• Home
 • Blog
 • Crypto
 • Bitpanda review – mijn ervaringen met deze crypto en edelmetaal broker

Bitpanda is een interessante speler op het gebied van edelmetalen, crypto en vanaf binnenkort zelfs aandelen. In deze Bitpanda Review lees je alles over dit Oostenrijkse bedrijf en hun sterke en zwakke punten. In deze recensie deel ik uiteraard ook mijn eigen ervaringen met Bitpanda. 

Ik vertel je in deze recensie waar je Bitpanda allemaal voor kunt gebruiken en uiteraard of het wel een beetje zuivere koffie is. Je leest:

 • Waarom Bitpanda een one-stop-shop is voor investeringen
 • Hoe je makkelijk crypto, edelmetalen en aandelen koopt via iDeal
 • Waarom je bezittingen veilig zijn bij Bitpanda
 • Mijn meningen en ervaringen met Bitpanda

Wat is Bitpanda?

Bitpanda is een moderne crypto exchange uit Oostenrijk. Waar bedrijven als Bitvavo zich beperken tot het aanbieden van cryptocurrency, heeft Bitpanda een groot arsenaal aan diensten. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje. 


Crypto kopen bij Bitpanda

Bij Bitpanda heb je de keuze uit tientallen verschillende cryptocurrency. De meeste grote namen zijn wel aanwezig. Het minimale aankoopbedrag is €1, dus het is geschikt voor iedereen. 

Tip: gebruik Bitpanda Pro om je crypto te kopen. Je betaalt dan nooit meer dan 0.15% aan kosten. Dit is een zeer gunstige prijs.

Echt een uniek voordeel van Bitpanda is de mogelijkheid om kant en klare cryptoindexen te kopen. Hiermee volg je tegen lage kosten de markt. 

Edelmetalen

Je kunt eenvoudig goud, zilver, palladium en platina kopen bij Bitpanda. Je koopt de metalen fysiek en deze worden opgeslagen in een kluis in Zwitserland. Bitpanda betaalt de kosten voor opslag en verzekering voor de eerste 20 gram (of 200 gram bij zilver). Ideaal als je een klein mandje koopt. 

Aandelen en ETF's

Bij Bitpanda koop je tegenwoordig ook een selectie aan aandelen en ETF's. Je hebt een mooie selectie van enkele tientallen aandelen van verschillende beurzen, zoals techbedrijven, maar ook traditionele reuzen als Shell en Bayer. 

Ook de indices zijn interessant; zo kun je beleggen in iShares ETF's, de S&P500 en de NasdaQ. Een prima aanbod.  

Bitpanda Card

Met deze Visa debit card geef jij je crypto, edelmetalen of andere beleggingen in een keer uit. Er is geen tussenstap nodig, je beleggingen worden verkocht tegen de dan geldende koers. Je krijgt ook nog een cashback die kan oplopen tot 2%. 

Hoe werkt Bitpanda?

Belangrijke vraag: hoe werkt het allemaal? Eerlijk gezegd valt het allemaal best mee. 

Klik hier om naar de homepage van Bitpanda te gaan en klik rechtsboven in beeld op 'Get Started'. Voer vervolgens je echte voornaam en achternaam in. Als je een andere naam gebruikt, kan dit vertraging opleveren bij het verifiëren van je account later. Geef verder je e-mailadres en je wachtwoord in. 

Na het bevestigen van je e-mailadres moet je wat vragen beantwoorden over de herkomst van je geld. Dit klinkt heel spannend, maar is het niet. Vervolgens moet je je identificeren.  kan volledig veilig en is nodig in verband met Europese regels rondom witwassen.

Geld storten

Als je account is goedgekeurd, klik je boven in beeld op 'Deposit'. De snelste manier om geld te storten is met iDeal, maar ook een bankoverschrijving is mogelijk. Dit is gratis, maar de verwerking kan even op zich laten wachten.

Handelen

Zodra je eenmaal geld op je account hebt, is het simpel. Je klikt boven in beeld op trade en je selecteert wat je wilt kopen. Je geeft aan hoeveel Euro je er tegen aan wilt gooien en het systeem berekent automatisch hoeveel crypto of metalen je ervoor terug krijgt. Onder indices vind je de crypto-indexen. 

