• Home
  • Blog
  • Mindset
  • Small bets – een mindset voor investeringen én persoonlijke groei

We kennen allemaal wel iemand onze omgeving die ogenschijnlijk veel geluk heeft gehad. Iemand die in 2013 voor €100 Bitcoin heeft gekocht en die later voor vele duizenden euro’s heeft verkocht. Of iemand die een keer op een regenachtige zaterdag een website in elkaar heeft gezet die later voor veel geld verkocht is.

Je kunt het geluk noemen, maar er is gewoon altijd een kans dat een actie die je uitvoert een veel groter rendement oplevert dan je in eerste instantie kan verwachten. Sterker nog, ik vind dat je dit geluk moet opzoeken. Dit doe je door ‘small bets’ te plaatsen, relatief kleine acties met een beperkt risico maar een potentieel groot rendement.

Wat is een small bet?

In feite is een small bet een beredeneerde gok. Je inzet is tijd en/of geld. De opbrengt is vaak ‘oneindig’ hoog; dat wil zeggen dat deze niet in verhouding hoeft te staan tot de hoeveelheid uren die je erin steekt. Uiteraard is die uitkomst allerminst zeker. Er is een soort risicopremie op je investering.

Een small bet is daarmee iets anders dan gokken in het casino of het kopen van een lot in de loterij. Bij beiden kun je uitrekenen dat je waarschijnlijk verlies gaat maken.

Voorbeelden van small bets

  • Investeren in een klein bedrijf met een baanbrekende technologie
  • Een affiliate marketing website starten
  • Een restpartij goederen opkopen en verkopen
  • Een e-book uitbrengen
  • Investeren in een kleine cryptomunt

Risicomanagement

Essentieel aan een small bet is dat het risico beperkt moet zijn. Je beschouwt je tijd en geld in principe als verloren. Het moet niet zo zijn dat je uiteindelijk nog meer tijd of vaak geld kwijt bent. Als je risico’s te groot zijn, dan kan dit ook ten koste gaan van je normale leven.

Concreet, als je een keer een partij van 100 paar schoenen kunt opkopen, dan is je risico beperkt. Het ergste dat er kan er gebeuren is dat je de schoenen moet doneren omdat niemand ze wil hebben. Op het moment dat je een contract met een groothandel afsluit om twee jaar lang iedere maand 100 paar schoenen af te nemen voor €3000, is je risico te groot.

De meeste small bets hebben dan ook een duidelijke exit-strategie. Bij investeringen is dit meestal afschrijven of verkopen. In andere gevallen kun je gewoon stoppen met je werk. Hier komt dan nog een klein beetje werk bij kijken. Denk aan het opzeggen van je hosting als een website geen resultaat heeft opgeleverd.

Small bets en persoonlijke ontwikkeling

Small bets hebben een belangrijk positief neveneffect en dat is persoonlijke ontwikkeling. Wat je ook gaat doen, je gebruikt andere vaardigheden dan je normaal gebruikt in je leven. Dit geldt zeker als je een project opstart waarvoor je wat moet ondernemen.

Als je in een investering wilt doen, dan is dat een reden om eens helemaal in een onderwerp te duiken. Als je wilt investeren in een vooruitstrevend biotechbedrijf, dan heb je flink wat kennis nodig om te bepalen welke bedrijven echt een unieke technologie hebben bedacht. Dit is een leuke uitdaging. Welk bedrijf heeft nu echt de beste papieren om een medicijn te ontwikkelen tegen ziekte X?

Small bets in je loopbaan

Een andere strategie is om je small bets te integreren in je ‘normale’ carrière. Dit is het best te illustreren aan de hand van het bedrijf Facebook. Facebook heeft in de loop der jaren allerlei kleine functies rondom het sociale netwerk heen gebouwd. Sommige zijn erg succesvol geworden, denk aan Messenger en Marketplace. Van andere producten weet bijna niemand nog dat ze ooit hebben bestaan, zoals Facebook Deals.

Een voorbeeld van een small bet op professioneel vlak is het bijhouden van een blog of het schrijven software die je helpt bij het uitvoeren van je werk. Op deze manier kun je laten zien wat je in huis hebt en dit kan je carrière verder helpen. Levert zo’n project na verloop van tijd niets op, dan kun je er vrij geruisloos weer mee ophouden.

