerste overweging ben jijzelf. Als jij je geld vandaag investeert en morgen zakt de beurs in, hoe voel jij je daaronder? Als jij emotioneel niet bestand bent tegen de grote koersdaling, dan is het misschien beter om niet al je geld gelijk te investeren.

Als je onverstandig gaat handelen (bijvoorbeeld alles verkopen op een laag punt), ben je nog verder van huis.

Een tweede overweging is je verdere inleg. Als je naast de €30000 uit het voorbeeld ook maandelijks wat geld inlegt, dan 'profiteer' je automatisch al van een koersdaling in de toekomst. 

Heb je geen maandelijkse inleg, dan kan dat een argument zijn om een deel van je inleg toch gespreid te doen. Maar ook dan geldt, dat je op de langere termijn waarschijnlijk slechter af bent.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

geld vrijheid

Het gaat niet om het geld, het gaat om de vrijheid

Vrijwel alle artikelen op dit blog, bevatten wel iets over geld. Geld opzij zetten. Geld verdienen. Geld besparen. Diepe analyses over hoe indexfondsen werken en of dividendbeleggen effectief is. Ja, het gaat veel over geld. Maar uiteindelijk is dit niet Lees meer

Het gaat niet om het geld, het gaat om de vrijheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}