Wat is het concentratierisico?

Concentratierisico is een risico dat ontstaat als je vermogen niet voldoende gespreid is over verschillende investeringen. Een grote koers- of waardedaling of een faillissement heeft dan een grote invloed op je totale vermogenspositie.

Als je al je geld in een aandeel of grondstof investeert, dan is je concentratierisico maximaal. Des te meer beleggingen je in je portefeuille opneemt, des te kleiner het risico is.

De term wordt overigens ook gebruikt door banken die vermogen uitlenen aan verschillende debiteurs.

Je kunt beredeneren dat je ook een concentratierisico loopt wanneer je je volledige vermogen in aandelen belegd. Oplossing zou zijn om bijvoorbeeld obligaties op te zoeken. Punt is dat je met aandelen weliswaar meer risico loopt, maar dit zit hem vooral in volatiliteit.  

Wanneer loop je risico?

Je loopt maximaal concentratierisico op het moment dat je al je vermogen in één belegging hebt zitten. Naarmate je meer beleggingen aan je portfolio toevoegt, neemt het risico af, zeker als er de beleggingen ongecorreleerd zijn. Is je eerste belegging ABN Amro en koop je ING bij, dan blijf je een behoorlijk risico houden.

Overigens loop je nog steeds een concentratierisico als je een groot gedeelte van je geld belegd in een sector (bijv. tech of olie) of regio (bijv. China of de VS). Zo hebben Japanse aandelen het de laatste twintig jaar behoorlijk slecht gedaan. Een oliecrisis kan een ETF in de oliesector flink doen dalen, terwijl techbedrijven weer andere risico’s lopen (anti-trustzaken bijvoorbeeld).

Ook beleggers in andere sectoren hebben een concentratierisico. Beginnende vastgoedbeleggers hebben ook maar een beperkt aantal panden. Een pand kan ineens fors minder waard worden, bijvoorbeeld omdat er een snelweg wordt aangelegd naast het pand.

Hoe ga je het concentratierisico tegen?

Er is maar een optie om het concentratierisico tegen te gaan en dat is door te spreiden. Het beleggen in wereldwijde indexfondsen is een goed toegankelijke manier om het concentratierisico vrijwel helemaal uit te sluiten.

Ben je een actieve belegger, dan is het zinvol om je beleggingen te spreiden over meerdere sectoren en landen.