Via Bitpanda Pro kun je de belangrijkste cryptomunten verhandelen tegen zeer lage kosten. Je doet dit op een exchange met meer handelsmogelijkheden. Je kunt hier ook limietorders instellen. Voor Bitcoin, Ethereum en Ripple (XRP) en een aantal grotere altcoins is dit verreweg het voordeligst. 

Je kunt je kosten verder drukken door je handelskosten te betalen met de eigen cryptomunt van Bitpanda, BEST. Dit is interessant als je wat vaker handelt. Je verdient de investering dan snel terug. 

Bitpanda betrouwbaarheid

Ja, je bent zo op weg bij Bitpanda, maar je wilt natuurlijk ook weten of je geld er een beetje veilig is. Dat heb ik uiteraard ook voor je onderzocht. 

Veiligheid

De veiligheid is bij Bitpanda goed geregeld. Bitpanda slaat je crypto op in offline wallets en gebruikt hierbij de modernste veiligheidsprocedures om hacks te voorkomen. 

Goud en andere metalen liggen opgeslagen in een zwaarbeveiligde kluis in Zwitserland. Je betaalt maandelijks een klein bedrag voor de verzekering en opslag hiervan, tenzij je minder dan 20 gram in je bezit hebt. 

De grootste zwakte is dus jouw account. Gelukkig ondersteunt Bitpanda multifactorauthenticatie, zodat een hacker niet genoeg heeft aan jouw gebruikersnaam of wachtwoord. 

Vergunningen

Bitpanda is geregistreerd bij de overheden van Oostenrijk en Frankrijk en mag dus haar diensten ook in Nederland aanbieden. De regels in deze landen zijn vergelijkbaar met die in Nederland en zijn dus niet te vergelijken met de wat lossere regels in Cyprus. 

Wie zitten er achter Bitpanda?

Eric Demuth, Paul Klanschek en Christian Trummer hebben in 2014 Bitpanda opgericht in Wenen, Oostenrijk. Dezelfde heren staan anno 2021 nog steeds aan het roer van het bedrijf. 

bitpanda betrouwbaar

Bitpanda ervaringen

Bitpanda is een nette en betrouwbare exchange of broker voor crypto en edelmetalen. Vooral de kosten bij Bitpanda Pro zijn heel erg laag. Dit is mijn go-to broker geworden als ik geld wil investeren in Bitcoin of Ethereum.  

Ook al zijn de website en de app op dit moment niet in het Nederlands beschikbaar, dit deert mij persoonlijk niet. De interface is erg duidelijk en een kind kan de was doen.  Hoewel de helpdesk van Bitpanda alleen in het Engels (of desgewenst in het Duits) is te benaderen, zijn ze wel erg rap in hun antwoorden. Ook fijn.

Ik ben overigens lang niet de enige die Bitpanda een betrouwbare partij vindt. Op Trustpilot geven bijna 4000 mensen het bedrijf vier uit vijf sterren. 

bitpanda ervaringen

Bitpanda eindoordeel

Zo aan het eind van deze review is het zaak om even op te sommen wat de voor- en nadelen zijn van Bitpanda. 

Voordelen

 • One-stop shop voor investeringen in crypto, edelmetalen en straks ook aandelen
 • Grote partij die voldoet aan Europese regels
 • Uitstekende veiligheidsmaatregelen
 • Hele lage koste op Bitpanda Pro en geen verzekerings- en opslagkosten voor de eerste 20 gram edelmetaal

Nadelen

 • Geen Nederlandstalige website en support. Alternatief >> Bitvavo 
 • Je kunt lagere kosten krijgen door het Bitpanda token te gebruiken, maar dit is een beetje ingewikkeld. 

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

boeken over fire

Beste boeken over FIRE (Financially Independent, Retire Early)

FIRE (Financially Independent, Retire Early) is een ontzettend breed begrip en er komt veel bij kijken. Er zijn dan ook boeken vol geschreven over dit onderwerp.  Ik zet hier de beste boeken over financiële onafhankelijkheid voor je op een rijtje. Lees meer

Beste boeken over FIRE (Financially Independent, Retire Early)
indelta review en ervaringen

InDelta review en ervaringen

InDelta is een beleggingsinstelling die indexbeleggen aanbiedt. Ze geloven dat zij de markt kunnen wakker schudden met verantwoorde beleggingsproducten tegen lage kosten. Dat klinkt heel nobel natuurlijk, maar wat is hiervan waar? Dat lees je in deze InDelta Review.Ik behandel hier:Wat Lees meer

InDelta review en ervaringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}