Small bets binnen je loopbaan is vooral een interessante strategie als je in een heel competitief vakgebied zit. Je probeert dan slim te werken in plaats van hard. Tegelijkertijd ontwikkel je jezelf wat breder dan anderen die alleen maar focussen op het maken van uren.

Van sidehustle naar main hustle

Af en toe zijn small bets zo succesvol, dat je er mee door wilt gaan. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die een bedrijf hebben naast hun baan. Je hebt dan een stabiel extra inkomen. Je kunt vervolgens kijken hoe je de side hustle kunt optimaliseren, zodat je er minder tijd aan kwijt bent.

Als je een echt succesvolle small bet hebt, dan kun je ervoor kiezen om je er volledig op te richten.

Tips voor investerings bets

Tot slot nog wat tips voor als je een durfinvestering wilt doen.

  • Laat je niet leiden door experts: Veel financiële experts hebben er zelf belang bij als jij in een bepaalde belegging investeert. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een biotechbedrijf om in te investeren, lees dan wetenschappelijke artikelen en geen beleggingsadvies.
  • Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook: Er is niet zoiets als een gegarandeerd rendement. De uitkomst van een small bet is per definitie onzeker.
  • Toets je mening bij anderen: Wees niet bang om advies te vragen bij anderen. Vraag dan niet of bedrijf X of cryptomunt Y een goede investering is, maar stel een paar gerichte vragen over het product aan een kenner.
  • Bepaal vooraf je exit-strategie zowel bij succes als bij falen: Deze les ik heb zelf eens op een harde manier geleerd. Ik had ooit een investering gedaan in de cryptomunt Ripple. Toen die als een gek omhoog schoot eind 2017-2018 had ik eigenlijk geen idee wanneer ik winst zou nemen. Uiteindelijk heb ik dit te laat gedaan. Bepaal altijd van tevoren wanneer je je gok als succesvol beschouwt. Het is niet erg als je rendement mist.

    Het is net zo belangrijk om te bepalen wanneer je je verlies neemt. Durfinvesteringen zijn vaak erg volatiel, dus doe dit vooral niet te snel. Als je aan de andere kant op het eind nog een keer honderd euro kunt redden, is dit wel mooi meegenomen natuurlijk.
  • Investeer alleen wat je kan missen: Dit is wellicht de belangrijkste tip van allemaal. Investeer geen geld dat je op middellange termijn (3-5 jaar) verwacht nodig te hebben.

BELANGRIJK: Je bent zelf verantwoordelijk voor de investeringen die je doet. De informatie die je hier leest mag niet als financieel advies worden opgevat. Beleggen brengt risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn, waarbij ik een commissie ontvang als jij in zee gaat met een bepaalde partij. Dit kost jou nooit extra geld. 


LEER MEER OVER INVESTEREN EN FINANCIËLE VRIJHEID

valkuilen beleggen rendement

Deze 15 valkuilen bij beleggen kosten jou rendement

Als het op geld aankomt, zijn wij mensen verre van rationeel. Ons brein houdt ons op allerlei manieren voor de gek. Zorg dat je niet in een van de volgende 15 valkuilen valt en veel rendement misloopt. GokkersmisvattingAls je een muntje Lees meer

Deze 15 valkuilen bij beleggen kosten jou rendement
gate io reviews en ervaringen

Gate.io review en ervaringen

Als je op zoek bent naar een plek om de beste nieuwe cryptomunten te kopen, kom je vaak Gate.io tegen. Is dit een betrouwbare exchange of kun je de crypto pareltjes beter op een andere plek kopen? In deze review Lees meer

Gate.io review en ervaringen
beste crypto exchange

Wat is de beste crypto exchange?

Er zijn tientallen crypto exchanges en brokers, allemaal met hun eigen sterke en zwakke punten. Hoe kies je nu de beste crypto exchange voor jou. In dit artikel geef ik aan waar je op let bij het kiezen van een Lees meer

Wat is de beste crypto exchange?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}